Ο διατροφικός «κανόνας» των πέντε δευτερολέπτων, με τον οποίο δεκαετίες τώρα μεγαλώνουν ολόκληρες γενιές, είναι ένας τεράστιος μύθος, προειδοποιούν ειδικοί στις τροφικές δηλητηριάσεις.

Ο κανόνας αυτός πρεσβεύει πως αν πέσει ένα κομμάτι τροφής στο πάτωμα και το αρπάξουμε αμέσως (ή μέσα στα πρώτα 5 δευτερόλεπτα), δεν προλαβαίνει να μολυνθεί από τα μικρόβια και είναι ασφαλές για κατανάλωση.

Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως αυτό δεν ισχύει, διότι η ταχύτητα της μόλυνσης εξαρτάται από το είδος του φαγητού που πέφτει στο πάτωμα και τις αποικίες των μικροβίων που υπάρχουν σε αυτό.

«Δεν υπάρχει “κανόνας των πέντε δευτερολέπτων”», δήλωσε η κυρία Ρέιτσελ Ουϊλιαμς, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Ενημέρωσης Ασφάλειας Τροφίμων (FSIC) της Αυστραλίας.

«Τα βακτήρια βασίζονται στην υγρασία για να αναπτυχθούν, επομένως οποιοδήποτε τρόφιμο με υψηλά επίπεδα υγρασίας μπορεί να μολυνθεί ακαριαία. Επιπλέον, ρόλο παίζει και η επιφάνεια όπου θα πέσει το φαγητό. Άλλο είναι να πέσει πάνω σε ένα πάτωμα που μόλις απολυμάνθηκε και άλλο στο χώμα».

Στα τρόφιμα που ακαριαία μολύνονται συμπεριλαμβάνονται τα φρούτα, το κρύο κρέας, τα αλλαντικά, τα γαλακτοκομικά και κάθε μαγειρεμένη μπουκιά φαγητό, ενώ σε αυτά που μολύνονται με πιο αργό ρυθμό συμπεριλαμβάνονται τα πατατάκια, οι καραμέλες (πριν τις μασουλίσουμε), οι ξηροί καρποί, τα μπισκότα, τα κράκερ και τα ωμά ζυμαρικά.

Οι σχετικές ανακοινώσεις του FSIC έγιναν με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Υγείας στις 7 Απριλίου.