Ένα πειραματικό φάρμακο θεράπευσε τρεις πιθήκους από το στέλεχος του ιού Έμπολα που ευθύνεται για την παρούσα επιδημία στη Δυτική Αφρική, ανακοίνωσαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Το φάρμακο είναι γνωστό ως TKM-Ebola-Guinea και στοχεύει το στέλεχος Makona του ιού, το οποίο έως στιγμής έχει μολύνει τουλάχιστον 26.079 ανθρώπους κυρίως στη Σιέρα Λεόνε, τη Γουϊνέα και τη Λιβερία, κοστίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 10.823 από αυτούς, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Και οι τρεις πίθηκοι στους οποίους χορηγήθηκε είχαν αναρρώσει πλήρως έπειτα από 28 ημέρες, ενώ τρεις άλλοι πίθηκε στους οποίους χορηγήθηκε μία ανενεργός ουσία πέθαναν μέσα σε εννέα ημέρα.

Οι επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Τέξας, με επικεφαλής τον καθηγητή Μικροβιολογίας δρα Τόμας Γκάισμπερτ, γράφουν στην επιθεώρηση «Nature» ότι η παρούσα είναι η πρώτη μελέτη που δείχνει προστασία από ένα σκεύασμα μετά την μόλυνση από το συγκεκριμένο στέλεχος του θανατηφόρου ιού.

Το φάρμακο έχει χορηγηθεί δοκιμαστικά και σε ανθρώπους, με τα αποτελέσματα αυτής της δοκιμής να αναμένονται αργότερα εφέτος.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν θεραπείες ή εμβόλια για τον Έμπολα που να έχει αποδειχθεί ότι αποδίδουν σε ανθρώπους, γράφει το BBC.