Βρετανοί επιστήμονες ανακοίνωσαν πως βρήκαν έναν αποτελεσματικό τρόπο καταπολέμησης των τραγουδιών που «κολλάνε» στο μυαλό και δεν εννοούν να φύγουν: την μάσηση μιας τσίχλας.

Σε πειράματα που πραγματοποίησαν με 98 νεαρούς εθελοντές διαπίστωσαν πως με τη βοήθειά της μειώνεται ο χρόνος που «ακούνε» ένα μονότονο τραγούδι, ενώ το σκέφτονται και λιγότερο συχνά.

Στο πλαίσιο της μελέτης, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «The Quarterly Journal of Experimental Psychology», οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Ρήντινγκ ζήτησαν από τους εθελοντές να ακούσουν δύο «πιασάρικα» τραγούδια: το Play Hard του David Guetta και το Payphone των Maroon 5.

Τα επόμενα τρία λεπτά από την ακρόαση κάθε τραγουδιού, έπρεπε να πατούν ένα πλήκτρο κάθε φορά που τα σκέφτονταν αλλά υπό τρεις διαφορετικές συνθήκες: εν όσω μασούσαν μία τσίχλα, εν όσω κτυπούσαν ρυθμικά τα δάκτυλά τους και εν όσω δεν έκαναν τίποτα.

Όπως απεδείχθη, όταν μασούσαν την τσίχλα σκέφτονταν το τραγούδι λιγότερο συχνά απ’ ό,τι όταν δεν έκαναν τίποτα ή όταν κτυπούσαν ρυθμικά τα δάκτυλά τους. Επιπλέον, ο χρόνος που «άκουγαν» νοερά το τραγούδι, μειωνόταν κατά το ένα τρίτο.

Οι ερευνητές γράφουν ότι η μελέτη τους είναι η πρώτη που εξετάζει τις επιδράσεις της μάσησης τσίχλας στην νοερή ακρόαση τραγουδιών και τα ευρήματά της υποδηλώνουν ότι ίσως μπορεί να χρησιμοποιηθεί και εναντίον άλλων ανεπιθύμητων ή ενοχλητικών σκέψεων.

Επισημαίνουν ωστόσο ότι απαιτούνται περαιτέρω μελέτες για να εξακριβωθεί αν μπορεί να αμβλύνει τα συμπτώματα προβλημάτων ψυχικής υγείας, όπως η ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή.