Ένα απλό τεστ αναπνοής μπορεί να εντοπίζει τους πάσχοντες από προβλήματα του στομάχου, οι οποίοι διατρέχουν μεγάλο κίνδυνο να εκδηλώσουν καρκίνο.

Το τεστ αναλύει την χημική σύσταση του εκπνεόμενου αέρα, αναζητώντας ορισμένα χημικά μόρια που εκλύονται όταν υπάρχουν προκαρκινικές αλλοιώσεις στον στόμαχο.

Στη σχετική μελέτη, που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Gut», επιστήμονες από το Ισραήλ, με επικεφαλής τον καθηγητή Χόσαμ Χάικ από το Ίδρυμα Νανοτεχνολογίας Russell Berrieστην Χάιφα, υπέβαλλαν στο τεστ 484 εθελοντές, οι 99 εκ των οποίων είχαν διαγνωστεί με καρκίνο του στομάχου.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα του εκπνεόμενου αέρα των εθελοντών σε αισθητήρες νανοϋλικών και εντόπισαν οκτώ χαρακτηριστικές πτητικές ενώσεις οι οποίες εκλύονται σε διαφορετικές συγκεντρώσεις όταν υπάρχει προκαρκινική αλλοίωση ή καρκίνος του στομάχου.

Στην πραγματικότητα, οι ερευνητές κατόρθωσαν να ταξινομήσουν τους εθελοντές τους σε ομάδες με ακρίβεια που έφτασε το 92%.

Κατόρθωσαν επίσης να ξεχωρίσουν τους πάσχοντες από αρχόμενο καρκίνο του στομάχου από εκείνους με προχωρημένο (μεταστατικό).

Οι ερευνητές έχουν ήδη αρχίσει μια πολύ μεγαλύτερη μελέτη με χιλιάδες εθελοντές στην Ευρώπη, για να διαπιστώσουν εάν το τεστ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως διαγνωστική εξέταση.

Εάν το αποτέλεσμα αυτής της μελέτης είναι θετικό, πιστεύουν ότι το τεστ τους θα μπορούσε να αποτελέσει μια πολύ ευκολότερη και πιο οικονομική εναλλακτική λύση στις γαστροσκοπήσεις, που θα μειώσει δραματικά τα κρούσματα καρκίνου του στομάχου.

Και αυτό, διότι θα εντοπίζει τους ανθρώπους στα πρόθυρα καρκίνου, οπότε με την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή θα τον αποφεύγουν.