Το όνομά της είναι ευρέως γνωστό στους νομικούς κύκλους της Αθήνας αλλά και του εξωτερικού. Η 34χρονη δικηγόρος είναι το νέο πρόσωπο – έκπληξη χαρακτηρίστηκε από πολλούς – που συμπεριελήφθη στην τρίτη θέση του ψηφοδελτίου Επικρατείας της ΝΔ. Με αυτό τον τρόπο κάνει την πρώτη εμφάνισή της στην κεντρική πολιτική σκηνή

Η ανακοίνωση των ονομάτων στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ έκρυβε μια έκπληξη γένους θηλυκού. Οι προβολείς της δημοσιότητας στράφηκαν από την πρώτη στιγμή στη Νίκη Κεραμέως, κόρη του ομότιμου καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνου Κεραμέα, με πλούσια επαγγελματική πείρα σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη.

Η παρουσία της στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο έδινε το στίγμα της επιλογής του Πρωθυπουργού, καθώς ήταν ένα πρόσωπο που στο παρελθόν δεν είχε ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική. Ωστόσο η φήμη της υποψήφιας βουλευτού Επικρατείας ξεπερνά εδώ και χρόνια τα ελληνικά σύνορα. Η Νίκη Κεραμέως έχει να επιδείξει όχι μόνο πλούσιο βιογραφικό με σπουδές σε Ελλάδα, Σορβόννη και Χάρβαρντ στη νομική επιστήμη, αλλά και σημαντική κοινωνική δραστηριότητα ως μέλος του Μη Κερδοσκοπικού Σωματείου Δεσμός. Ενός σωματείου που αποσκοπεί στην αξιοποίηση πλεονάσματος από εταιρείες και ιδιώτες, με στόχο την κάλυψη των αναγκών σημαντικού ποσοστού του ελληνικού πληθυσμού οι οποίες έχουν προκύψει και έχουν οξυνθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας.

«Οχι» στα εύκολα. Ποιο ήταν άραγε το κίνητρο που την ώθησε να μετρήσει τις δυνάμεις της στην πολιτική σκακιέρα και μάλιστα σε μια ιδιαίτερα κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση;

«Η συμμετοχή σε ένα ψηφοδέλτιο Επικρατείας συνιστά εξαιρετική τιμή και ευθύνη» λέει η κυρία Κεραμέως στα «ΝΕΑ». Ενας από τους βασικούς λόγους που την έκαναν να αποδεχθεί την πρόταση του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά να ασχοληθεί επισήμως πλέον και ουσιαστικά με την πολιτική είναι ότι πιστεύει πως «η νέα γενιά οφείλει να αναλάβει ευθύνες και να μη στέκεται παθητικά απέναντι στις εξελίξεις».

Στη διαδρομή της είχε την τύχη να γνωρίσει, όπως επισημαίνει, «ανθρώπους με πλούσια κοινωφελή και κοινωνική δράση, που προσφέρουν με όραμα και επαγγελματισμό» και το δικό τους παράδειγμα θεωρεί ότι «μπορεί να συμβάλει γόνιμα στη διαμόρφωση της πολιτικής». Επιπλέον, η κρισιμότητα της πολιτικής συγκυρίας, όχι μόνο δεν λειτούργησε αποτρεπτικά όταν έλαβε την απόφασή της, αλλά όπως αποδείχθηκε εκ του αποτελέσματος την έκανε να συστρατευτεί με όλες της τις δυνάμεις στον νέο ρόλο που καλείται να διαδραματίσει στον πολιτικό στίβο.

Δεν κρύβει πως κάτι που την έχει προβληματίσει πολύ είναι η αίσθηση απαξίωσης της πολιτικής που επικρατεί σε κάποιον βαθμό στην κοινωνία. Η αντιμετώπιση αυτή, ότι όταν κάποιος έχει οποιαδήποτε ενασχόληση με την πολιτική αυτομάτως χάνει και λίγη από την αξιοπρέπειά του, δεν ταιριάζει με την ιδιοσυγκρασία της κυρίας Κεραμέως. «Είναι η εύκολη λύση να πεις δεν ασχολούμαι επειδή η πολιτική μου φαίνεται διεφθαρμένη» λέει σημειώνοντας πως «αυτό πρέπει κάποτε και κάπως να αλλάξει». Αποψή της είναι ότι πρέπει «να επιμείνουμε στον δρόμο της σταθερότητας και της ευρωπαϊκής πορείας», γιατί «όσο δύσκολα –και με σημαντικές θυσίες –επιτεύχθηκαν κάποιοι καίριοι στόχοι για τη σταθερότητα της χώρας τα τελευταία χρόνια, τόσο εύκολα μπορεί οι θυσίες να χαθούν και να οπισθοδρομήσουμε με λάθος χειρισμούς».

