Η συστηματική κατανάλωση καφέ σχετίζεται με μειωμένο κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του δέρματος, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Επιστήμονες από τη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Γέιλ ανέλυσαν στοιχεία για την υγεία 447.357 εθελοντών, οι οποίοι είχαν ηλικία 50 έως 71 ετών όταν δήλωσαν συμμετοχή στη μελέτη.

Μία δεκαετία αργότερα, οι 2.904 από αυτούς είχαν εκδηλώσει κακόηθες μελάνωμα, την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος.

Οπως διαπίστωσαν οι ερευνητές, ο κίνδυνος εκδήλωσης του συγκεκριμένου καρκίνου σχετιζόταν αντιστρόφως ανάλογα με την κατανάλωση καφέ. Ετσι, όσοι εθελοντές έπιναν τέσσερα ή περισσότερα φλιτζάνια καφέ σε καθημερινή βάση είχαν κατά 20% λιγότερες πιθανότητες να έχουν αναπτύξει μελάνωμα σε σύγκριση με όσους απέφευγαν τον καφέ.

Η συσχέτιση αυτή όμως ίσχυε μόνο για τον κανονικό καφέ και όχι για τον ντεκαφεϊνέ, γεγονός που υποδηλώνει ότι η καφεΐνη είναι η ουσία του καφέ που ασκεί αυτή την προστατευτική δράση.

Επιπλέον, η προστασία που αποκόμιζαν οι εθελοντές δεν αφορούσε τους επιφανειακούς και τοπικούς (in situ) όγκους, αλλά εκείνους που εισδύουν στις βαθύτερες στοιβάδες του δέρματος και εξαπλώνονται.

Παρότι όλα αυτά ακούγονται πολύ ενθαρρυντικά, οι επιστήμονες έσπευσαν να επισημάνουν πως δεν σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουν να πίνουν καφέ όσοι δεν το κάνουν ήδη.

«Θα ήταν πολύ πρόωρο να προχωρήσουμε σε τέτοιου είδους συστάσεις» είπε η επικεφαλής ερευνήτρια Ερικα Λόφτφιλντ. «Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει κάποιος για να προστατευθεί από το μελάνωμα είναι να μειώσει την έκθεση στον ήλιο και στην υπεριώδη ακτινοβολία του».

Για να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, η κυρία Λόφτφιλντ και οι συνεργάτες της έλαβαν υπόψη όλους τους παράγοντες που θα μπορούσαν να συμβάλουν στον κίνδυνο μελανώματος, συμπεριλαμβανομένου του οικογενειακού ιστορικού και των συνηθειών του τρόπου ζωής.

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην «Επιθεώρηση του Εθνικού Ιδρύματος Καρκίνου» (JNCI).

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από