17/4/2015

Η πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. κ. Αθηνά Βαδαλούκα εξελέγη στις 13/4/2015 στο Executive Board του Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου, με καθήκοντα προέδρου του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου (ChairοftheAdvisoryBoardofWIP). Η ανάδειξη της Ελληνίδας γιατρού σε αυτό το αξίωμα εκτός της προσωπικής επιστημονικής αναγνώρισης, σηματοδοτεί και την αναβάθμιση της συμμετοχής των επιστημόνων της χώρας μας στη διεθνή επιστημονική προσπάθεια για τη βελτίωση της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας.

Το Παγκόσμιο Ινστιτούτο Πόνου αποτελεί τη σημαντικότερη διεθνή επιστημονική οντότητα στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. Έχει ιδρυθεί το 1993 για να απαντήσει στην ανάγκη για εκπαίδευση, κατάρτιση,καιδικτύωσηχιλιάδων γιατρών ανά τον κόσμο στο πεδίο του πόνου. Μέσα από συνέδρια,διεθνήκαι περιφερειακάσυμπόσια, πρακτικά εργαστήρια διεθνούς κύρους, άρθρα,μελέτεςπεριπτώσεων, κατευθυντήριες οδηγίες που βασίζονταισετεκμηριωμένα στοιχεία, παροχή αποδείξεων επιστημονικήςεπάρκειας καιπροηγμένηςπιστοποίησηςπροωθεί τα υψηλότεραπρότυπαστηνεκπαίδευση,την κατάρτιση καιτηνέρευνα.

Η πρόεδρος της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. κ. Αθηνά Βαδαλούκα MD, PhD, FIPP είναι Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αναισθησιολογίας, Θεραπείας Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών κι από τους πρωτοπόρους Έλληνες επιστήμονες στο συγκεκριμένο πεδίο. Είναι ιδρύτρια και διευθύντριατου Κέντρου Πόνου και Παρηγορητικής Φροντίδας τηςΑ’ Ανασθησιολογικής Κλινικής του Αρεταίειου Νοσοκομείου, πρόεδρος του Μεσογειακού Τμήματος Παγκόσμιου Ινστιτούτου Πόνου ενώ διετέλεσε και πρόεδρος τηςΕυρωπαϊκής Εταιρείας Περιοχικής Αναισθησίας (ESRA). Στη χώρα μας είναι πρόεδρος των επιτροπών Πόνου και Θεραπευτικών Πρωτοκόλλων στην αντιμετώπιση Χρόνιου Πόνου του ΕΟΦ.

H ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α., με την ίδρυσή της το1997 από μια ομάδα πρωτοπόρων αναισθησιολόγων με εξειδίκευση στην Θεραπεία του Πόνου και την Παρηγορική Φροντίδα,επεδίωξε τη συμμετοχή των Ελλήνων επιστημόνων στις διεθνείς επιστημονικές εξελίξεις.Ως μέλος τηςΕυρωπαικής Εταιρείας Παρηγορικής Αγωγής -φροντίδας – (EAPC)και μέλος της ομάδας εργασίας Παρηγορικής Φροντίδας Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης(ECEPT), εργάζεται αδιάκοπα για την αναβάθμιση της εκπαίδευσης των επαγγελματιών υγείας, τη βελτίωση των παροχών στους ασθενείς της χώρας μας και τη συμμετοχή στη διεθνή επιστημονική έρευνα. Στο πεδίο της εθελοντικής προσφοράς έχει συγκροτήσει ομάδες κατ’Οικον Νοσηλείας καιψυχολογικής υποστήριξης ασθενών, συγγενών και φροντιστών. Παράλληλα, αποτελεί σημείο επιστημονικής αναφοράς με τη συγγραφή «Κατευθυντήριων Οδηγιών» σχετικών με τη διάγνωση και αντιμετώπιση του Νευροπαθητικού Πόνου. Προάγει την εκπαίδευση και εξειδίκευση επιστημόνων υγείας (γιατρών, νοσηλευτών κ.ά.) καθώς και την ενημέρωση ασθενών, φροντιστών και κοινού. Από την ίδρυσή της αγωνίζεται για τη θεσμοθέτηση των κέντρων πόνου και παρηγορικής αγωγής στα νοσοκομεία, για την εφαρμογή της υπουργικής απόφασης του 1992 για κατ’οίκον νοσηλεία στους οργανισμούς των νοσοκομείων, για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στα νοσοκομεία προκειμένου να στελεχωθούν τα κέντρα πόνου και παρηγορικής φροντίδας, για νοσοκομειακές κλίνες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ημερήσιες ανάγκες των ασθενών τελικού σταδίου κ.ά. (www.grpalliative.gr)

Μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων των εκλογώνγια την ανάδειξημελώντουExecutiveBoardτηςWIP, το ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α συγχαίρει την πρόεδρό του κ.Αθηνά Βαδαλούκα για την κατάκτηση της θέσης τουChair οf the Advisory Board of WIP για την προσεχή διετία. Σε σχετική ανακοίνωσή του το ΔΣ της ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α. αναφέρει: «Δεδομένου ότι ελάχιστοι Έλληνες επιστήμονες έχουν κατακτήσει τόσο υψηλά αξιώματα στο πεδίο της Θεραπείας του Πόνου και της Παρηγορικής Φροντίδας, η ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α είναι υπερήφανη για τηνεκλογή τηςκαι της εύχεται καλή επιτυχία και στα νέα διεθνή καθήκοντά της. Όπως συνέβαινε και στο παρελθόν,το ίδιο και στο μέλλον, ο διεθνής της ρόλος θα βοηθήσειστην συμμετοχή των επιστημόνων της χώρας μαςσταδιεθνή δρώμενα, πάντα με κεντρικό στόχο τη βελτίωση των παροχών υγείας στη χώρα μας».

ΠΑΡΗ.ΣΥ.Α.

Σμολένσκυ 5, 11472 Αθήνα

Τηλ: 210 6457878

fax:210 3610488

info@grpalliative.gr

www.grpalliative.gr