Ιστορική νίκη για την Αριστερά στις εκλογές της 25ης Ιανουαρίου, αλλά και έτοιμη μια κυβέρνηση με τους ΑΝΕΛ το βράδυ της 26ης!

Ο ΣΥΡΙΖΑ αναδείχθηκε καθαρά νικητής με ποσοστό που – σύμφωνα με την επίσημη εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του υπουργείου Εσωτερικών – πλησιάζει το 36,5% και με περισσότερες από 2.000.000 ψήφους, ενώ τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας έγινε γνωστό ότι συζητείται εντόνως η κυβερνητική συνεργασία με τους Ανεξάρτητους Ελληνες που κατάφεραν όχι μόνο να μπουν στη Βουλή αλλά και προς έκπληξη των δημοσκόπων και των exit polls να αγγίξουν ποσοστά της τάξεως του 4,72%, ξεπερνώντας και το ΠΑΣΟΚ!

Μετά τα μεσάνυχτα – και ενώ το θρίλερ για το αν ο ΣΥΡΙΖΑ θα κατάφερνε να εξασφαλίσει τελικά την αυτοδυναμία συνεχιζόταν – έγινε γνωστό πως ο Αλέξης Τσίπρας θα δεχθεί το πρωί της Δευτέρας στα γραφεία του στην Κουμουνδούρου τον Πάνο Καμμένο για να συζητήσουν τους όρους της μεταξύ τους συνεργασίας σε κυβερνητικό σχήμα που είναι πιθανόν να είναι έτοιμο το ίδιο απόγευμα – με τον Αλ. Τσίπρα να ορκίζεται αυθημερόν νέος Πρωθυπουργός!

Βέβαια ο Αλ. Τσίπρας έχει δεσμευθεί στην αναζήτηση ευρύτερης συναίνεσης και μέσα στην ημέρα θα συναντηθεί με τον Σταύρο Θεοδωράκη του Ποταμιού ενώ θα απευθύνει πρόσκληση για συνάντηση και προς τον γενικό γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ, επί τη βάσει της δήλωσης του Δ. Κουτσούμπα, ότι αν ο ΣΥΡΙΖΑ φέρει προς ψήφιση φιλολαϊκά μέτρα, το ΚΚΕ θα τα ψηφίσει.

Η ανατροπή των αποτελεσμάτων

H ευρεία νίκη του ΣΥΡΙΖΑ είχε προεξοφληθεί από τα πρώτα exit polls και επιβεβαιώθηκε το βράδυ, στις 9.30 μ.μ. με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών για την εκτίμηση αποτελέσματος: Σύμφωνα με αυτήν ο ΣΥΡΙΖΑ θα καταλάμβανε ποσοστό 36,5%, ενώ η ΝΔ θα περιοριζόταν στο 27,7%. Στη Βουλή θα έμπαιναν επτά κόμματα καθώς το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών δεν θα κατάφερε να ξεπεράσει το όριο του 3%.

Η καθαρή νίκη του ΣΥΡΙΖΑ ωστόσο, δεν ξεκαθάρισε το θέμα της αυτοδυναμίας, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εσωτερικών, οι έδρες που κέρδιζε το κόμμα ήταν 150 – με τα περιθώρια στατιστικού λάθους μπορούν να αυξήσουν ή να μειώσουν αυτόν τον αριθμό κατά μία έδρα. Τελικά αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ περιορίζεται στις 149 έδρες γεγονός που οδήγησε τον Αλ. Τσίπρα στις άμεσες κινήσεις για να εξασφαλιστεί η κυβερνητική συνεργασία.

Στη σχετική ενημέρωση του υπουργείο Εσωτερικών διατυπώθηκε πως υπάρχει μια ακόμη εκκρεμότητα ως προς το τρίτο και το τέταρτο κόμμα, ωστόσο η Χρυσή Αυγή εμφανίστηκε να λαμβάνει ένα ποσοστό στο 6,3%, με το Ποτάμι στο 5,9%.

