Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκανε τη μεγαλύτερη υποβάθμιση των προβλέψεων της τελευταίας τριετίας για την παγκόσμια ανάπτυξη. Οι προβλέψεις για ανάπτυξη μειώθηκαν για τις περισσότερες χώρες του κόσμου, πλην των ΗΠΑ.

Το ΔΝΤ προβλέπει ότι η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί το 2015 με 3,5% αντί για 3,8% που προέβλεπε τον Οκτώβριο σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση για τις παγκόσμιες οικονομικές προοπτικές που έδωσε το Ταμείο στη δημοσιότητα.

Το ΔΝΤ μείωσε ακόμη τις προβλέψεις για παγκόσμια ανάπτυξη το 2016 από 4% σε 3,7%.

Η εξασθένηση της οικονομίας σε συνδυασμό με τον χαμηλό πληθωρισμό δημιουργεί μεγάλες προκλήσεις για τις κυβερνήσεις και τις κεντρικές τράπεζες από την Ευρώπη έως την Ασία. Εξι χρόνια μετά το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι χώρες εξακολουθούν να αναζητούν τρόπους για να τονώσουν τη ζήτηση. Κεντρικοί τραπεζίτες και κυβερνητικοί αξιωματούχοι, περιλαμβανομένων του διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και του επικεφαλής της Τράπεζας της Ιαπωνίας Χαρουχίκο Κουρόντα, μπορεί να αναφερθούν στις επιλογές πολιτικής που έχουν καθώς θα συγκεντρωθούν αυτήν την εβδομάδα στο Νταβός της Ελβετίας όπου θα πραγματοποιηθεί το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ.

Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει ισχυρούς αντίθετους ανέμους ανέφερε ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ Ολιβιέ Μπλανσάρ. Από τη μια πλευρά, οι μεγάλες οικονομίες επωφελούνται από τη μείωση των τιμών του πετρελαίου. Από την άλλη πλευρά, σε πολλά μέρη του κόσμου η ζήτηση εξακολουθεί να είναι χαμηλή προσέθεσε.

Το ΔΝΤ μείωσε σχεδόν στο μισό τις προβλέψεις του για αύξηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή σε παγκόσμιο επίπεδο. Το Ταμείο προβλέπει πλέον πληθωρισμό 1% για το 2015. Ο πληθωρισμός στις αναπτυσσόμενες οικονομίες αναμένεται ότι θα ανέλθει φέτος σε 5,7%.

Οπως έχει προειδοποιήσει η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, η πτώση των τιμών του πετρελαίου και η μεγάλη ανάπτυξη στις ΗΠΑ δεν αρκούν για να αντιμετωπίσουν τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Στην Ευρώπη η μείωση των επενδύσεων αναμένεται ότι θα αντισταθμίσει τα οφέλη από τη μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού, την υποχώρηση του ευρώ και την αναμενόμενη κίνηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αυξήσει τη χορήγηση ρευστότητας μέσω της αγοράς κρατικών ομολόγων, σύμφωνα με το ΔΝΤ. Το Ταμείο μείωσε τις προβλέψεις για ανάπτυξη φέτος στην ευρωζώνη στο 1,2% από 1,3% που προέβλεπε τον Οκτώβριο.

© Bloomberg News