Φυσικά και δεν θα υποδέχονταν τον Αλέξη Τσίπρα με άδεια χέρια. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο Βλαντίμιρ Πούτιν είναι κάτι παραπάνω από ανοιχτοχέρης σε τέτοιες περιπτώσεις.

Δεν ξέρω όμως αν ηθελημένα περιείχε και κάποιον ιδιαίτερο συμβολισμό το δώρο που έκανε ο Πούτιν στον Τσίπρα, τη στιγμή μάλιστα που η Αθήνα ξανανοίγει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων.

Τι χάρισε, λοιπόν, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας στον έλληνα Πρωθυπουργό; Την εικόνα του Αγίου Νικολάου και του Αγίου Σπυρίδωνος, η οποία είχε κλαπεί στα χρόνια της γερμανικής κατοχής από τον αποκαλούμενο Χασάπη της Κρήτης Φρίντριχ Μίλερ, αξιωματικό των Ναζί, που διέταξε τη σφαγή της Βιάννου. Είχε συλληφθεί στο Ανατολικό Μέτωπο από τον Κόκκινο Στρατό, που τον παρέδωσε με τη σειρά του στις ελληνικές Αρχές. Καταδικάστηκε σε θάνατο από ελληνικό δικαστήριο στις 9 Δεκεμβρίου του 1946 και εκτελέστηκε στην Κρήτη στις 20 Μαΐου του 1947. Η ρωσική κυβέρνηση αγόρασε την εικόνα από τους συγγενείς του με σκοπό να τη δωρίσει στο ελληνικό κράτος.

Οι προκαταβολές και τα ροδάκινα

Ακόμη και προκαταβολή έναντι μελλοντικών κερδών από τον αγωγό φυσικού αερίου Turkish Stream –κάτι σαν έμμεσο δάνειο –έταξε στην ελληνική πλευρά ο Πούτιν, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Δίχως να δίνουν περισσότερες διευκρινίσεις, ανέφεραν ότι ο Πούτιν είπε στον Τσίπρα πως η ρωσική πλευρά θα εξετάσει την παροχή προκαταβολής έναντι μελλοντικών εσόδων που συνεπάγεται για την Ελλάδα η διέλευση από το 2019 και μετά του ρωσικού αερίου.

Ποιο θα είναι το ποσό της προκαταβολής; Αγνωστο. Αυτό που έλεγε όμως η ίδια πηγή είναι πως η έμμεση αυτή χρηματοδότηση θα εξοφληθεί διά συμψηφισμού με τα κέρδη που θα εισπράττει η Ελλάδα από το 2019 και μετά οπότε λειτουργήσει ο αγωγός.

Δεν ξέρω τι πρέπει να πιστέψω απ’ όλα αυτά, πόσο επισφαλές είναι το σχέδιο ή αν πράγματι έχει μπει στις ράγες. Χθες πάντως στην κυβέρνηση πανηγύριζαν για τα αποτελέσματα της συνάντησης Τσίπρα – Πούτιν. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι ακόμη και εντός Απριλίου μπορεί να υπογραφεί συμφωνία για τη σύσταση του επιχειρηματικού φορέα που θα υλοποιήσει το ελληνικό σκέλος του αγωγού και ότι θα συμμετάσχουν ελληνικές, ρωσικές και ευρωπαϊκές εταιρείες, οι οποίες και θα βάλουν τα 2 δισ. ευρώ που θα κοστίσει. Ακριβώς για να είναι συμβατός με το κοινοτικό δίκαιο ο αγωγός και για να μπορέσει να πάρει άδεια από τις Βρυξέλλες θα συμμετάσχουν σε αυτόν εταιρείες που δεν είναι παραγωγοί αερίου όπως η Gazprom, και θα υπάρχει ελεύθερη πρόσβαση τρίτων.

Η ίδια πηγή επέμενε ότι η Ρωσία δεσμεύτηκε να μας κάνει σκόντο στην τιμή του αερίου και να μας διαγράψει ένα πρόστιμο της ΔΕΠΑ στην Gazprom, ενώ εμείς τους ξεκαθαρίσαμε πως δεν πουλάμε ΟΛΘ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, αλλά είμαστε ανοικτοί σε συμπράξεις με ιδιώτες.

