Αν νιώθετε στρες στο γραφείο, ένας γλυκός καφές ή τσάι μπορεί να σας βοηθήσει, αναφέρουν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.

Σε μελέτη που πραγματοποίησαν διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση ζάχαρης καταστέλλει την ορμόνη κορτιζόλη, η οποία απελευθερώνεται στον οργανισμό μας όταν νιώθουμε στρες, με αποτέλεσμα να αμβλύνει την έντασή του.

Όπως γράφουν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» (JCEM), εξέτασαν τις επιδράσεις των ροφημάτων με ζάχαρη σε 19 γυναίκες, ηλικίας 18 έως 40 ετών.

Οι μισές από αυτές κατανάλωναν ροφήματα με ζάχαρη το πρωί, το μεσημέρι και το βράδυ επί 12 ημέρες, ενώ οι υπόλοιπες έπιναν τις λάιτ εκδοχές των ίδιων ροφημάτων, οι οποίες περιείχαν ως γλυκαντικό την ασπαρτάμη.

Στη διάρκεια της ημέρας απαγορευόταν να καταναλώσουν οι εθελόντριες άλλα γλυκά ροφήματα.

Πριν και μετά το 12ήμερο, οι γυναίκες συμπλήρωσαν δύσκολα τεστ μαθηματικών και στη συνέχεια υποβλήθηκαν σε μαγνητική τομογραφία (MRI) εγκεφάλου για να αξιολογηθεί η αντίδραση του οργανισμού τους στο στρες του διαγωνίσματος.

Έδωσαν επίσης δείγματα σιέλου για να μετρηθούν τα επίπεδα της κορτιζόλης, η οποία παράγεται από τα επινεφρίδια.

Όπως έδειξαν όλες αυτές οι μετρήσεις, οι γυναίκες που έπιναν τα ροφήματα με ζάχαρη παρήγαγαν λιγότερη κορτιζόλη στη διάρκεια του τεστ των μαθηματικών απ’ ό,τι εκείνες που έπιναν τα ροφήματα με το τεχνητό γλυκαντικό.

Τα ευρήματα αυτά «είναι τα πρώτα που υποδηλώνουν ότι η κατανάλωση ζάχαρης, αλλά όχι τεχνητών γλυκαντικών, μπορεί να καταπραΰνει το στρες στους ανθρώπους», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Κέβιν Λούγκιρ, αναπληρωτής πρόσεδρος καθηγητής στο Τμήμα Διατροφής του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, στο Ντέιβις.

«Η μεγάλη ανησυχία μας είναι ότι σε περίπτωση χρόνιου στρες, αυτή η συνήθεια μπορεί να οδηγήσει σε χρόνια υπερκατανάλωση ζάχαρης, που δεν συνιστάται λόγω των άλλων προβλημάτων που δημιουργεί, συμπεριλαμβανομένης της παχυσαρκίας».