Οι προβολείς της δημοσιότητας τα ξημερώματα της Δευτέρας θα ανάψουν έξω από τις γυναικείες φυλακές του Κορυδαλλού. Εκεί που για άλλη μία φορά, όπως είχε συμβεί 12 χρόνια πριν με την υπόθεση της 17Ν, έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί η πολύκροτη δίκη για τη Χρυσή Αυγή.

Η αυλαία της δίκης μπορεί να βρει σύσσωμη την προηγούμενη Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματος στο εδώλιο, αλλά –όπως όλα δείχνουν –η πρόεδρος του δικαστηρίου Μαρία Λεπενιώτη από τα πρώτα κιόλας λεπτά της συνεδρίασης θα κληθεί να αντιμετωπίσει πολλαπλά προβλήματα που συνδέονται με τον πυρήνα της σοβαρής αυτής υπόθεσης.

Η δικαστική αίθουσα, που πρόσφατα κατασκευάστηκε για την πολυπρόσωπη δίκη –στο εδώλιο θα καθήσουν συνολικά 69 άτομα που φέρονται ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης –είναι μικρότερη των αναγκών για την εκδίκαση μιας τέτοιας υπόθεσης.

Και δεν είναι μόνο οι 69 κατηγορούμενοι, βουλευτές και στελέχη της Χρυσής Αυγής, είναι οι υπερασπιστές των κατηγορουμένων που αναμένεται να ξεπερνούν τους 100, είναι οι 130 και πλέον μάρτυρες κατηγορίας, οι δικηγόροι της πολιτικής αγωγής, αλλά και οι δεκάδες μάρτυρες υπεράσπισης των εμπλεκόμενων προσώπων.

Δίπλα στους παράγοντες της δίκης θα πρέπει να συνυπoλογίσει κανείς τους δημοσιογράφους ελληνικών και ξένων μέσων ενημέρωσης που έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον για την κάλυψή της, αλλά και τους φωτογράφους και τα τηλεοπτικά συνεργεία.

Στο σκηνικό αυτό θα προστεθούν και οι υποστηρικτές των χρυσαυγιτών βουλευτών που ήδη έχουν προαναγγείλει ότι θα σπεύσουν στον Κορυδαλλό να δηλώσουν τη συμπαράστασή τους.

Ολο αυτό το εκρηκτικό μείγμα είναι που βρίσκει ενάντιους τους κατοίκους και φορείς της περιοχής του Κορυδαλλού, που δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι στη διεξαγωγή της δίκης μέσα στις φυλακές, οι οποίες βρίσκονται σε απόσταση αναπνοής από σχολικό συγκρότημα της περιοχής. Οπως λένε, δεν είναι δυνατόν τα παιδιά σε λίγες μέρες να δίνουν Πανελλαδικές Εξετάσεις και δίπλα τους να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη μια τέτοια δίκη, κατά τη διάρκεια της οποίας κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί για την ήρεμη διεξαγωγή της.

Η πρόεδρος του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα κληθεί να δώσει λύσεις σε αιτήματα κατηγορουμένων και δικηγόρων για να προχωρήσει στην εκδίκαση της ουσίας της υπόθεσης, που για πρώτη φορά στα ελληνικά ποινικά χρονικά φέρνει στο εδώλιο του κατηγορουμένου τους βουλευτές ενός κόμματος ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης.

Ο κατάλογος των υποθέσεων περιλαμβάνει μία σειρά από εγκληματικές επιθέσεις στις οποίες –κατά την κατηγορία –φέρεται ότι έχουν διαδραματίσει πρωταγωνιστικό ρόλο μέλη ή στελέχη της Χρυσής Αυγής.

Αναμφίβολα, η δολοφονία του μουσικού Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι θεωρείται η βασικότερη από τις ενέργειες της οργάνωσης, καθώς ύστερα από εκείνο το έγκλημα άρχισε η Δικαιοσύνη να ξετυλίγει το κουβάρι για την υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

ΔΟΛΟΦΟΝΙΚΕΣ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ. Οι δικαστές (πρόεδρος Μαρία Λεπενιώτη, τακτικά μέλη Ανδρέας Ντόκος και Γεσθημανή Τσουλφόγλου, εισαγγελέας Αδαμαντία Οικονόμου) θα διερευνήσουν όμως και μια σειρά άλλων δολοφονικών υποθέσεων που –σύμφωνα με το βούλευμα – καταπέλτη –φέρουν τη σφραγίδα της ίδιας εγκληματικής οργάνωσης. Πρόκειται για τις επιθέσεις εις βάρος αιγύπτιων ψαράδων, μελών του ΠΑΜΕ, τη δολοφονία Λούκμαν, την επίθεση στο στέκι Αντίπνοια.

Στην επικείμενη δίκη ελεύθερος θα προσέλθει ο αρχηγός του κόμματος Νίκος Μιχαλολιάκος, ο οποίος λόγω παρέλευσης 18μήνου –ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους τους κατηγορουμένους –αφέθηκε ελεύθερος με αυστηρούς περιοριστικούς όρους, όπως και οι προφυλακισμένοι βουλευτές Χρήστος Παππάς και Γιάννης Λαγός.

Οι κατηγορούμενοι βουλευτές επιμένουν ότι η δίωξή τους είναι πολιτική και ότι δεν έχουν διαπράξει κανένα ποινικό αδίκημα. Για την υπερασπιστική τους αυτή θέση πρέπει να πείσουν τους δικαστές, οι οποίοι θα τους κρίνουν και θα αποφασίσουν για την ενοχή ή μη όλων των κατηγορουμένων. Το πότε παραμένει άγνωστο. Η δίκη είναι πολυπρόσωπη και εκτιμάται ότι θα διαρκέσει πολλούς μήνες. Κάποιοι μάλιστα λένε ότι μπορεί να διαρκέσει ακόμα και περισσότερο από έναν χρόνο.