Σχεδόν 59.000 άνθρωποι χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από λύσσα που τους μεταδίδουν ανεμβολίαστοι σκύλοι, αναφέρει ο οργανισμός Παγκόσμια Συμμαχία για Έλεγχο της Λύσσας (GARC).

Τα περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στις φτωχές χώρες του κόσμου, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύει στην επιθεώρηση «PLoS Neglected Tropical Diseases».

Όπως γράφουν οι ειδικοί του GARC, η λύσσα είναι μία θανατηφόρος ιογενής λοίμωξη που είναι κατά 100% αποτρέψιμημε τον εμβολιασμό των κατοικιδίων σκύλων, που ευθύνονται για περισσότερο από το 99% των θανάτων στους ανθρώπους.

Η έκθεση υπολογίζει ότι από τους160 ανθρώπους που καθημερινάχάνουν τη ζωή τους από λύσσα, η πλειονότητα(το 60%) κατοικούν στην Ασία και το 36% στην Αφρική.

Στις προηγμένες χώρες η λύσσα ουσιαστικά έχει εκριζωθεί, καθώςκαταγράφονται σποραδικά κρούσματααπό άγρια ζώα και όχι από κατοικίδια. Σε πολλές αναπτυσσόμενες, όμως,εξακολουθεί να υπάρχει σοβαρό πρόβλημα και με τα κατοικίδια.

Οι περισσότεροι θάνατοι στον κόσμο (το 35% του συνόλου) καταγράφονται στην Ινδία.

Η έκθεση υπολογίζει επίσης ότι σε ετήσια βάση η λύσσα κοστίζει παγκοσμίως 8,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόωρους θανάτους, απώλεια εισοδήματος για τα θύματα και τις οικογένειές τους, και εμβόλια για ανθρώπους.

«Είναι η πρώτη φορά που υπολογίζεται το ανθρώπινο κόστος της λύσσας των σκύλων και καταγράφεται ο έλεγχός της σε κάθε χώρα του κόσμου», δήλωσε η επικεφαλής συγγραφέας της έκθεσης δρ Κέιτι Χάμπσον, λέκτορας στο Ινστιτούτο Βιοποικιλότητας, Υγείας των Ζώων & Συγκριτικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Γλασκώβης.

«Ουδείς πρέπει να χάνει τη ζωή του από λύσσα και θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας με στόχο την πλήρη εκρίζωση της από τον κόσμο», είπε από την πλευρά του, ο εκτελεστικός πρόεδρος της GARCδρ Λούις Νελ, καθηγητής στο Τμήμα Μικροβιολογίας & Παθολογίας Φυτών του Πανεπιστημίου της Πραιτώρια, στη Νότιο Αφρική.