Μετά το αυστηρό γράμμα Ντράγκι προς τις ηγεσίες των ελληνικών τραπεζών να είναι πολύ προσεκτικές στα δάνεια που χορηγούν στις επιχειρήσεις του ευρύτερου δημοσίου τομέα –υπονοώντας ότι μπορεί να χρησιμοποιηθούν για έμμεσο δανεισμό του ελληνικού Δημοσίου –ήρθε και νέο αυστηρό μήνυμα από την ΕΚΤ. Αυτή τη φορά από τις υπηρεσίες εποπτείας, το γνωστό SSM, της Ντανιέλ Νουί. Αυτές εξέφρασαν τη δυσφορία τους προς τους έλληνες τραπεζίτες γιατί η προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων του Δημοσίου καλύφθηκε και με χρήματα των ασφαλιστικών θυγατρικών εταιρειών τους. Είναι γνωστό τοις πάσι στους παροικούντες την Ιερουσαλήμ ότι δύο ασφαλιστικές θυγατρικές μεγάλων συστημικών τραπεζών ανέλαβαν κατά την προηγούμενη έκδοση εντόκων γραμματίων να καλύψουν το ποσό των λήξεων που βρίσκονταν στα χέρια των ξένων επενδυτών, που, όπως είναι εξίσου γνωστό, εδώ και καιρό απέχουν. Και η Φρανκφούρτη δεν έχασε την ευκαιρία να δείξει –εκ των υστέρων βέβαια –τα δόντια της. Εκτός κι αν όλα αυτά γίνονται κατόπιν εορτής –ή τέλος πάντων δημοπρασίας –για να τηρηθούν τα ελεγκτικά προσχήματα. Δεν το αποκλείω εντελώς. Διότι η ΕΚΤ έχει πλήρη γνώση όλων όσων συμβαίνουν εν Αθήναις.

Εφαγαν τα λεφτά οι αρουραίοι

Ούτε ένας ούτε δύο, αλλά ένας αξιοσημείωτος αριθμός Ελλήνων σπεύδει, τελευταία, με την ψυχή στο στόμα στα γκισέ των τραπεζών. Προς τι η αγωνία; Ζητούν να μάθουν αν μπορούν να ανταλλάξουν παλαιά με καινούργια χαρτονομίσματα του ευρώ. Πρόκειται για λεφτά που οι κάτοχοί τους τα είχαν αποσύρει –πριν και μετά τις εκλογές –από τις τράπεζες και τα είχαν φυλάξει σε διάφορές κρυψώνες του σπιτιού τους. Ελα όμως που κάποιες δεν ήταν ασφαλείς. Οχι από τους κλέφτες –από τους οποίους προς το παρόν τη γλίτωσαν –αλλά από τα καιρικά φαινόμενα και τα ποντίκια. Κάποιοι είχαν την φαεινή ιδέα να σκάψουν στον κήπο του σπιτιού τους για να κρύψουν τα λεφτά χωρίς να λογαριάσουν τις βροχές –και ήταν πολλές οι άτιμες φέτος. Και άλλοι επέλεξαν μέρη μη ασφαλή από τα τρωκτικά. Σπεύδουν τώρα στις τράπεζες με τα χαρτονομίσματα στο χέρι, αλλοιωμένα από τις βροχές και φαγωμένα από τους αρουραίους. Οι πιο τυχεροί –όταν έχουν διασωθεί τα χαρακτηριστικά διαπίστωσης της γνησιότητας του νομίσματος –παίρνουν τα λεφτά τους πίσω. Οι υπόλοιποι το φυσάνε και δεν κρυώνει!

