24/4/2015

Το 12ο Συνέδριο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγου(World Hellenic Biomedical Association – WHBA) που έχει ως θέμα «Identifying and supporting cores of biomedical research excellence in Greece – Αναγνώριση και υποστήριξη πυρήνων αριστείας στη βιοϊατρική έρευνα στην Ελλάδα» και τελεί υπό την αιγίδα του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας θα πραγματοποιηθεί στο Ελληνικό Ινστιτούτο Pasteur (Βασ. Σοφίας 127, Αθήνα) στις 23 Μαΐου (9:15 π.μ. – 5:00 μμ). Το συνέδριο, στο οποίο συμμετέχουν διακεκριμένοι Έλληνες επιστήμονες και καθηγητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό είναι ανοικτό στο κοινό και συμπίπτει με τον εορτασμό των 25 ετών από την ίδρυση του οργανισμού.

Ο Παγκόσμιος Ελληνικός Βιοϊατρικός Σύλλογος ιδρύθηκε το 1990 στο Λονδίνο με στόχο την επικοινωνιακή και επιχειρησιακή διασύνδεση ομογενειακών ελληνικών ιατρικών και βιοεπιστημονικών συλλόγων χωρών του εξωτερικού. Με τη συμπλήρωση 20 ετών παρουσίας στην Ευρώπη συμφωνήθηκε η μεταφορά της έδρας του στις ΗΠΑ με στόχο την παγίωση της οικουμενικότητας της παρουσίας και του χαρακτήρα των δράσεών του. Στα 25 χρόνια ιστορίας του ο WHBAέχει αναπτύξει ένα δίκτυο με περισσότερους από 2000 Έλληνες ιατρούς και βιοεπιστήμονες σε 30 χώρες των 5 ηπείρων του πλανήτη.

Στο συνέδριο θα συμμετέχουν εκτός των διευθυντών των τεσσάρων μεγαλύτερων ερευνητικών ινστιτούτων βιοϊατρικής της Ελλάδας και εκπροσώπων της φαρμακευτικής βιομηχανίας, ο Καθηγητής Τομ Μανιάτης από το Πανεπιστήμιο Columbiaτων ΗΠΑ και ο Καθηγητής Στυλιανός Αντωναράκης από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Ο Τομ Μανιάτης, διεθνώς αναγνωρισμένος για την έρευνά του στη δομή και τη λειτουργία των γονιδίων του ανθρώπου, θα δώσει τη διακεκριμένη ομιλία με θέμα «οικονομικά οφέλη της βασικής έρευνας και της βιοτεχνολογίας». Ο Στέλιος Αντωναράκης, με παγκόσμια αναγνώριση στην έρευνα Γενετικής του ανθρώπου, θα προεδρεύσει συζήτησης για τη σημασία της ανάπτυξης της βιοϊατρικής έρευνας στην Ελλάδα.

Το συνέδριο του Παγκόσμιου Ελληνικού Βιοϊατρικού Συλλόγουπραγματοποιείται σε συνέχεια του 4ου Θερινού Σχολείου Ιατρικής και Βιοεπιστημονικής Έρευνας και Διαχείρισης. Στο Θερινό Σχολείο συμμετέχουν 40 Έλληνες και ξένοι προπτυχιακοί και μεταπτυχιακοί φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών από πανεπιστήμια της Ελλάδας, των ΗΠΑ, της Αγγλίας, της Γερμανίας, της Ελβετίας, της Ιταλίας, της Μολδαβίας, της Αιγύπτου, της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας. Στις 16-22 Μαΐου οι φοιτητές θα βρίσκονται στο Νέο Οίτυλο Μάνης όπου θα παρακολουθήσουν το πρόγραμμα που θα εστιάσειστις καρδιαγγειακές νόσους, τον καρκίνο, τις νευροεπιστήμες και τις νέες τεχνολογίες. Στις διδασκαλίες επίσης έχουν ενταχθεί μαθήματα σχετικά με το σχεδιασμό κλινικής έρευνας, την τεχνολογία παραγωγής φαρμάκων και τη δημιουργία φαρμακευτικών εταιρειών.

Περίπου 20 διακεκριμένοι Έλληνες καθηγητές από πανεπιστήμια και ερευνητικά ιδρύματα στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, την Αγγλία, την Ελβετία και την Ελλάδα αλλά και ερευνητές ελληνικών φαρμακευτικών εταιρειών συμμετέχουν αφιλοκερδώς ως διδάσκοντες αλλά και στην επιλογή φοιτητών από περισσότερα από 20 πανεπιστήμια της Ελλάδας και του εξωτερικού. Το οικονομικό σκέλος του προγράμματος υποστηρίζεται από Έλληνες ομογενείς, ελληνικούς επιστημονικούς συλλόγους του εξωτερικού και φαρμακευτικές εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού.

Στην 20ετή και πλέον ιστορία του ο WHBA έχει οργανώσει 11 Παγκόσμια Ιατρικά και Βιοεπιστημονικά Συνέδρια σε Ελλάδα και Κύπρο, 4 θερινά σχολεία για φοιτητές ιατρικής και βιοεπιστημών και για ειδικευόμενους ιατρούς και μεταδιδακτορικούς ερευνητές. Επίσης, έχει οργανώσει μικρότερης διάρκειας επιστημονικά συμπόσια μερικά εκ των οποίων σε συνεργασία με επιστημονικούς φορείς διεθνούς εμβέλειας όπως η Βασιλική Ακαδημία Ιατρικής της Μεγάλης Βρετανίας, η Αμερικανική Ένωση Καρδιολογίας και το Αμερικανικό Κολλέγιο Καρδιολογίας.