Στην πέμπτη θέση είναι το ΚΚΕ με 5,6%, ενώ έκτο αναφέρθηκε το ΠΑΣΟΚ με 4,8% και έβδομοι οι Ανεξάρτητοι Ελληνες με 4,7%. Ομως, λίγο μετά τη 1.20 π.μ. ξημερώματα Δευτέρας ο Πάνος Καμμένος με tweet του ενημέρωσε ότι οι ΑΝΕΛ «πέρασαν» το ΠΑΣΟΚ – και όντως σύμφωνα με τη ροή αποτελεσμάτων εκείνη την ώρα τα δύο κόμματα είχαν διαφορά 200 ψήφους στο 4,71%, διαφορά η οποία διευρύνθηκε.

Εκτός Βουλής έμεινε το ΚΙΔΗΣΟ του Γ. Παπανδρέου που σύμφωνα με την εκτίμηση του υπ. Εσωτερικών λαμβάνει μόλις 2,5%.Στους εκτός Βουλής συμπεριλαμβάνονται: η Τελεία του Απόστολου Γκλέτσου, που σύμφωνα με την εκτίμηση εκλογικού αποτελέσματος του υπ. Εσωτερικών λαμβάνει 1,8%, ενώ ακολουθεί η Ενωση Κεντρώων του Βασίλη Λεβέντη με επίσης 1,8%, το ΛΑΟΣ με 1% και η ΑΝΤΑΡΣΥΑ με 0,6%. Ο συνασπισμός Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ παίρνει 0,48%.

Από τα αποτελέσματα τόσο των exit polls όσο και από την επίσημη εκτίμηση του υπουργείου Εσωτερικών, εξήχθησαν άμεσα κάποια βασικά πολιτικά συμπεράσματα: α) Οτι η ΝΔ εισέρχεται σε μια δύσκολη περίοδο εσωστρέφειας καθώς πολύ γρήγορα μέσα στη βραδιά διατυπώθηκαν αιχμές κατά της ηγεσίας του κόμματος για την προεκλογική τακτική, β) ότι το πάλαι ποτέ κραταιό ΠΑΣΟΚ συνεχίζει να συρρικνώνεται και να περιορίζει την απήχησή του στο εκλογικό σώμα – χαρακτηριστικό το γεγονός ότι στην Α’ Θεσσαλονίκης όπου επί χρόνια εκλεγόταν ο Βαγγέλης Βενιζέλος το ΠΑΣΟΚ πήρε λιγότερες ψήφους από τους Κεντρώους του Βασίλη Λεβέντη – γ) ότι η πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ – έκτο κόμμα τον Ιούνιο του 2012 – εξαϋλώθηκε οριστικά και δ) ότι η Χρυσή Αυγή ήρθε για να μείνει και πως παρά τα όσα έγιναν γνωστά για την εγκληματική δράση της εξακολουθεί να πείθει εκατοντάδες χιλιάδες έλληνες ψηφοφόρους.

Πέρα απ’ όλα πάντως πρόκειται για έναν ιστορικό θρίαμβο για την ελληνική Αριστερά που γεννήθηκε μέσα από τη μήτρα της κρίσης: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα που τον Οκτώβριο του 2009 είχε ποσοστό 4,6% και τώρα είναι μια παράταξη που καταλαμβάνει την εξουσία.

Λίγο μετά τις 9 μ.μ. ο Αλέξης Τσίπρας έφθασε στην Κουμουνδούρου για να παρακολουθήσει τα αποτελέσματα και να πάει αργότερα στα Προπύλαια για τις πανηγυρικές δηλώσεις. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έγινε δεκτός με επευφημίες από εκατοντάδες οπαδούς του κόμματος που είχαν σπεύσει στα γραφεία, αλλά το πραγματικό πανδαιμόνιο έγινε στις 11 μ.μ. στα Προπύλαια όπου ένα πρωτοφανές πλήθος συγκεντρώθηκε για να ακούσει την ομιλία του νικητή.

Τσίπρας: «Σήμερα γιορτή, από αύριο σκληρή δουλειά»

«Ο ελληνικός λαός έγραψε ιστορία» φώναξε ο Aλ. Τσίπρας από τα Προπύλαια. «Η Ελλάδα γυρίζει σελίδα, η Ελλάδα αφήνει πίσω της τον φόβο και τον αυταρχισμό, αφήνει πίσω της μια πενταετία ταπείνωσης και οδύνης» συμπλήρωσε.

