Σε αλλαγές επί του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της βίας στον αθλητισμό είναι έτοιμος να προχωρήσει ο υφυπουργός Αθλητισμού Σταύρος Κοντονής. Τουλάχιστον αυτό προκύπτει από τη χθεσινή του τοποθέτηση στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής. Αναφερθείς στην αντιπαράθεση με τις διεθνείς ομοσπονδίες που απειλούν τις ελληνικές ομάδες με το λεγόμενο Grexit, ο υφυπουργός επισήμανε πως «έπειτα από παρατηρήσεις από διεθνείς ομοσπονδίες, οι οποίες είναι σωστές, θα κάνουμε ορισμένες διαρθρωτικές αλλαγές». Ο ίδιος ξεκαθάρισε επίσης ότι η κυβέρνηση «δεν δέχεται τελεσίγραφα», αλλά επιθυμεί να συζητήσει εποικοδομητικά και να γίνουν προτάσεις, «εναλλακτικές λύσεις που δεν πλήττουν τον πυρήνα του νομοσχεδίου». «Από το σημείωμα που μας έδειξαν οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες υπάρχουν πλείστα σημεία που εξετάζουμε να εντάξουμε στα νομοσχέδια. Αν το δίλημμα είναι να παραμείνει η σήψη ή να παίζουν ομάδες στα ευρωπαϊκά πρωταθλήματα, η απάντηση είναι αυτονόητη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντονής.

Παράλληλα ο υφυπουργός ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση «δεν έχει καμία πρόθεση να θίξει το αυτοδιοίκητο. Αυτό που θίγεται είναι το αυτόνομο» και έστειλε μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση ότι «το αυτοδιοίκητο εμείς θα το ενισχύσουμε». Μάλιστα ο κ. Κοντονής επέλεξε να μην αναφερθεί στο τι γίνεται στην Ευελπίδων αυτή την περίοδο διότι, όπως είπε, σέβεται το τεκμήριο αθωότητας. «Εννιά χρόνια εφαρμογής αυτού του καθεστώτος έχουν παραχθεί εγκληματικές οργανώσεις. Είτε αθωωθεί το 80% ή καταδικαστεί το 90%, το πρόβλημα υπάρχει» τόνισε.

Στο μεταξύ, ενστάσεις επί της αρχής –αν και με επιμέρους διαφοροποιήσεις –διατύπωσαν τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ενώ από την κυβερνητική πλειοψηφία οι ΑΝΕΛ εξέφρασαν για λίγο την αντίθεσή τους. Συγκεκριμένα, ο Παύλος Χαϊκάλης, ενώ αρχικά τόνισε ότι είναι αρνητικός και επί της αρχής, στη συνέχεια διευκρίνισε πως αναφέρεται μόνο σε συγκεκριμένα άρθρα.

ΚΚΕ: ΘΑ ΨΗΦΙΣΟΥΜΕ ΚΑΠΟΙΑ ΜΕΤΡΑ. Με τη σειρά του ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας ανέφερε πως το νομοσχέδιο «δεν δίνει λύσεις, βεβαίως όμως παίρνει ορισμένα μέτρα αυστηροποίησης ποινών και καταστολής, μέτρα για ΕΠΟ και Δικαιοσύνη, αρκετά είναι αναγκαία και θα τα ψηφίσουμε».

Τον κίνδυνο αυστηρών κυρώσεων, όπως αποβολή των ελληνικών ομάδων από διεθνείς διοργανώσεις και επί της ουσίας απομόνωση του ελληνικού αθλητισμού, επισήμανε από τη ΝΔ ο Κώστας Κουκοδήμος, ενώ ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς είπε ότι στο νομοσχέδιο υποβόσκει μια μονομαχία της πολιτείας με την ΕΠΟ.

Τέλος, η βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Εύη Χριστοφιλοπούλου υπογράμμισε πως «εκείνο που δεν χρειαζόμαστε είναι μια απομόνωση που θα έχει και κοινωνικές αλλά και οικονομικές επιπτώσεις γιατί το όφελος από τον αθλητισμό είναι μεγάλο». Σημειώνεται ότι ακυρώθηκε η χθεσινή παρουσία του γενικού γραμματέα της UEFA Τζιάνι Ιφαντίνο στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής καθώς θα παραστεί στην κηδεία της μητέρας τού Μισέλ Πλατινί.