Πιέσεις και εκβιασμούς ώστε να αποδεχθεί επανάληψη των διαπραγματεύσεων με πρώτο θέμα συζήτησης τη συνεκμετάλλευση με τους τουρκοκυπρίους του φυσικού αερίου κατήγγειλε ο πρόεδρος της Κύπρου Αναστασιάδης λίγες μόνο ώρες μετά τη δημοσίευση της έκθεσης του γενικού γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Μπάν Κι Μούν για την Ειρηνευτική Δύναμη.

Η έκθεση προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη Λευκωσία τόσο της κυβέρνησης όσο και του συνόλου των κομμάτων αφού το περιεχόμενο της θυμίζει τις μέρες αμέσως μετά την απόρριψη του σχεδίου Αναν το 2004.

Η έκθεση-χωρίς να κάνει καμιά αναφορά στην κατοχή – μιλά για «απομόνωση» των τουρκοκυπρίων και εμμέσως επιρρίπτει ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά.

Επιπροσθέτως αναφέρεται στο εμπόριο μέσω του οποίου τα Κατεχόμενα θα μπορούσαν να αποκτήσουν διασυνδέσεις με τον υπόλοιπο κόσμο.

Η έκθεση μιλά για κοινούς πόρους σε οτι αφορά το φυσικό αέριο και δεν κάνει καμιά απολύτως αναφορά στις τουρκικές προκλήσεις και τις παραβιάσεις των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου από το Μπαρμπαρός.

Στη συνέντευξη του στο MEGA Κύπρου ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε κατά τρόπο έντονο τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να υποκύψει στον «ωμό εκβιασμό και τις πιέσεις» που ασκούνται ώστε να αποδεχθεί το σχηματισμό κοινής επιτροπής με τους τουρκοκυπρίους η οποία θα καθορίσει τη συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου πρίν απο τη λύση του Κυπριακού.

Οπως εξήγησε ο κύπριος Πρόεδρος του ζητούν να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για να συζητηθεί κατά προτεραιότητα το θέμα της συνεκμετάλλευσης του φυσικού αερίου. Αποκάλυψε ακόμα τις διαβεβαιώσεις που είχε από μεσολαβητές (οι πληροφορίες λένε ότι πρόκειται για διπλωματικούς εκπροσώπους των ΗΠΑ και της Βρετανίας) ότι οι διαπραγματεύσεις θα άρχιζαν και πάλι αν έκανε τη δήλωση – που τελικώς έκανε – ότι οι εκκρεμότητες θα μπορούσαν να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας των διαπραγματεύσεων και αφού κατατεθούν χάρτες για το εδαφικό. Ανέφερε μάλιστα οτι τον διαβεβαίωναν οτι η Τουρκία θα προχωρούσε σε άρση του αποκλεισμού κυπριακών πλοίων απο τουρκικά λιμάνια.

Κληθείς να εξηγήσει γιατι τα Ηνωμένα Εθνη και αλλοι οπως οι Ηνωμένες Πολιτείες συμπεριφέρονται στον ίδιο με αυτό τον τρόπο ο κ.Αναστασιάδης είπε οτι κάποιοι τον θεωρούσαν δεδομένο λογω της στάσης που τήρησε το 2004 υπερ του σχεδίου Αναν και πως λόγω αυτού θα αποδεχόταν οποιαδήποτε λύση.

Απέδωσε μάλιστα τις πιέσεις που δέχεται ως μία προσπάθεια των Ηνωμένων Πολιτειών να ικανοποιήσουν την Τουρκία λόγω των εξελίξεων στην περιοχή.

Μετα πάντως τις εξελίξεις αυτές που στην ουσία σημαίνουν ρήξη με τα Ηνωμένα Εθνη αλλα και με τις Ην.Πολιτείες με τις οποίες ο κύπριος Πρόεδρος επιχείρησε να αποκαταστήσει στενές σχέσεις η προοπτική για επανάληψη των διαπραγματεύσεων απομακρύνεται. Αντί διαπραγματεύσεων μπορεί να έχουμε κρίση.