Η Σουηδία έριξε ακόμη έναν κανονιοβολισμό στον συναλλαγματικό πόλεμο που κλιμακώνεται συνεχώς αφού μπήκε και αυτή στη λίστα των χωρών που μαζί με τη Δανία και την Ελβετία –αλλά και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –έχουν μειώσει τα επιτόκια σε αρνητικά επίπεδα.

Παράλληλα οι ΗΠΑ έχουν αρχίσει να προχωρούν σε λεκτικά αντίποινα μετά την ενίσχυση 16% που σημείωσε το δολάριο έναντι καλαθιού άλλων νομισμάτων. Οπως είπε ο υπουργός Οικονομικών της χώρας Τζακ Λιου, είναι αντίθετος και θα αντιδράσει απέναντι στις υποχωρήσεις των ισοτιμιών άλλων νομισμάτων που έχουν στόχο να αυξήσουν τις εξαγωγές των χωρών τους.

Αν οι μειώσεις των επιτοκίων και οι άλλες παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών δεν αποδειχθούν επαρκείς για να εξυπηρετήσουν τον σκοπό για τον οποίο αποφασίστηκαν, μπορεί να επιβληθούν ακόμη και περιορισμοί στη διακίνηση κεφαλαίων από και προς μια χώρα. Πριν από τρία χρόνια το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε χαλαρώσει την αντίθεσή του σε τέτοιες πρακτικές αναφέροντας ότι σε ορισμένες περιπτώσεις η διαχείριση των ροών κεφαλαίων μπορεί να αποδειχθεί χρήσιμη. Οταν ρωτήθηκε πρόσφατα ο επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας της Ελβετίας Τόμας Τζόρνταν αν θα επέβαλε ποτέ περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων, δεν ήταν κατηγορηματικά αντίθετος. Περιορίστηκε να δηλώσει ότι προς το παρόν αυτό δεν είναι ένα μέτρο που βρίσκεται στο προσκήνιο.

Καθώς τα επιτόκια υποχωρούν σε επίπεδα χωρίς προηγούμενο και οι ισολογισμοί των κεντρικών τραπεζών συνεχώς αυξάνονται, οι κεντρικοί τραπεζίτες θα είναι αναγκασμένοι να ψάχνουν ακόμη πιο βαθιά μέσα στην εργαλειοθήκη τους για τρόπους άσκησης νομισματικής πολιτικής. Επομένως, μην εκπλαγείτε τις επόμενες εβδομάδες αν οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να κάνουν όλο και περισσότερο λόγο για επιβολή περιορισμών σε κινήσεις κεφαλαίων. Ολα επιτρέπονται στην αγάπη και στους συναλλαγματικούς πολέμους.

© Bloomberg News

Ο Μαρκ Γκίλμπερτ είναι αρθρογράφος του Bloomberg