Το υπουργείο Οικονομικών εξασφάλισε χθες την ανανέωση των 6μηνων εντόκων γραμματίων που λήγουν την ερχόμενη Τρίτη, 14 Απριλίου, ύψους 1,4 δισ. ευρώ, με δημοπρασία που διενήργησε, ενώ σήμερα είναι έτοιμο να πληρώσει και τα 458 εκατ. ευρώ της δόσης του ΔΝΤ. Ωστόσο η ανησυχία παραμένει σε ό,τι αφορά τις πληρωμές, στο τέλος του μήνα, περί τα 2,5 δισ. ευρώ σε μισθούς, συντάξεις και επιδόματα.

Μέχρι τότε η κυβέρνηση ευελπιστεί να έχει βρει μια φόρμουλα συμφωνίας με τους εταίρους, έτσι ώστε είτε να εκταμιευθεί ένα μέρος της δόσης που εκκρεμεί είτε να δοθεί ένα πολιτικό σήμα στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ώστε να χαλαρώσει εκείνη τους κανόνες της, αυξάνοντας το όριο έκδοσης εντόκων γραμματίων του Δημοσίου. Με αυτόν τον τρόπο θα μπορέσουν οι ελληνικές τράπεζες να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στις εκδόσεις του ελληνικού Δημοσίου και να το βοηθήσουν να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις του.

Η δεύτερη εκδοχή θεωρείται πιθανότερη, καθώς είναι μάλλον δύσκολο να υπάρξει συμφωνία σε όλα τα θέματα με τους δανειστές, δεδομένου ότι η κυβέρνηση έχει θέσει κόκκινες γραμμές σε Ασφαλιστικό και εργασιακά. Τα θέματα αυτά είναι σημαντικά για τους δανειστές, και ιδίως για το ΔΝΤ. Σημειώνεται ότι το επόμενο Eurogroup θα συνεδριάσει στις 24 Απριλίου και όλες οι προσπάθειες της κυβέρνησης εντοπίζονται στην επίτευξη μιας πρώτης συμφωνίας έως τότε.

Αλλη μια δημοπρασία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα, για να καλυφθεί η έκδοση τρίμηνων εντόκων 1 δισ. ευρώ, που λήγει στις 17 Απριλίου.

Στη χθεσινή δημοπρασία, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν χρειάστηκε να συνεισφέρει το Κοινό Κεφάλαιο της Τραπέζης της Ελλάδος, παρά το γεγονός ότι έπρεπε να καλυφθούν περίπου 700 εκατ. ευρώ για τίτλους που δεν ανανέωσαν ξένοι επενδυτές. Το ποσό αυτό καλύφθηκε από πελάτες τραπεζών από την εσωτερική αγορά.