Πώς γίνεται μερικές φορές να φαίνονται όλα εντάξει στη ζωή, αλλά να νιώθουμε αδικαιολόγητη δυσαρέσκεια και ένταση σαν κάτι να μας «τρώει»; Ολα τα υποπτευόμαστε εκτός ίσως από το πιο καλά κρυμμένο δακτυλικό μας αποτύπωμα: τις αξίες μας.

Μήπως παραβλέπουμε ή καταπατάμε κάποιες από αυτές; Μπορεί να υπάρξει ευδαιμονία χωρίς να ικανοποιείται το σύστημα αξιών μας; Σπάνια τίθεται το ερώτημα στην καθημερινότητα. Αλλωστε πώς ξέρουμε αν ζούμε ενάντια στις αξίες μας, αν δεν γνωρίζουμε ποιες είναι;

Οι αξίες μας είναι παρούσες πίσω απ’ ό,τι κι αν κάνουμε, αλλά είναι και τόσο αυτονόητες που καταλήγουν αόρατες. Πώς να τιμήσουμε κάτι που δεν βλέπουμε και άρα δεν αναγνωρίζουμε; Το μπέρδεμα γίνεται μεγαλύτερο όταν νομίζουμε ότι πρέπει να παραθέσουμε έναν κατάλογο υψηλών αξιών ή ηθικές αρχές που μάθαμε στο σχολείο.

Οι αξίες δεν είναι καλές ή κακές. Για να βρούμε τις δέκα πιο σημαντικές αξίες μας, δεν χρειάζεται να διαλέξουμε αυτές που κάνουν καλή εντύπωση. Ούτε είναι υλικές. Δεν είναι αξία το χρήμα, αλλά αυτά που πιστεύουμε ότι μας προσφέρει: για κάποιον είναι ασφάλεια και ελευθερία, για άλλον ταξίδια και δύναμη.

Οι αξίες μας κρύβονται πίσω από το ερώτημα «τι είναι σημαντικό για μας; Τι μας νοιάζει πραγματικά στη ζωή;». Ομως αξία μπορεί να είναι και το αντίθετο αυτού που μας θυμώνει: αν λ.χ. δεν αντέχουμε την τσιγκουνιά, ίσως έχουμε αξία τη γενναιοδωρία.

Αξίζει τον κόπο να βρούμε το δικό μας χρηματιστήριο αξιών. Κάποιες αλλάζουν ανάλογα με την περίοδο, άλλες μένουν σταθερές και αδιαπραγμάτευτες. Ο συνδυασμός τους όμως είναι μοναδικός για τον καθένα μας. Ποια είναι η σειρά προτεραιότητάς τους; Πόσο τιμάμε την καθεμιά στη ζωή μας; Είναι κάποια που εμφανίζεται ελάχιστα; Πώς νιώθουμε με αυτό και τι μπορούμε να κάνουμε; Φροντίζοντας τα σημαντικά που έχουμε υποτιμήσει, είμαστε πιο κοντά στην αρμονία και την αίσθηση εκπλήρωσης.

Συμπληρώνοντας τον προσωπικό χάρτη αξιών μας, έχουμε όμως και αξιόπιστη καθοδήγηση σε αποφάσεις και στόχους που δεν θα μας φέρουν αντιμέτωπους με τον ίδιο τον εαυτό μας χωρίς καν να το καταλάβουμε.

Η Δέσποινα Δασενάκη είναι life coach, e-mail ddasenaki@hotmail.com