Μια λίστα μέτρων με προβλεπόμενο καθαρό δημοσιονομικό όφελος 3,7 έως 5 δισ. ευρώ –μαζί με τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων –και βασικό όπλο τη φορολόγηση των καταθέσεων εξωτερικού και των offshore εταιρειών έχει υποβάλει η κυβέρνηση στους δανειστές, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας για την εκταμίευση της δόσης.

Ηχηρή απουσία από τη λίστα η κατάργηση του ΕΝΦΙΑ. Μάλιστα, κυβερνητική πηγή άφηνε χθες να εννοηθεί ότι –αν και ο φόρος πρέπει να αλλάξει -, προς το παρόν τουλάχιστον, μάλλον θα διατηρηθεί. Οπως έλεγε, «εάν δεν υπάρξει παρέμβαση, κάτι που υπάρχει μένει ως έχει».

Το υπουργείο Οικονομικών, ωστόσο, επιχείρησε χθες το βράδυ να ανασκευάσει, δηλώνοντας ότι «ο ΕΝΦΙΑ θα αντικατασταθεί από φόρο μεγάλης ακίνητης περιουσίας άμεσα. Η αντικατάσταση ενός από τους πιο άδικους φόρους που έχουν υπάρξει με έναν κοινωνικά δίκαιο φόρο είναι προτεραιότητα της κυβέρνησης».

Η ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ. Τα μέτρα επικεντρώνονται στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής με διάφορα μέσα και μέτρα, κάτι που προφανώς δεν είναι αρκετά πειστικό για τους δανειστές, οι οποίοι μιλούν για «αοριστία» και υπερβολική «αισιοδοξία» της λίστας.
Νέοι φόροι που επιβάλλονται –με μικρή απόδοση, ωστόσο –είναι ο φόρος πολυτέλειας και τηλεοπτικής διαφήμισης, ενώ σημαντικό έσοδο θα αποτελέσει και η αδειοδότηση τηλεοπτικών σταθμών, σύμφωνα με τις κυβερνητικές εκτιμήσεις. Αντίθετα, στη λίστα δεν υπάρχει ο φημολογούμενος φόρος στα λιπαρά ούτε προβλέπεται αύξηση της φορολογίας σε ποτά και τσιγάρα.

Για την αύξηση του αφορολογήτου στα 12.000 ευρώ, κυβερνητική πηγή έλεγε χθες ότι θα γίνει σταδιακά, ενώ η λίστα «κρύβει» μέτρα κατάργησης φοροαπαλλαγών και ενδεχομένως αύξησης του υψηλού συντελεστή φορολογίας εισοδήματος.

Η λίστα δεν περιέχει, εξάλλου, κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, κάτι που επιβεβαίωσε και η αρμόδια κυβερνητική πηγή, αναφέροντας ότι «δεν σκεφτόμαστε αύξηση ΦΠΑ αλλά την είσπραξη». Επίσης, αν και η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί εξορθολογισμό του μισθολογίου των δημοσίων υπαλλήλων, δεν σκοπεύει να καταργήσει την προσωπική διαφορά για τους 70.000 υπαλλήλους που τη λαμβάνουν.

Στις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση κατεβάζει τον στόχο από τα 2,2 δισ. ευρώ που προβλέπονταν στα 1,5-1,6 δισ. ευρώ, ενώ κάνει αναφορά μόνο στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ, των περιφερειακών λιμανιών και του ΟΔΙΕ. Αν αφαιρεθούν τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων –που κανονικά δεν συνυπολογίζονταν ώς τώρα, αφού τα έσοδα δεν προορίζονταν για τη μείωση του ελλείμματος αλλά για την πληρωμή του χρέους -, τα καθαρά δημοσιονομικά μέτρα είναι ύψους 2,2-3,4 δισ. ευρώ.

Στο κείμενο που παρέδωσε στους δανειστές, η κυβέρνηση μιλά επίσης για την πρόθεσή της να προχωρήσει σε αυστηροποίηση των κανόνων που αφορούν τις πρόωρες συντάξεις, χωρίς όμως να ποσοτικοποιεί το μέτρο.

ΟΙ ΚΟΚΚΙΝΕΣ ΓΡΑΜΜΕΣ. Οπως προκύπτει από τη λίστα, η κυβέρνηση μένει πιστή στην υπόσχεσή της για επαναφορά της 13ης σύνταξης για τους χαμηλοσυνταξιούχους, κατάργηση της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές συντάξεις και διατήρηση των όρων χορήγησης του ΕΚΑΣ. Ο λογαριασμός για τα μέτρα αυτά φτάνει συνολικά το 1 δισ. ευρώ στον ορίζοντα του 2015. Στις κόκκινες γραμμές της περιλαμβάνονται επίσης η μη αύξηση του ΦΠΑ στον τουρισμό και στα τρόφιμα, φάρμακα και βιβλία, αλλά και η περαιτέρω απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και οι ομαδικές απολύσεις.

Στέλνοντας στους δανειστές τη λίστα των μέτρων, η κυβέρνηση διαμήνυσε, σύμφωνα με πληροφορίες, το έντονο ενδιαφέρον της να προχωρήσει γρήγορα η διαπραγμάτευση και να υπάρξει συμφωνία σε επίπεδο Eurogroup, ει δυνατόν μέσα στην εβδομάδα, κάτι που δεν φαίνεται πλέον πιθανό.