Οι άνθρωποι που υποφέρουν από πόνους στη μέση εξαιτίας δισκοκήλης μπορεί να έχουν σπονδύλους που μοιάζουν περισσότερο με εκείνους των χιμπατζήδων, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Την μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από τον Καναδά, τη Σκωτία, τη Γερμανία και την Ισλανδία, οι οποίοι συνέκριναν την σπονδυλική στήλη 141 ανθρώπων, 56 χιμπατζήδων και 27 ουραγκοτάγκων, για να εξετάσουν τη σχέση ανάμεσα στο σχήμα των σπονδύλων, την κίνηση σε όρθια θέση και την υγεία της ανθρώπινης σπονδυλικής στήλης.

Στόχος τους ήταν να διερευνήσουν τις αιτίες της ενδοσπονδυλικής δισκοκήλης ή όζου του Schmorl – μίας συχνής αλλά ελάχιστα κατανοητής μορφής δισκοπάθειας που προκαλεί πόνο στη μέση και χαμηλά στη ράχη.

Όπως εξηγούν στην επιθεώρηση «BMC Evolutionary Biology», ο όζος αυτός δημιουργείται στο σώμα του σπονδύλου (σ.σ. είναι η μεγάλη επιφάνειά του) όταν εισδύσει σε αυτό το κεντρικό τμήμα (λέγεται πηκτοειδής πυρήνας) του υποκείμενου μεσοσπονδυλίου δίσκου.

Οι μεσοσπονδύλιοι δίσκοι είναι τα «μαξιλαράκια» που παρεμβάλλονται μεταξύ των σπονδύλων για να απορροφούν τους κραδασμούς και να τους προστατεύουν από τις τριβές. Κάθε δίσκος αποτελείται περιφερειακά από τον ινώδη δακτύλιο και κεντρικά από τον μαλακό σαν ζελατίνη πηκτοειδή πυρήνα.

Μελέτες έχουν δείξει ότι η ενδοσπονδυλική δισκοκήλη προσβάλλει ποσοστό από20% έως 78% των ενηλίκων, αναλόγως με τον πληθυσμό που εξετάζεται.

Αν και η πάθηση είναι τόσο συχνή, οι ακριβείς αιτίες της δεν είναι γνωστές. Ωστόσο έχουν προταθεί αρκετές πιθανές εξηγήσεις για την εμφάνισή της, όπως η γενετική προδιάθεση, η σύσταση του δίσκου, αναπτυξιακά προβλήματα και τραυματισμοί.

Τα τελευταία χρόνια, αρκετές ερευνητικές ομάδες την συσχέτισαν και με το σχήμα των σπονδύλων και οι επιστήμονες της παρούσας μελέτης θέλησαν να διερευνήσουν αν όντως αυτό ισχύει και κατά πόσον μπορεί να σχετίζεται με την εξέλιξη των ειδών.

Όπως, λοιπόν, διαπίστωσαν, όντως οι σπόνδυλοι με όζους του Schmorl έχουν διαφορετικό σχήμα – και μάλιστα αυτό μοιάζει περισσότερο με εκείνο των χιμπατζήδων παρά με εκείνο των σπονδύλων που ανευρίσκονται σε υγιή άτομα.

Πώς είναι αυτό δυνατόν; Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι, από εξελικτικής πλευράς, η εμφάνισή τους οφείλεται στο ότι οι πρώτοι άνθρωποι έμαθαν να τρέχουν πριν μάθουν να περπατούν και στη συνέπεια απέκτησαν πολύ γρήγορα ικανότητα βάδισης στα δύο πόδια.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν πως όσοι διαθέτουν σπονδύλους παρόμοιους με εκείνους των χιμπατζήδων είναι πιο ευάλωτοι στην δισκοπάθεια επειδή είναι λιγότερο καλά σχεδιασμένοι για να περπατούν με τα δύο πόδια, σημειώνουν οι ερευνητές στο άρθρο τους.

«Τα ευρήματά μας μπορεί να έχουν αντίκτυπο στην κλινική έρευνα, καθώς δείχνουν ότι υπάρχει τρόπος να αναγνωριστούν τα άτομα, όπως οι αθλητές, που μπορεί να είναι ιδιαιτέρως επιρρεπή στην εμφάνιση της ενδοσπονδυλικής δισκοκήλης», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Κίμπερλυ Πλομπ, από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser στον Καναδά.