Η διπλωματία της Γαλλίας ανακοίνωσε σήμερα ότι συνεχίζει να αντιτίθεται στη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων με τον πρόεδρο της Συρίας Μπασάρ αλ Ασαντ, μία ημέρα μετά την τοποθέτηση του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής Τζον Κέρι με την οποία η Ουάσινγκτον έθεσε θέμα διαπραγματεύσεων με τον σύρο ηγέτη.

Αντιδρώντας στα σχόλια τού Κέρι, το Κε ντ’ Ορσέ παρέπεμψε στα σχόλια του επικεφαλής του, του Λοράν Φαμπιούς, στα τέλη Φεβρουαρίου, όταν είχε πει πως οι όποιες συνομιλίες για τη διευθέτηση της κρίσης στη Συρία πρέπει να συμπεριλαμβάνουν απλώς ορισμένα «στοιχεία» του σημερινού καθεστώτος από τη μια και την αντιπολίτευση από την άλλη, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για να σχηματιστεί μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

«Είναι σαφές ότι για εμάς ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν μπορεί να ενταχθεί σε αυτό το πλαίσιο», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Γαλλίας Ρομέν Ναντάλ, επικαλούμενος τον Φαμπιούς.

Η Γαλλία εξακολουθεί να επιθυμεί μια «πολιτική διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων ανάμεσα στις διαφορετικές συριακές παρατάξεις», αλλά ο Μπασάρ αλ Ασαντ δεν είναι δυνατόν να συμμετέχει σε αυτές, επέμεινε.