Το περασμένο Σαββατοκύριακο η είδηση ότι ο Σάκης Ρουβάς θα ερμηνεύσει τραγούδια από το λαϊκό ορατόριο του Μίκη Θεοδωράκη έγινε viral στο Διαδίκτυο –με μοιρασμένα θετικά και αρνητικά σχόλια, όπως συνήθως συμβαίνει σε ανάλογες περιπτώσεις. Ο Σάκης Ρουβάς καλείται να ερμηνεύσει πέντε εμβληματικές συνθέσεις στην εκδήλωση του Δήμου Νέας Σμύρνης προς τιμήν του διεθνούς Ελληνα: «Ενα το Χελιδόνι», «Με το λύχνο του άστρου», «Της Δικαιοσύνης ήλιε νοητέ», «Της αγάπης αίματα» και «Ανοίγω το στόμα μου». Οπότε το στοίχημα για πολλούς είναι εάν οι ερμηνευτικοί κώδικες στους οποίους είναι δοκιμασμένος ο Ρουβάς θα αποδώσουν το φορτίο στίχων όπως το «Πού να βρω την ψυχή μου/ το τετράφυλλο δάκρυ». Σε κάθε περίπτωση, ένας ερμηνευτής που εκπροσωπεί την ποπ μουσική έρχεται αντιμέτωπος με τον «απέναντι» μουσικό κόσμο –με τη σύμφωνη γνώμη του συνθέτη, χαιρετισμός του οποίου θα διαβαστεί πριν από την έναρξη της συναυλίας.

Η πρόταση – πρόσκληση στον Ρουβά έγινε από τον Δήμο Νέας Σμύρνης και τον μαέστρο Θεόδωρο Ορφανίδη, διευθυντή (και συνιδρυτή με την υψίφωνο Σόνια Θεοδωρίδου) του μουσικού συνόλου Orchestra Mobile, το οποίο και θα παρουσιάσει το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, από τα κορυφαία της ελληνικής λόγιας μουσικής.

Στην επιλογή του Σάκη Ρουβά, σύμφωνα με τους διοργανωτές, προσμετρήθηκαν οι πειθαρχημένες εμφανίσεις του στις προπέρσινες –κατά Δημήτρη Λιγνάδη –«Βάκχες» του Ευριπίδη και στη φετινή παράσταση «Ηρακλής: οι 12 Αθλοι» του Απόλλωνα Παπαθεοχάρη. Παράλληλα κανένας δεν ξεχνά τη «θεσμική» του συμμετοχή στην Τελετή Λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 (μαζί με άλλους γνωστούς καλλιτέχνες).

Ο ίδιος ο τραγουδιστής πάντως έχει αρχίσει την προετοιμασία του για την επερχόμενη συναυλία από το τέλος Φεβρουαρίου προκειμένου να αντεπεξέλθει στην πρόκληση, όπως τη χαρακτηρίζει και ο ίδιος: «Η συμμετοχή μου στο μουσικό αφιέρωμα για τα 90 χρόνια του Μίκη Θεοδωράκη, του σημαντικότατουέλληνα συνθέτη είναι μια πολύ ιδιαίτερη στιγμή για μένα. Η ερμηνεία του «Αξιον Εστί» είναι ένας σταθμός για τη μουσική μου πορεία, μια μουσική πρόκληση που με συνεπαίρνει και με εξελίσσει», λέει εκφράζοντας ευχαριστίες προς τον Δήμο της Νέας Σμύρνης και τον μαέστροΘεόδωρο Ορφανίδη «που με προσκάλεσαν να λάβω μέρος σε αυτόν τον εορτασμό και να δώσω το δικό μου ερμηνευτικό αποτύπωμα στο μυθικό αυτό έργο των Μίκη Θεοδωράκη και Οδυσσέα Ελύτη».

Η συναυλία με αφορμή τα 90ά γενέθλια του Μίκη Θεοδωράκη θα πραγματοποιηθεί στις 2 Μαΐου στην κεντρική πλατεία της Νέας Σμύρνης στο πλαίσιο του εορτασμού της εργατικής Πρωτομαγιάς που οργανώνει ο πολιτιστικός οργανισμός του δήμου.

«90 χρόνιαΜίκης Θεοδωράκης»

Συναυλία «Αξιον Εστι» των Οδυσσέα Ελύτη – Μίκη Θεοδωράκη, με τους Σάκη Ρουβά, τον βαρύτονο Κώστα Ραφαηλίδη, τον ηθοποιό Γιώργο Γιαννόπουλο,τη χορωδία ΔΕΗ-ΔΕΔΔΗΕ, την Orchestra Mobile υπό τη διεύθυνση του Θεόδωρου Ορφανίδη, 2 Μαΐου (21.00), κεντρική πλατεία Νέας Σμύρνης. Είσοδος ελεύθερη.