Στο στάδιο της τελικής επεξεργασίας με στόχο την ανακοίνωση του νέου συστήματος διορισμών στην εκπαίδευση –βάσει του οποίου υπολογίζεται ότι θα γίνουν 3.000 – 4.000 μόνιμες προσλήψεις εκπαιδευτικών –πολύ σύντομα ώστε να ακολουθήσουν τον Μάιο μεταθέσεις, αποσπάσεις και άλλες υπηρεσιακές μεταβολές, βρίσκεται το υπουργείο Παιδείας.

Οπως είχαν αποκαλύψει «ΤΑ ΝΕΑ» στις 8 Απριλίου, το νέο σύστημα προσλήψεων κατέστη αναπόφευκτο λόγω πρόσφατης απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (527/2015) με την οποία κρίθηκε πως οι διορισμοί εκπαιδευτικών εκτός των γραπτών διαδικασιών ΑΣΕΠ είναι αντισυνταγματικοί. Πάντως για τις επικείμενες προσλήψεις δεν θα γίνει νέος διαγωνισμός ΑΣΕΠ καθώς, σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, δεν είναι χρονικά εφικτό, ωστόσο μελετάται να υπάρχει εποπτεία του ΑΣΕΠ. Το θέμα είναι όμως ότι για τις δεκάδες χιλιάδες κενά στα σχολεία που εκτιμάται ότι θα προκύψουν του χρόνου οι προσλήψεις αυτές δεν επαρκούν και το ερώτημα είναι αν θα βρεθούν χρήματα για τοποθετήσεις ικανού αριθμού αναπληρωτών, ή για μία ακόμη χρονιά τα σχολεία θα ξεκινήσουν με χιλιάδες κενά.

Χθες, ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας Τάσος Κουράκης είπε (στον ραδιοσταθμό Alpha 98,9) ότι η κυβέρνηση θα λάβει σοβαρά υπόψη την απόφαση του ΣτΕ αλλά αναζητείται τρόπος να μοριοδοτηθεί και η προϋπηρεσία ώστε το νέο σύστημα να είναι δίκαιο για όλους τους εκπαιδευτικούς. Τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει διάλογος με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες, ενώ κατανομή των θέσεων στις βαθμίδες εκπαίδευσης και στις ειδικότητες θα γίνει με βάση τον υπολογισμό των πραγματικών αναγκών. Ο Τάσος Κουράκης επισήμανε ότι ένας αριθμός θέσεων θα διατεθεί για πρώτη φορά και στην Ειδική Αγωγή, η οποία έχει πάρα πολλά κενά, ενώ χαρακτήρισε δίκαιο να απορροφηθούν κατά προτεραιότητα οι αδιόριστοι επιτυχόντες του διαγωνισμού ΑΣΕΠ 2008 (τους οποίους εξάλλου δικαίωσε και το ΣτΕ με την απόφασή του). Πρόσθεσε όμως ότι στόχος της πολιτικής ηγεσίας είναι να προκύψει ένα σύστημα που θα είναι δίκαιο και απέναντι στους χιλιάδες εκπαιδευτικούς που έχουν υπηρετήσει σε κάθε γωνία της Ελλάδας συγκεντρώνοντας μόρια για τον διορισμό τους. Υπογράμμισε επίσης ότι εξετάζονται όλες οι νομικές παράμετροι του θέματος καθώς η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας δεν μπορεί να αγνοήσει την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ότι η πρόσληψη με μόνη προϋπόθεση την προϋπηρεσία είναι αντισυνταγματική.

ΤΟ ΔΙΛΗΜΜΑ. Η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί, πάντως, λόγω των πολλών ετών εφαρμογής ενός συστήματος που πλέον κρίθηκε αντισυνταγματικό είναι περίπλοκη και δύσκολη να αντιμετωπιστεί. Αυτό γιατί εάν το υπουργείο ακολουθήσει κατά γράμμα την απόφαση του ΣτΕ θα αφήσει αναγκαστικά εκτός διορισμού όσες κατηγορίες εκπαιδευτικών δεν έχουν περάσει ΑΣΕΠ, ανατρέποντας έτσι προγραμματισμούς ετών από πίνακες αναπληρωτών και προϋπηρεσίες. Αν πάλι επιχειρήσει έναν παράλληλο τρόπο διορισμών, τόσο από ΑΣΕΠ όσο και από λίστες αναπληρωτών, είναι πιθανό να βρεθεί και πάλι σε δικαστικές περιπέτειες.

ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ

Τρέχουν να προλάβουν

Οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων αποφάσισαν χθες να επισπεύσουν την έκτακτη Σύνοδό τους για τις 25 Απριλίου (αντί για τις 5 Μαΐου που είχε αρχικά προγραμματιστεί) προκειμένου να μην τους αιφνιδιάσει το υπουργείο Παιδείας και καταθέσει το νομοσχέδιο με τις προτεινόμενες αλλαγές στα πανεπιστήμια προτού διατυπώσουν τις προτάσεις τους!

«Το προεδρείο της Συνόδου θεωρεί ότι τα θέματα των πανεπιστημίων λόγω της σημασίας και σοβαρότητας των προτεινόμενων αλλαγών θα πρέπει να διαχωριστούν από

τα επείγοντα θέματα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και να συμπεριληφθούν σε χωριστό σχέδιο νόμου, ώστε να υπάρχει επαρκής χρόνος διαβούλευσης» επεσήμαναν οι πρυτάνεις.