Στην παγκόσμια οικονομία δεν υπάρχει άλλη τόσο σημαντική τιμή όσο η τιμή του πετρελαίου. Στην ευρωζώνη πολλοί φοβούνται ότι υπάρχει μεγάλος κίνδυνος επειδή οι τιμές καταναλωτή υποχωρούν για πρώτη φορά από το 2009. Ομως οι φόβοι αυτοί είναι αβάσιμοι επειδή στηρίζονται σε μια παρανόηση. Εκείνο που έχει σημασία για την ικανότητα των χωρών να εξυπηρετήσουν το χρέος τους είναι το εισόδημα των οφειλετών και όχι τα γενικότερα επίπεδα των τιμών.

Καθώς πέφτει το πετρέλαιο το πραγματικό εισόδημα των νοικοκυριών αυξάνεται. Οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου κάνουν τη ζωή ευκολότερη, όχι δυσκολότερη για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά στις ΗΠΑ και την περιφέρεια της ευρωζώνης. Επομένως η μείωση των τιμών αυτών πρέπει να αντιμετωπίζεται ως θετική.

Επίσης από το χαμηλότερο κόστος της ενέργειας επωφελούνται πολλές βιομηχανίες, αφού μεταξύ άλλων βλέπουν την ικανότητα της αποπληρωμής των χρεών τους να αυξάνεται. Επιπλέον, τελικά οι χαμηλότερες τιμές ενέργειας μπορούν να οδηγήσουν σε μείωση των τιμών των προϊόντων ή σε αύξηση των μισθών των εργαζομένων των εν λόγω επιχειρήσεων.

Η πτώση στις τιμές καταναλωτή που βιώνει σήμερα η ευρωζώνη πρέπει να θεωρείται θετική εξέλιξη για όλες τις χώρες που εισάγουν ενέργεια. Ειδικά η περιφέρεια της ευρωζώνης μπορεί να προσδοκά από την πτώση των τιμών του πετρελαίου έναν ιδανικό συνδυασμό χαμηλών επιτοκίων, ευνοϊκής ισοτιμίας του ευρώ και αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων. Σε ένα αποπληθωριστικό περιβάλλον οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου φαίνεται ότι κάνουν πιο δύσκολη τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο να πετύχει τον στόχο που θέτει –2% –για τον πληθωρισμό. Στην πραγματικότητα οι χαμηλότερες τιμές του πετρελαίου αποτελούν δώρο για την Ευρώπη –ιδιαίτερα για τις χώρες που αντιμετωπίζουν τα περισσότερα προβλήματα.

Ο Ντάνιελ Γκρος είναι διευθυντής του Κέντρου Σπουδών Ευρωπαϊκής Πολιτικής. Εχει εργαστεί για το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και έχει διατελέσει σύμβουλος επί οικονομικών θεμάτων για την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας