Πολλά ζευγάρια βιώνουν τη σεξουαλική δυσαρέσκεια που απορρέει από το ότι ο ένας εκ των δύο έχει διάθεση για σεξ περισσότερο ή λιγότερο συχνά από τον άλλο.

Συνήθως, το άτομο με τη λιγότερη επιθυμία θεωρείται ως εκείνο «που έχει το πρόβλημα» και το οποίο πρέπει να βρει λύση. Μολονότι ορισμένοι ατομικοί παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν στη μείωση της επιθυμίας (λ.χ. κατάθλιψη, ορμονικές διαταραχές, κόπωση), για πολλά ζευγάρια είναι η δυναμική της σχέσης που συμβάλλει στο να μη συμβαδίζουν σεξουαλικά τα δύο άτομα μεταξύ τους.

Για τον λόγο αυτό, αντί να αποδίδουμε το πρόβλημα στον έναν εκ των δύο, είναι περισσότερο ωφέλιμο να προσπαθούμε να διαχειριστούμε τη διαφορετικότητα στα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας μεταξύ των δύο, θέτοντας το ζευγάρι στο επίκεντρο της θεραπείας.

Μία δυναμική που συχνά αναπτύσσεται ανάμεσα στα ζευγάρια με το πέρασμα του χρόνου είναι ότι όσο ο ένας εκφράζει τη σεξουαλική επιθυμία για τον άλλον τόσο ο άλλος απομακρύνεται – και όσο εκείνος απομακρύνεται τόσο πιο επιτακτικά εκφράζει ο άλλος επιθυμία. Ετσι, δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος και οι ρόλοι αυτοί παγιώνονται.

Ωστόσο, το να ζητάει κανείς περισσότερο σεξ σχεδόν ποτέ δεν έχει θετικά αποτελέσματα. Συνήθως, απλώς μπλοκάρει το άλλο άτομο, αφού η σεξουαλική επιθυμία δεν διεγείρεται όταν την αιτούμαστε, αλλά όταν την προκαλούμε σε ένα πλαίσιο ελευθερίας.

Η διαφορά στα επίπεδα σεξουαλικής επιθυμίας δεν έχει μια συγκεκριμένη λύση. Τα ζευγάρια που ξεκινούν θεραπεία έχουν τη δυνατότητα να απεμπλακούν από τον παραπάνω φαύλο κύκλο, να εξετάσουν τις ανάγκες και προσδοκίες του καθενός και με αγάπη και νοιάξιμο να βρουν συγκεκριμένους τρόπους διαχείρισης της διαφορετικότητάς τους.

Υπάρχουν πολλά ζευγάρια που ζουν μαζί, με διαφορές στο ταμπεραμέντο, το εισόδημα, την ηλικία κ.λπ., που όμως κατορθώνουν να ζουν ευτυχισμένα. Οι διαφορές στη σεξουαλική μας ζωή είναι αναπόφευκτες. Το να μάθουμε να τις διαχειριζόμαστε είναι μια δύσκολη διαδικασία, στην οποία αν αντεπεξέλθουμε, θα έχουμε κερδίσει τη βασική προϋπόθεση για μια μακροχρόνια ποιοτική σεξουαλική ζωή.

Η Εύη Κυράνα (www.kyrana.gr) είναι διδάκτωρ Ψυχολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, ειδικευμένη στη Κλινική Σεξολογία και υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του ΑΠΘ

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από