«Ο λαός μας είναι χαρακτηριστικό δείγμα της Ευρώπης που αλλάζει. Σήμερα έχουμε ένα πανηγύρι, μια γιορτή. Από αύριο ξεκινάμε μια σκληρή δουλειά» τόνισε ο θριαμβευτής των εκλογών.

«Η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει τη λιτότητα, η ετυμηγορία του ελληνικού λαού ακυρώνει με έναν τρόπο αδιαμφισβήτητο τα μνημόνια της καταστροφής» είπε.

«Ηττήθηκε η Ελλάδα των ελίτ. Αν κάποιος νίκησε σήμερα είναι η Ελλάδα του μόχθου, η Ελλάδα που αγωνίζεται» συμπλήρωσε ο Αλ. Τσίπρας. «Η νίκη μας είναι νίκη όλων των λαών της Ευρώπης που αγωνίζονται ενάντια στη λιτότητα».

Σε ένα πρώτο δείγμα των προθέσεων της κυβέρνησής του ως προς τους εταίρους ο Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας προς το πλήθος στα Προπύλαια, είπε: «Ούτε ρήξη με τους εταίρους, ούτε συνέχιση της υποτέλειας» ενώ προσέθεσε πως θα προσέλθει με τετραετές σχέδιο διαπραγμάτευσης.

«Ξανακερδίζουμε τη χαμένη αξιοπρέπεια του λαού μας. Nα σηκώσουμε τον ήλιο της Δικαιοσύνης πάνω από την Ελλάδα» τόνισε, σε μια ομιλία που καλύφθηκε ζωντανά από το CNN.

Τα πρώτα ραντεβού για τον Αλ. Τσίπρα

Τον Αλέξη Τσίπρα είχε σπεύσει νωρίτερα και από τους πρώτους να συγχαρεί ο κοινοτικός επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος, γεγονός που ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης χαρακτήρισε σε δηλώσεις του στο Mega ως «δείγμα πολιτικού πολιτισμού».

Τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη τηλεφωνικώς και ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, Φώτης Κουβέλης.

Τον ΣΥΡΙΖΑ συνεχάρη για τη νίκη του και ο Βαγγέλης Βενιζέλος στο μήνυμά του λίγο μετά τις 10.20 μ.μ. «Συγχαίρω τον ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικά τον κ. Τσίπρα για την εκλογική του νίκη. Του εύχομαι να πετύχει για το καλό της χώρας. Ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάθε δικαίωμα να πανηγυρίζει. Είμαι βέβαιος ότι παράλληλα αναλογίζεται τις τεράστιες ευθύνες που επωμίζεται» είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος επικοινώνησε και αυτός με τον Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί και είπε πως τη Δευτέραθα συνομιλήσει εκ νέου με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ. Από την Κουμουνδούρου έγινε γνωστό πως τη Δευτέρα το πρωί θα υπάρξει συνάντηση των δύο ανδρών. Λίγο αργότερα το Mega έκανε γνωστό πως ΣΥΡΙΖΑ και οι ΑΝΕΛ θα συνεργαστούν σε ένα κυβερνητικό σχήμα που θα δίνει στο κόμμα του Πάνου Καμμένου ένα χαρτοφυλάκιο.

Σε συνομιλία του εξάλλου με τους δημοσιογράφους στα γραφεία του κόμματος, ο Πάνος Καμμένος, ερωτηθείς για το εάν θα συμμετάσχει σε μια κυβέρνηση συνεργασίας στην οποία θα μετείχε και Το Ποτάμι ήταν κατηγορηματικός:«Εμείς δεν συνεργαζόμαστε με κυβέρνηση στην οποία θα συμμετέχει και το Ποτάμι» είπε.

Από την άλλη πλευρά ο Σταύρος Θεοδωράκης, ο οποίος μίλησε στα μέσα ενημέρωσης μετά την ομιλία του νικητή Αλέξη Τσίπρα τηλεφώνησε στονπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ προκειμένου να τον συγχαρεί για την εκλογική νίκη του. Οπως ανέφεραν από το Ποτάμι, ο Στ. Θεοδωράκης θα έχει συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα χωρίς ωστόσο να δοθούν λεπτομέρειες για το ραντεβού. O Στ. Θεοδωράκης ανακοίνωσε εξάλλου ότι σκοπεύει να κρατήσει την έδρα του Ποταμιού στα Χανιά.