Τέλος, μπορεί το εμπάργκο στα τρόφιμα να μην αίρεται, αλλά οι Ρώσοι πρότειναν να το παρακάμψουμε με ντρίπλα. Ποια είναι αυτή; Συστήνουμε μεικτά επενδυτικά σχήματα που θα αγοράζουν τα ελληνικά ροδάκινα χύμα και θα τα συσκευάζουν στη Ρωσία. Ετσι το τελικό προϊόν δεν θα θεωρείται ελληνικό, άρα δεν θα εμπίπτει και στο εμπάργκο. Κάτι σε στυλ τριγωνικές συναλλαγές δεν σας θυμίζει όλο αυτό;

Ποιος θα βαφτίσει τον αγωγό;

Πάντως, πολύ ευαισθησία έχει πλακώσει γύρω από τα βαφτίσια τού υπό σχεδιασμού ρωσικών συμφερόντων αγωγού. «Turkish Stream θα ονομάζεται μόνο μέχρι τα ελληνοτουρκικά σύνορα. Επί ελληνικού εδάφους θα έχει άλλο όνομα», επεσήμανε με έμφαση ο Τσίπρας στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Πούτιν.

Να θυμίσω εδώ ότι την ονομασία Turkish Stream την είχε δώσει προ μηνών ο ίδιος ο ρώσος πρόεδρος για να δείξει στον Ερντογάν πόσο σημαντικό εταίρο θεωρεί στα ενεργειακά την Τουρκία. Αρα τι θα γίνει; Απλά ο νονός του ελληνικού κομματιού θα του δώσει άλλο όνομα. Τα άλλα κομμάτια μπορούν να λέγονται όπως θέλουν.

Η ιστορία μού θυμίζει τους τσακωμούς στις οικογένειες για το όνομα του παιδιού. Εδώ τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά. Ακόμη δεν έχουν δει το παιδί και πλακώνονται πώς θα το βαφτίσουν!

Τα νεανικά όνειρα του Λαφαζάνη

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης πρέπει να το ζει για τα καλά το ταξίδι στη Μόσχα. Πέρασε τις πύλες του Κρεμλίνου ως υπουργός που συνοδεύει τον έλληνα Πρωθυπουργό. Εντάξει, θα προτιμούσε να τον υποδεχτούν ως λαϊκό επίτροπο της Λαϊκοδημοκρατικής Ελλάδας, αλλά δεν πειράζει, αυτό έχουμε τώρα.

Εικάζω πως κάτι τέτοια θα φαντάζονταν και την εποχή που επισκέπτονταν την τέως ΕΣΣΔ για να παρακολουθήσει τις κομματικές σχολές στις οποίες φοιτούσαν κατά περιόδους εκείνα τα χρόνια στελέχη του ΚΚΕ.

Επίσης, σας ενημερώνω πως μιλάει και τη ρωσική γλώσσα πολύ καλά. Και δεν είναι ο μόνος από όσους συνόδευσαν τον Αλέξη Τσίπρα που φοίτησαν σε αυτές τις σχολές και μιλάνε και τα ρωσικά.

Στην ίδια μάλλον κατηγορία ανήκουν και ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, αλλά και η αναπληρώτρια υπουργός Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη. Η ιδιαίτερη αναφορά στον Παναγιώτη έγινε γιατί είναι ο μόνος από αυτούς που επιμένει στη σοσιαλιστική προοπτική. Εστω και σαν στέλεχος σε αστική κυβέρνηση…

Πανηγύρια στην Αθήνα

Παρ’ όλο που η ΕΣΣΔ αποτελεί παρελθόν και ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δεν είναι λαϊκός επίτροπος, αυτό δεν εμποδίζει το ανεπίσημο όργανο του λαφαζανισμού, ιστοσελίδα iskra να πανηγυρίζει για τις επιτυχίες της ελληνικής αντιπροσωπείας στο ταξίδι της στη Μόσχα.

«Ελλάδα και Ρωσία αλλάζουν ριζοσπαστικά την περιοχή µας και την Ευρώπη» αναφέρει ο τίτλος ενός κειμένου που αναλύει διεξοδικά τα του ταξιδιού.

«Πανικόβλητες οι πολιτικοοικονοµικές ελίτ από την προσέγγιση Ελλάδας – Ρωσίας» γράφει ένας άλλος. Χαρακτηρίζει μάλιστα αυτές τις συναντήσεις ιστορικές «στα πλαίσια της ανεξάρτητης, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής που η ελληνική κυβέρνηση είναι αποφασισµένη να ασκήσει».

Δεν θέλω να τους στενοχωρήσω τους συντρόφους της Αριστερής Πλατφόρμας αλλά και η Ρωσία καπιταλιστική ώς και ιμπεριαλιστική χώρα είναι, όχι σοσιαλιστική.