Πάντα υπήρχε η θεμελιώδης λογική πίσω από την απόφαση να εξαγοραστεί η βρετανική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου BG Group Plc, για να δανειστούμε τα λόγια του αφεντικού της Royal Dutch Shell Plc.

Εκείνο όμως που διαδραμάτισε καθοριστικό ρόλο στο κλείσιμο του ντιλ των 70 δισ. δολαρίων ήταν η βουτιά των τιμών του πετρελαίου στα 50 δολάρια το βαρέλι.

Ο Μπεν βαν Μπέουρντεν μάλιστα δεν είναι ο μόνος διευθύνων σύμβουλος μεγάλης πετρελαϊκής εταιρείας που σκέφτεται ότι οι αποτιμήσεις είναι πλέον πολύ ελκυστικές.

Το 1998, όταν είχε καταγραφεί ξανά βουτιά στις τιμές του πετρελαίου, η συμφωνία μεταξύ της BP και της Amoco προκάλεσε κύμα εξαγορών και συγχωνεύσεων. Τότε το κύμα εξαγορών άλλαξε ριζικά τον κλάδο δημιουργώντας τις εταιρείες κολοσσούς που όλοι γνωρίζουμε σήμερα. Τώρα η συγχώνευση της Shell με την BG είναι πολύ πιθανό να προκαλέσει ξανά νέο γύρο από ντιλ και συγχωνεύσεις πετρελαϊκών εταιρειών σε κάθε γωνιά του κόσμου.

«Η συμφωνία θα αυξήσει τις πιέσεις προς τις μεγάλες εταιρείες για να αναλάβουν δράση» εκτιμά ο Ανεκ Χακ, αναλυτής της Exane BNP Paribas. «Η Exxon μπορεί να νιώσει την ανάγκη να ακολουθήσει και αυτή» προσθέτει. «Αυτή μπορεί να είναι η αρχή ενός κύματος από συγχωνεύσεις και εξαγορές» λέει από την πλευρά του ο Ζαν-Λικ Ρομάν, αναλυτής της CM-CIC Securities. «Η Exxon δεν έχει κρύψει ότι έχει ξεκινήσει το κυνήγι εξαγορών» συμπλήρωσε.

Το ντιλ μεταξύ της Shell και της BG δείχνει ότι πλέον οι εταιρείες είναι έτοιμες να κάνουν την κίνησή τους. Το μήνυμα από τη συμφωνία αυτή ήταν ξεκάθαρο: το μέγεθος και οι προοπτικές ανάπτυξης έχουν πολύ μεγάλη σημασία σε έναν κόσμο χαμηλότερων τιμών πετρελαίου και μειώσεων του κόστους.

Οταν το 1998 η ΒΡ άνοιξε τον κύκλο των εξαγορών ανακοινώνοντας την απόκτηση της Amoco, οι τιμές του πετρελαίου είχαν βυθιστεί στα 12 δολάρια το βαρέλι. Η BP τότε δεν είχε αργήσει πολύ να προχωρήσει σε δεύτερη εξαγορά, αυτή της Atlantic Richfield.

Στο παιχνίδι τότε είχε μπει και η Exxon κλείνοντας ντιλ μεγατόνων με την Mobil Corp. Στη συνέχεια η Chevron συγχωνεύτηκε με την Texaco και η Total SA αγόρασε την Petrofina και την Elf Aquitaine. Λίγοι βέβαια περιμένουν να γίνουν ξανά σήμερα τόσο μεγάλα ντιλ, επειδή ο κλάδος ελέγχεται ήδη από εταιρείες κολοσσούς. Παρ’ όλα αυτά, όπως όλα δείχνουν, υπάρχουν ακόμη περιθώρια για συμφωνίες που θα αφορούν τεράστια ποσά.

© Bloomberg News