Συγχαρητήρια από Κώστα Γαβρά

Τον Αλέξη Τσίπρα συνεχάρη το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας. Κατά πάσα πιθανότητα οι δύο άνδρες θα έχουν ραντεβού τη Δευτέρα.

Ιδαίτερο ενδιαφέρον έχει και το γεγονός ότι με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ επικοινώνησε για να τον συγχαρεί και ο διεθνούς φήμης σκηνοθέτης Κώστας Γαβράς, το όνομα του οποίου είχε συζητηθεί στο πρόσφατο παρελθόν για την Προεδρία της Δημοκρατίας.

Τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ βέβαια, συνεχάρη προσωπικά λίγο μετά τις 10 μ.μ. και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς. Ο Αλ. Τσίπρας φέρεται να του είπε ότι εκτιμά την κίνηση – «είναι πολιτικός πολιτισμός» ήταν η απάντηση του Πρωθυπουργού. Ο Αντ. Σαμαράς μετέβη λίγο μετά τις 10.45 μ.μ. στο Ζάππειο για επίσημες δηλώσεις.

Σαμαράς: «Η ΝΔ άντεξε, έμεινε όρθια, έχασε μόλις δύο μονάδες»

«Ο ελληνικός λαός μίλησε και όλοι σεβόμαστε την απόφασή του» είπε και συνέχισε: «Εχω τη συνείδησή μου ήσυχη. Παρέλαβα μια χώρα στο χείλος της καταστροφής, μου ζητήθηκε να κρατήσω αναμμένα κάρβουνα στα χέρια μου και το έκανα. Αποτρέψαμε τα χειρότερα, αποκαταστήσαμε την αξιοπιστία της χώρας,βγάλαμε τη χώρα από τα ελλείμματα και την ύφεση. Βάλαμε τα θεμέλια για την ανάπτυξη και την οριστική έξοδο από την κρίση».

«Ετσι, παραδίδω σήμερα μια χώρα χωρίς ελλείμματα, με ασφάλεια για τον πολίτη, με ισχυρά ερείσματα στον κόσμο. Παραδίδω μια χώρα που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ευρώ. Για το καλό του τόπου αυτού, εύχομαι η επόμενη κυβέρνηση αυτά τα κεκτημένα να τα διατηρήσει… Γιατί στην Ελλάδα βρισκόμαστε» προσέθεσε με νόημα.

Οσον αφορά στο κόμμα του, ο Αντώνης Σαμαράς παραδέχτηκε ότι «το εκλογικό αποτέλεσμα δεν είναι ευχάριστο, αλλά η Νέα Δημοκρατία άντεξε, έμεινε όρθια». Ο ίδιος εξήγησε ότι παρά τα επώδυνα μέτρα που η κυβέρνησή του έλαβε τα ποσοστά της μειώθηκαν «μόλις» κατά δύο μονάδες από τις εκλογές του Ιουνίου του 2012.

«Η ΝΔ παραμένει έτοιμη να παίξει ρόλο ως εγγύηση της ευρωπαϊκής σταθερότητας της ασφάλειας και των μεταρρυθμίσεων. Ο ρόλος της θα είναι κρίσιμος, εγγυώμαι ότι θα διαδραμματίσει αυτόν τον ρόλο στο ακέραιο» συμπλήρωσε ο Αντ. Σαμαράς.

Αιχμές από στελέχη της ΝΔ κατά Σαμαρά

Νωρίτερα πάντως, πολλά στελέχη της Νέας Δημοκρατίας είχαν μιλήσει για λάθη και βαριά ήττα. Την καθαρή ήττα της Νέας Δημοκρατίας αποδέχτηκε ο υπουργός Υγείας Μάκης Βορίδης ο οποίος σε δηλώσεις του στο Mega είπε:«Θα είμαστε αξιωματική αντιπολίτευση, θα ελέγχουμε την κυβέρνηση». Ο ίδιος παραδέχτηκε πως έγιναν λάθη. Από την πλευρά του ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, συνεχάρη τον ΣΥΡΙΖΑ «για τη διαφαινόμενη νίκη του» και μίλησε για «δύσκολη βραδιά» για τη ΝΔ. Ο ίδιος έκανε λόγο για «βαριά ήττα» και επεσήμανε πως «τα αίτια θα αναζητηθούν» και όλα «θα συζητηθούν σύντομα». Αρνήθηκε πάντως να σχολιάσει αν θα τεθεί θέμα προέδρου, λέγοντας ότι «θα περιμένω να τοποθετηθεί ο πρόεδρος».