Η Νίκη Κεραμέως έχει δοκιμαστεί ήδη και με μεγάλη επιτυχία, όπως λένε όσοι γνωρίζουν την επαγγελματική της διαδρομή, στον νομικό χώρο. Είναι δικηγόρος Αθηνών αλλά και Νέας Υόρκης καθώς και εταίρος στη δικηγορική εταιρεία που ιδρύθηκε, αρχικά με τη μορφή δικηγορικού γραφείου, το έτος 1965 από τον πατέρα της και ομότιμο καθηγητή της Νομικής Σχολής Αθηνών Κωνσταντίνο Δ. Κεραμέα.

Βαρύ βιογραφικό. Το παραδοσιακό δικηγορικό γραφείο αναδιαρθρώθηκε το έτος 2007 από τη Νίκη Κεραμέως και τον Δημήτρη Κεραμέα προκειμένου να ιδρυθεί στην Αθήνα μια δικηγορική εταιρεία παροχής πλήρων και ολοκληρωμένων υπηρεσιών με πρότυπο τις κορυφαίες διεθνείς δικηγορικές εταιρείες και τις αρχές τους.

Στο πελατολόγιο της εταιρείας περιλαμβάνονται «βαριά χαρτοφυλάκια» όπως χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, εταιρείες στους τομείς της ενέργειας, της τεχνολογίας, της εκμετάλλευσης ακινήτων, της ναυτιλίας, της αεροπλοΐας, των κατασκευών, του εμπορίου, των ασφαλίσεων, της βιομηχανίας και του τουριστικού κλάδου. Μάλιστα οι περισσότεροι πελάτες της εταιρείας είναι διεθνείς.

Ο κύκλος των υποθέσεων είναι ευρύτατος και αφορά συγχωνεύσεις και εξαγορές εταιρειών, κοινοπραξίες και άλλους κλάδους του εμπορικού και του εταιρικού δικαίου, χρηματοδοτήσεις, αποκρατικοποιήσεις, ενέργεια, ακίνητα, ασφαλιστικό δίκαιο, ναυτιλιακό δίκαιο, όλους τους κλάδους του αστικού και εργατικού δικαίου, περιβαλλοντικό δίκαιο, υποθέσεις πνευματικής και βιομηχανικής ιδιοκτησίας καθώς και τη δικαστική ή διαιτητική επίλυση διαφορών, διαθέτοντας ιδιαίτερη εξειδίκευση σε υποθέσεις διεθνούς διαιτησίας.

Η Νίκη Κεραμέως, όπως αναφέρεται στο βιογραφικό της που δόθηκε στη δημοσιότητα ταυτόχρονα με την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της, σπούδασε νομικά στο Université Paris II (Panthéon-Assas), από όπου απέκτησε το βασικό της πτυχίο (Maîtrise) και μεταπτυχιακό τίτλο (DEA) με ειδίκευση στο ιδιωτικό διεθνές δίκαιο και στη διαιτησία. Παράλληλα με τον μεταπτυχιακό της τίτλο, δίδασκε νομικά σε πρωτοετείς φοιτητές του Université Paris II. Στη συνέχεια βρέθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, συγκεκριμένα στο διεθνούς φήμης Πανεπιστήμιο Harvard, όπου και απέκτησε δεύτερο μεταπτυχιακό τίτλο (LLM) από το Harvard Law School. Εκείνο το διάστημα εργάστηκε στη δικηγορική εταιρεία Cravath, Swaine & Moore LLP στη Νέα Υόρκη εμπλουτίζοντας τις γνώσεις και αποκτώντας εμπειρία που εν συνεχεία επιστρέφοντας στην Ελλάδα θα της φανεί πολύτιμη.

Η κυρία Κεραμέως είναι μέλος της ιδρυτικής ομάδας του μη κερδοσκοπικού σωματείου Δεσμός. Αυτό δημιουργήθηκε από μία ομάδα νέων, δυναμικών ανθρώπων, τους οποίους συνδέει το όραμα για την ανάγκη να αξιοποιηθεί υπεύθυνα και αποτελεσματικά η ιδιωτική πρωτοβουλία στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που βιώνει η χώρα μας, καθώς και η κοινή αντίληψη επαγγελματισμού. Απώτερος κοινός στόχος είναι ο Δεσμός να συνδράμει στη δημιουργία βιώσιμων δικτύων αλληλεγγύης και στην καλλιέργεια της κοινωνικής και ανθρωπιστικής υπευθυνότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δεσμός μέσα σε λιγότερο από τρία χρόνια λειτουργίας συμμετέχει σε ένα ολοένα και αυξανόμενο δίκτυο 378 οργανισμών κοινωνικής ωφελείας στην Ελλάδα, βοηθώντας συνολικά πάνω από 300.000 συνανθρώπους μας προσφέροντας αγαθά με εκτιμώμενη αξία που υπερβαίνει το 1.300.000 ευρώ.