Αθήνα 28.04.2015. Με αφορμή πρόσφατα δημοσιεύματα και αναφορές στα Μέσα Ενημέρωσης σχετικά με την διόγκωση των οφειλών των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ. καθώς και των Ιδιωτικών Κλινικών και την συνεχιζόμενη καθυστέρηση πληρωμής των προμηθευτών, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (Σ.Ε.Ι.Β.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.), ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.) και ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.) παρεμβαίνουν επισημαίνοντας καίρια ζητήματα για την σωστή ενημέρωση του κοινού και αποσαφήνιση της κατάστασης.

Από τον Δεκέμβριο του 2014 τα Νοσοκομεία του Ε.Σ.Υ. προχώρησαν σε πλήρη διακοπή των πληρωμών προς τους προμηθευτές, με αποτέλεσμα σήμερα να έχουν συσσωρευτεί οφειλές Νοσοκομείων με συνολικά 14-16 μήνες καθυστέρηση! Είναι εσφαλμένη η αντίληψη και η αναφορά στα Μέσα Ενημέρωσης ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Νοσοκομείων του Ε.Σ.Υ αφορούν τους 3 – 4 τελευταίους μήνες. Η ουσιαστική διαφορά, είναι ότι το διάστημα προ του Δεκεμβρίου 2014, υπήρχε μια σχετικά καλή ροή πληρωμών χωρίς βέβαια να εξοφλούνται οι οφειλές, ενώ το τελευταίο τετράμηνο μιλάμε για συνθήκες ανεπίσημης «στάσης πληρωμών».

Για να γίνει απόλυτα κατανοητό το μέγεθος του προβλήματος θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και οι κάτωθι παράμετροι:

· «Κούρεμα» Ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου το 2012, το οποίο πρακτικά έθεσε εκτός αγοράς πολύ μεγάλο αριθμό προμηθευτών και όσοι προμηθευτές παρέμειναν αντιμετωπίζουν τρομερά προβλήματα ρευστότητας

· «Cash in Advance payment» δηλαδή προ-πληρωμή του εμπορεύματος που απαιτούν οι Οίκοι του εξωτερικού

· Πληρωμή ΦΠΑ ο οποίος είναι ανείσπρακτος

Ακόμα και οι Ιδιωτικές Κλινικές έχουν περάσει σε μια ιδιότυπη «στάση πληρωμών» προς τους προμηθευτές, κυρίως λόγω της μη είσπραξης των όσων τους οφείλει ο ΕΟΠΥΥ. Το αποτέλεσμα και σε αυτή την περίπτωση παραμένει το ίδιο, οι προμηθευτές παραμένουν απλήρωτοι.

Θεωρούμε σχεδόν βέβαιο ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα μέλη των Συλλόγων μας – και όχι μόνο – θα αναγκαστούν εκ των πραγμάτων να διακόψουν την προμήθεια των ειδών που εμπορεύονται προς τα Νοσοκομεία. Είναι προφανές ότι μέχρι σήμερα όλα τα μέλη μας με την συνεχή και απρόσκοπτη προμήθεια Ιατροτεχνολογικών προϊόντων στηρίζουν το Ε.Σ.Υ. και την ομαλή λειτουργία των Νοσοκομείων.

Είναι κρίσιμο – και το σημειώνουμε με έμφαση – ότι, για να αποφύγουμε μια γενικευμένη απουσία υλικών από την αγορά, θα πρέπει, επιτέλους, να προχωρήσουν τα Νοσοκομεία άμεσα σε πληρωμές προς τους προμηθευτές

Σχετικά με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Ιατρικών και Βιοτεχνολογικών Προïόντων (Σ.Ε.Ι.Β.):

Ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Ιατρικών & Βιοτεχνολογικών Προϊόντων (ΣΕΙΒ) είναι ο μεγαλύτερος και παλαιότερος πανελλαδικός Σύνδεσμος των εταιριών που διακινεί Επιστημονικά και Ιατροτεχνολογικά προϊόντα (δηλαδή κάθε είδους υγειονομικό υλικό πλην φαρμάκων) στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. Ιδρύθηκε το 1986 και περιλαμβάνει σήμερα 143 μέλη, τα οποία απασχολούν πάνω από 5.000 εργαζομένους.

Περισσότερα στοιχεία στο δικτυακό τόπο του Συνδέσμου: http://www.seiv.gr, τηλ. επικοινωνίας 210 6985914 και -916, e-mail: info@seiv.gr

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού και Τραυματολογικού Υλικού (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ.):

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ο.Υ ιδρύθηκε το 1994, εκπροσωπεί 41 επιχειρήσεις που απασχολούν 550 εργαζομένους. Παρέχουν στη Στερεωτική και Νησιωτική Ελλάδα κάθε είδους Ορθοπεδικό και Τραυματολογικό Υλικό, σε δημόσια, ιδιωτικά και στρατιωτικά νοσοκομεία.

Τηλ & Fax επικοινωνίας 210 3306680, e-mail : pasipoi@otenet.gr

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Ιατρικών Ειδών (ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε.):

Ο ΠΑ.ΣΥ.Π.Ι.Ε ιδρύθηκε το 2004, εκπροσωπεί 55 αμιγώς ελληνικές, μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, οι οποίες απασχολούν περίπου 700 εργαζόμενους. Αποτελούν τους βασικούς προμηθευτές σε Δημόσια και Ιδιωτικά νοσοκομεία, στον κλάδο των αναλώσιμων ιατρικών υλικών, χαμηλής ονομαστικής αξίας, άμεσης ανάγκης (βελόνες, μάσκες, μπλούζες, συστήματα ορρών κ.α).

Tηλ. επικοινωνίας 210 3840486 fax 210 3820856 email: info@pasipie.gr

Σχετικά με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προμηθευτών Υλικών Τεχνητού Νεφρού (ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν.):

Ο ΠΑ.Σ.Π.Υ.ΤΕ.Ν. ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1992, με Μέλη του επιχειρήσεις που ασχολούνται με Υλικά Τεχνητού Νεφρού & Περιτοναϊκής Κάθαρσης, καθώς και μηχανημάτων Τεχνητού Νεφρού.

Τηλ. 210 6877151, Fax 210 6849058, e-mail info@paspyten.gr