Ο Μάρδας μοιράζει μελέτες

Από την πανεπιστημιακή του καριέρα ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας είχε μια έφεση στις μελέτες. Τώρα που πήγε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, λοιπόν, είπε να μην αφήσει τη δουλειά τόσων ετών να πάει χαμένη. Ανοιξε το αρχείο του, έφτιαξε και μερικές επιτροπές και μαθαίνω ότι βομβαρδίζει τους συναδέλφους του υπουργούς με μελέτες και προτάσεις. Εστειλε μια μελέτη για τον περιορισμό του κόστους προμηθειών στον κλάδο υγείας στον Π. Κουρουπλή, μια για το ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στον Βαρουφάκη, στη Βαλαβάνη και στον Νικολούδη, όλοι οι εμπλεκόμενοι με προμήθειες υπουργοί κέρδισαν από μια μελέτη για την καθιέρωση του ηλεκτρονικού καταλόγου προμηθειών ενώ ο ίδιος κράτησε τη μελέτη την καλή, για την πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων. Μη βιαστείτε να τον κακολογήσετε. Θα τη μοιραστεί με τη Βαλαβάνη αλλά στην επιτροπή που συστήθηκε για την πάταξη του λαθρεμπορίου στα καύσιμα θα προεδρεύει ο ίδιος. Πήξαμε στις επιτροπές και στις μελέτες. Αποτελέσματα;

Ψάχνουν φθηνούς μάνατζερ για ΕΑΒ και ΛΑΡΚΟ

Θέμα ημερών μαθαίνω ότι είναι η προκήρυξη θέσεων διευθυνόντων συμβούλων για την ΕΑΒ και τη ΛΑΡΚΟ. Είμαι περίεργος να δω ποιοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον γιατί, όπως επίσης μαθαίνω, ο μισθός του διευθύνοντος θα είναι μικρός, πολύ μικρός. Σε αντιστάθμισμα όμως θα προβλέπεται παχυλό πριμ το οποίο θα συνδέεται με την αύξηση κερδών και τζίρου των δύο πολύπαθων εταιρειών.

To Λιμάνι, η ασφαλιστική και η Fosun

Την κινεζική Fosun ανακάλυψε κι έφερε στην Ελλάδα ο Δημήτρης Κουτσολιούτσος των Folli Follie. Εκτοτε το όνομά της ακούγεται κάθε φορά που συζητάμε για κινεζικές επενδύσεις. Είχε βάλει στο μάτι τον ΟΠΑΠ, συμμετέχει μαζί με τη Lamda στο σχήμα που διεκδικεί το Ελληνικό, έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για το αεροδρόμιο στο Καστέλλι Ηρακλείου και τώρα ακούγεται ότι εξετάζει την εξαγορά και ασφαλιστικής εταιρείας. Αποτελεί κοινό μυστικό ότι πρόκειται για την Eurolife, τη θυγατρική της Eurobnak. Υπάρχει ωστόσο ένα μεγάλο «αλλά» ή μια λέξη-κλειδί όχι μόνο για τη Fosun αλλά για κάθε είδους κινεζική επένδυση στη χώρα μας: ΟΛΠ. «Τα πάντα περνούν από το μεγάλο λιμάνι. Αν η κυβέρνηση ξεπαγώσει την ιδιωτικοποίηση στο μεγάλο λιμάνι, όπως δεσμεύθηκε ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης κατά την επίσκεψή του στο Πεκίνο, θα ξεκλειδώσουν και πολλές άλλες δρομολογούμενες επενδύσεις κινεζικών ομίλων στην Ελλάδα. Από τις υποδομές μέχρι τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Διαφορετικά, μην περιμένετε πολλά πράγματα», μου έλεγαν προ ημερών με νόημα κινεζικοί διπλωματικοί κύκλοι. Με λίγα λόγια, δεν έχει σημασία ότι η Fosun είναι ιδιωτικός όμιλος, ο μεγαλύτερος στη Κίνα. Ούτε ότι ο 48χρονος πολυδισεκατομμυριούχος Γκούο Γκουανγκτσάνγκ –κινέζο Μπάφετ τον αποκαλούν –ένας από τους πλουσιότερους ανθρώπους στην Κίνα, δεν έχει κρύψει ότι θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα. Μπορεί να περιμένει όσο χρειάζεται, αφού το Πεκίνο έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στη Χώρα του Δράκου, όπου τα πράγματα συνεχίζουν να γίνονται αλλιώς.