Την πρώτη μεταμόσχευση οργάνων από νεογέννητο βρέφος πραγματοποίησαν γιατροί από το Νοσοκομείο Χάμερσμιθ, στο Δυτικό Λονδίνο, ανοίγοντας τον δρόμο για παρόμοιες μεταμοσχεύσεις που θα μπορούσαν να σώσουν δεκάδες ζωές στο μέλλον.

Γιατροί και προσωπικό μίλησαν για την «τεράστια γενναιοδωρία» των γονιών, οι οποίοι έδωσαν το πράσινο φως για τη μεταμόσχευση ιστού σε δύο ασθενείς, αφότου το μωρό τους πέθανε λίγες μόλις ημέρες μετά τον τοκετό.

Προτού γεννηθεί, οι θεράποντες γιατροί είχαν διαγνώσει ότι το βρέφος έπασχε από σοβαρή έλλειψη οξυγόνου και μαζική εγκεφαλική βλάβη, γι’ αυτό και συνέστησαν άμεσα καισαρική. Μετά τον τοκετό και αφού έγινε σαφές ότι το μωρό, το οποίο ζύγιζε 3 κιλά, δεν επρόκειτο να ζήσει, το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό συζήτησε με τους γονείς το ενδεχόμενο της δωρεάς οργάνων.

Η μεταμόσχευση (νεφρού και ιστών του ήπατος) πραγματοποιήθηκε αφότου σταμάτησε η καρδιά του βρέφους, έξι μέρες μετά τη γέννησή του.

Πέραν της ιατρικής επανάστασης, οι γιατροί χαρακτηρίζουν τη περίπτωση «ορόσημο», καθώς η επιλογή της μεταμόσχευσης απαλύνει κάπως τον πόνο των γονιών που χάνουν τα νεογέννητά μωρά τους.

«Ηταν τεχνικά δύσκολο να ανακτηθούν μικρά όργανα από ένα τόσο μικρό μωρό, αλλά καταφέραμε να το κάνουμε. Η διαδικασία έκανε τον θρήνο των γονιών ευκολότερο», δήλωσε στην Guardian ο Γκαουράβ Ατρέγια, σύμβουλος νεογνολόγος στο νοσοκομείο Χάμερσμιθ, του Imperial College, στο Λονδίνο.

«Προσπάθησαν να βάλω τον εαυτό μου στη διαδικασία. Η δωρεά θα μου έδινε ελπίδα, κάτι να κρατηθώ, το γεγονός ότι ένα μέρος του παιδιού μου ζει ακόμη κάπου και αλλάζει του ζωή κάποιου άλλου ανθρώπου», πρόσθεσε.