Η αναπληρώτρια υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Τασία Χριστοδουλοπούλου είπε πρόσφατα στους δημοσιογράφους: «Για να βοηθήσετε, να αρχίσετε να τους αποκαλείτε πρόσφυγες, γιατί αν μιλάτε για μετανάστες ή λαθρομετανάστες η ΕΕ δεν θα εγκρίνει κονδύλια». Η λεπτομέρεια αυτή είναι χαρακτηριστική της νοοτροπίας της κυβέρνησης (και των προηγουμένων κυβερνήσεων) σε σχέση με την Ευρώπη: όχι να λύσουμε τα προβλήματα, αλλά πώς θα κοροϊδέψουμε τους εταίρους για να μας δίνουν λεφτά.

Το 60%-80% των ξένων που μπαίνουν παράτυπα στη χώρα είναι όντως πρόσφυγες πολέμου από τη Συρία. Αναμενόμενο. Σύμφωνα με την Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ (UNCR), μόνο φέτος 31.500 άνθρωποι διέσχισαν τη Μεσόγειο προς Ιταλία και Ελλάδα. Είναι υποχρέωσή μας, σε συνεργασία με την ΕΕ, να εκπονήσουμε οργανωμένο πρόγραμμα υποδοχής, περίθαλψης, ταυτοποίησης και χορήγησης ασύλου σε όσους το δικαιούνται, με ό,τι αυτό νομίμως συνεπάγεται (δικαίωμα παραμονής, πρόσβαση σε στέγη και εργασία, δικαίωμα μετακίνησης και ολιγόμηνης παραμονής σε άλλα κράτη).

Από την άλλη μεριά, κανένα από τα κόμματα που κυβέρνησαν δεν δικαιούται να διαμαρτύρεται για τις τσαπατσουλιές της σημερινής κυβέρνησης, με αποτέλεσμα την ασφυξία των νησιών και του κέντρου της Αθήνας, που ξαναγεμίζει με άπορους και ανέστιους, εύκολη λεία του κάθε ρατσιστή, αλλά και πρόβλημα για τη δημόσια ασφάλεια. Ποιoς αρμόδιος νοιάστηκε όλα αυτά τα χρόνια για τη δημιουργία χώρων υποδοχής και φιλοξενίας με ανθρώπινες συνθήκες;

Πάντως ήρθε η στιγμή στην ΕΕ συνολικά να συναποφασιστεί η ικανότητα κάθε χώρας για την υποδοχή του αριθμού προσφύγων που θα της αναλογεί. Ωστόσο αυτό πρέπει να γίνει με τη συνεργασία μεταξύ των χωρών-μελών και όχι με ανόητες μονομερείς εκβιαστικές δηλώσεις, ότι με το κύμα προσφύγων θα στείλουμε από την Ελλάδα τζιχαντιστές στην Ευρώπη! Η σύγχυση μεταξύ προσφύγων και τζιχαντιστών είναι κοινωνικά επικίνδυνη. Οπως είπε και ο Υπατος Αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Αντόνιο Γκουτιέρες, «οι πρόσφυγες καθίστανται αποδιοπομπαίοι τράγοι για μια σειρά προβλημάτων, από την τρομοκρατία μέχρι την οικονομική δυσπραγία […]. Ωστόσο […] οι ίδιοι οι πρόσφυγες έχουν υπάρξει θύματα απειλής». Εξάλλου, η UNCR υποστηρίζει ότι η μεγαλύτερη ροή προσφύγων και μεταναστών έρχεται στη Δύση αεροπορικώς. Είναι λογικό να υποθέσει κανείς ότι οι επίδοξοι τρομοκράτες χρησιμοποιούν αυτό το μέσο και όχι τα σαπιοκάραβα.

Τέλος, καθήκον της ανεπτυγμένης, δημοκρατικής Ευρώπης είναι να λάβει υπόψη της ότι πάνω από 3.900.000 σύροι πρόσφυγες έχουν καταφύγει σε Λίβανο, Τουρκία, Ιορδανία, Ιράκ, Αίγυπτο. Οι αριθμοί τρομάζουν, ωστόσο το πρόβλημα αυτών των χωρών είναι στο κατώφλι μας.

H Μελίττα Γκουρτσογιάννη, αρχιτέκτων, δραστηριοποιείται συστηματικά σε ζητήματα δικαιωμάτων