Αιχμές κατά της ηγεσίας της ΝΔ έσπευσαν να αφήσουν και στελέχη του κόμματος που δεν ήταν στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια αλλά υπήρξαν στον πυρήνα των λεγόμενων «καραμανλικών». Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Ευάγγελου Αντώναρου, τακτικού συνομιλητή του Κώστα Καραμανλή, που είπε: ««Πρόκειται για συντριπτική ήττα και πλήρης αποδοκιμασία της στρατηγικής του φόβου και του αποκλεισμού της κεντροδεξιάς».

Βενιζέλος κατά Παπανδρέου:«Για ένα καπρίτσιο διέσπασε την παράταξη»

Βαρύ είναι το κλίμα και στο ΠΑΣΟΚ, που υποχώρησε στην έκτη θέση. Από τη Χαριλάου Τρικούπη απέδωσαν τη συρρίκνωση των ποσοστών του κόμματος – από 12,28% τον Ιούνιο του 2012 σε 4,8% – στην απόφαση του Γιώργου Παπανδρέου να ιδρύσει δικό του κόμμα και να κατεβεί στις εκλογές.

Ο Βαγγέλης Βενιζέλος στις δηλώσεις του το βράδυ της Κυριακής παραδέχτηκε ότι το ΠΑΣΟΚ συγκέντρωσε «μικρό και ανεπαρκές ποσοστό ψήφων» και επιτέθηκε ανοιχτά στον Γιώργο Παπανδρέου λέγοντας πως «για ένα καπρίτσιο διέσπασε την παράταξη». Ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ είπε ότι η ευθύνη για το γεγονός ότι η Χρυσή Αυγή έγινε τρίτη πολιτική δύναμη της χώρας «έχει ονοματεπώνυμο, αυτό του Γιώργου Παπανδρέου». Ο Βαγγέλης Βενιζέλος ανακοίνωσε τη διεξαγωγή συνεδρίου στο ΠΑΣΟΚ.

Με τη δημοσιοποίηση των πρώτων στοιχείων των exit polls εκατοντάδες οπαδοί του ΣΥΡΙΖΑ που από νωρίς το απόγευμα είχαν συγκεντρωθεί στο προεκλογικό κέντρο του κόμματος στην πλατεία Κλαυθμώνος στην Αθήνα ξέσπασαν σε πανηγυρισμούς. Αντίθετα το κλίμα στο εκλογικό κέντρο της Νέας Δημοκρατίας στο Σύνταγμα όσο και στα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη λεώφ. Συγγρού ήταν παγωμένο καθώς η διαφορά των exit polls ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή των τελευταίων δημοσκοπήσεων.

Τα τελικά αποτελέσματα των exit polls

Οπως ανέφερε το Mega στις 8.30 μ.μ., στην τελική ανάλυση των στοιχείων των exit polls, ο ΣΥΡΙΖΑ ελάμβανε ένα ποσοστό που κυμαίνεται μεταξύ του 36% και του 38%, ενώ η Νέα Δημοκρατία βρίσκεται δέκα μονάδες πίσω, με 26 – 28%.

Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ τόσο στο πρώτο όσο και στο δεύτερο κύμα των στοιχείων των exit polls έδειξε ότι θα υπάρξει θρίλερ για το αν θα καταφέρει τελικά να εξασφαλίσει την αυτοδυναμία. Ο εκλογολόγος Ηλίας Νικολακόπουλος ανέφερε πως ο ΣΥΡΙΖΑ κερδίζει 150 με 151 έδρες.

Μάχη προεξοφλούσαν τα exito polls για την τρίτη θέση καθώς το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή ελάμβαναν σύμφωνα με την τελική ανάλυση των συνεντεύξεων κάλπης ποσοστά μεταξύ 6 και 7%.

