Η έννοια της ψυχικής ευεξίας δεν είναι στις ημέρες μας αυτονόητη. Πρόκειται για μια δυσεντόπιστη έννοια που ο καθένας μέσα του παλεύει να την ορίσει. Το «ευ ζην» καταλήγει να σημαίνει τελικά «νιώθω καλά μέσα από τον εαυτό μου τόσο ώστε η ζωή μου να είναι ποιοτική».

Πώς να νιώθεις όμως ότι είσαι καλά, ότι μπορείς να περάσεις έστω λίγες ημέρες ξέγνοιαστης ξεκούρασης ενόψει των πασχαλινών διακοπών, όταν νιώθεις ότι η απειλή και η απώλεια σε ακολουθούν καθημερινά όπου και αν πας;

Από τη μια, η προσδοκία ότι οι οικογενειακές διακοπές του Πάσχα έχουν θεραπευτικές ιδιότητες είναι απατηλή και παραπλανητική. Οι εντάσεις, οι στενοχώριες και οι αγωνίες δεν λύνονται ως διά μαγείας μέσα σε λίγες ημέρες. Οσο πιο πολλά περιμένουμε, άλλωστε, τόσο πιο εύκολο είναι να απογοητευθούμε.

Από την άλλη, η παραίτηση από την όποια προσπάθεια μάς οδηγεί στον γνωστό φαύλο κύκλο της αποφυγής και της συντήρησης ενός αισθήματος αδιεξόδου. Προτείνω λοιπόν για τους έχοντες και μη:

· Να βάλετε ρεαλιστικούς στόχους ως προς το τι περιμένετε από τον εαυτό σας. Π.χ. «να περάσω ποιοτικό χρόνο με τα παιδιά μου» ή «να ενδυναμώσω τους οικογενειακούς μου δεσμούς» ή «να ξεκουραστώ και να αποφορτισθώ από το εργασιακό άγχος».

· Να φτιάξετε ένα καθημερινό πρόγραμμα για τις διακοπές, χωρίς να αφήσετε περιθώρια για αναποφασιστικότητα και εκνευρισμό της τελευταίας στιγμής.

· Να απαλλαγείτε από τα «πρέπει» και τους κανόνες και να εστιάσετε στην ιερότητα των «θέλω» σας.

· Να απομυθοποιήσετε την επιτακτικότητα του «οφείλω να νιώθω καλά».

· Να αναλογισθείτε στις στιγμές που νιώθετε εκνευρισμό και αίσθημα ματαίωσης αν ο τρόπος που βλέπετε τα πράγματα τελικά σας βοηθάει.

· Να φανταστείτε τι θα συμβουλεύατε ένα αγαπημένο σας πρόσωπο αν σας ζητούσε να το βοηθήσετε να νιώσει ευεξία στις διακοπές του. 

· Να ενισχύσετε τη δυνατότητα συναισθηματικής επικοινωνίας με τα αγαπημένα σας πρόσωπα, κάτι που η πιεσμένη καθημερινότητα τόσο πολύ μας αφαιρεί.

Η Μυρσίνη Κωστοπούλου είναι διδάκτωρ Κλινικής Ψυχολογίας - ψυχοθεραπεύτρια, e-mail myrsini.kostopoulou@gmail.com, www.myrsinikostopoulou.com 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από