Η πρόσφατη έκκληση του Μπαράκ Ομπάμα να μειωθεί η λιτότητα στην Ελλάδα είναι σημαντική –και όχι μόνο για την αποδοχή της διαπραγματευτικής θέσης τής νέας ελληνικής κυβέρνησης. Τα σχόλια του Ομπάμα δείχνουν ότι σπάει η μακρά παράδοση του να μην υπάρχουν επίσημες δηλώσεις από τις ΗΠΑ για τις οικονομικές υποθέσεις της Ευρώπης.

Οι καθυστερήσεις και τα λάθη στη διαχείριση της ελληνικής κρίσης άρχισαν νωρίς και αυτά τα αναγνώρισε το 2010 και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ήταν τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας. Το ίδιο το ΔΝΤ παραδέχθηκε ότι ήταν λάθος να μην επιβληθούν από την αρχή απώλειες στους ιδιώτες πιστωτές της Ελλάδας πριν από την αναδιάρθρωση του χρέους. Τελικά το ΔΝΤ προχώρησε στην κίνηση αυτή το 2013, όταν η ζημιά είχε ήδη γίνει.

Φταίνε όμως και άλλοι. Ακόμη και ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τίμοθι Γκάιτνερ είχε τεθεί κατά της αναδιάρθρωσης χρέους κατά τις περιόδους κρίσεων. Οι ΗΠΑ υποστήριζαν τους Ευρωπαίους που έλεγαν τότε ότι οι ιδιώτες πιστωτές πρέπει να αποπληρωθούν.

Ο Ομπάμα μπορεί να άργησε να φτάσει στο σωστό συμπέρασμα αλλά είπε την προφανή αλήθεια: «Δεν μπορείς να συνεχίσεις να πιέζεις χώρες οι οποίες βρίσκονται εν μέσω ύφεσης».

Ο Ομπάμα πρέπει να πιέσει για το είδος της συμφωνίας που θέλει να πετύχει η Ελλάδα όσον αφορά τη διαγραφή χρέους.

Οι ευρωπαϊκές Αρχές θα πρέπει να καταλάβουν ότι η επόμενη πράξη της ελληνικής τραγωδίας δεν θα περιοριστεί μόνο στην Ελλάδα. Εάν δεν επιτευχθεί ανακούφιση, θα επεκταθεί η πολιτική δυσαρέσκεια, ακραίες δυνάμεις θα δουν την ισχύ τους να αυξάνεται και θα τεθεί σε κίνδυνο η ίδια η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Ο Ασόκα Μόντι είναι καθηγητής Διεθνούς Οικονομικής Πολιτικής στη Woodrow Wilson School of Public and International Affairs στο Princeton University και συνεργάτης του Bruegel. Είναι πρώην στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.