Πέμπτο κόμμα ήταν το ΚΚΕ με ποσοστά από 5 μέχρι 6%, ενώ το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα στις εκλογές του 2012, υποχωρούσε στην έκτη – και τελικά στην έβδομη! -θέση με ποσοστά από 4,2% έως 5,2%.

Στην τελική ανάλυση των exit polls οι Ανεξάρτητοι Ελληνες εμφανίστηκαν να μπαίνουν άνετα στη Βουλή με ποσοστό από 4 έως 5%, ενώ θρίλερ «έβλεπαν» οι αναλυτές για το Κίνημα του Γιώργου Παπανδρέου που λάμβανε από 2,2 μέχρι 3,2%.

Τα υπόλοιπα κόμματα στην τελική ανάλυση των αποτελεσμάτων των συνεντεύξεων κάλπης ήταν: ΑΝΤΑΡΣΥΑ 0,6 – 1,6%, ΛΑΟΣ 0,6-1,6%, Πράσινοι – ΔΗΜΑΡ 0,3% έως 0,7%. Λοιπά κόμματα 3 – 4,6%.

Τα πρώτα exit polls των 7 μ.μ.

Σύμφωνα με τα πρώτα exit polls τα οποία δημοσιοποιήθηκαν από τα τηλεοπτικά δίκτυα στις 7 μ.μ. ο ΣΥΡΙΖΑ ελάμβανε ένα ποσοστό της τάξεως του 35,5 – 39,5%, όντας με διαφορά το πρώτο κόμμα καθώς η ΝΔ έρχεται δεύτερη με 12% απόσταση και ποσοστά που κυμαίνονται από 23 έως 27%.

Η κατανομή των εδρών ήταν για τον ΣΥΡΙΖΑ από 146 έως 158 και για τη ΝΔ 65 έως 75.

Το έτερο μεγάλο exit poll, το οποίο διεξήγαγε ηεταιρεία ΚΑΠΑ Research, για λογαριασμό του ΒΗΜΑ FM 99,5 και των site in.gr, tovima.gr και tanea.gr, έδωσε στον ΣΥΡΙΖΑ ποσοστά που κυμαίνονται περί τα 33,5- 37,5%.

Στον αντίποδα η Νέα Δημοκρατία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά περιοριζόταν – σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση του 70% των στοιχείων των συνεντεύξεων κάλπης της KΑΠΑ Research – σε ποσοστά 25-28%, κάτι που σε κάθε περίπτωση συνιστά μια υποχώρηση από το εκλογικό ποσοστό του Ιουνίου του 2012.

Η συρρίκνωση των ποσοστών της ΝΔ επιβεβαιώθηκε και από τα exit polls που δημοσιοποίησαν τα κανάλια στις 7 μ.μ. (23 με 27%), ενώ και σύμφωνα με τηνέρευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για τον ΣΚΑΪη Νέα Δημοκρατία είχε ποσοστά ανάμεσα στο 24 και στο 27% με τον ΣΥΡΙΖΑ μεταξύ 36 και 39%.

Μάχη για την τρίτη θέση έδιναν εξ αρχής το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή καθώς σύμφωνα με το κοινό πρώτο exit poll των 7 μ.μ. ελάμβαναν και οι δύο ένα ποσοστό ανάμεσα στο 6,4% και το 8%.

Η ΚΑΠΑ Research πάντως έδωσε τη Χρυσή Αυγή μεταξύ 5,5 – 7, 5 και το Πoτάμι στο 5 – 7%.

Το ΠΑΣΟΚ, τρίτο κόμμα στις εκλογές του 2012, βρέθηκε στην έκτη θέση κάτω και από το ΚΚΕ. Από τη Χαριλάου Τρικούπη έσπευσαν να αποδώσουν τα αποτελέσματα στην κάθοδο στις εκλογές του Γιώργου Παπανδρέου με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.

Τα exit polls προεξόφλησαν ένα μακρύ θρίλερ για την είσοδο του Κινήματος Δημοκρατών Σοσιαλιστών του Γιώργου Παπανδρέου στη Βουλή καθώς βρίσκεται στο όριο του 3%, με ποσοστά από 2,2 έως 3,2%, ενώ εξαϋλώνεται η πολιτική παρουσία της ΔΗΜΑΡ.