Για δεύτερη ημέρα ανέβηκαν το Σάββατο στο πλοίο Norman Atlantic, το οποίο έχει ρυμουλκηθεί στο Μπρίντιζι, οι ιταλοί πραγματογνώμονες και εισαγγελείς.

Οπως μετέδωσαν τα ιταλικά μέσα μαζικής ενημέρωσης, έως τώρα δεν βρέθηκαν άλλα θύματα. Δεν κατέστη, όμως, δυνατή η είσοδος στα γκαράζ, λόγω εστιών πυρκαγιάς οι οποίες δεν έχουν ακόμη σβήσει ολοκληρωτικά.

Δεν αποκλείται να χρειαστούν ημέρες μέχρι να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ και να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν σοροί.

Ο εισαγγελέας Έττορε Καρντινάλι έμεινε στο πλοίο επί σχεδόν πέντε ώρες, μαζί με αστυνομικούς, μέλη της ακτοφυλακής και της πυροσβεστικής υπηρεσίας.

«Βρισκόμαστε ακόμη σε μια δευτερεύουσας σημασίας φάση», πρόσθεσε ο Καρντινάλι, εξηγώντας ότι οι υψηλές θερμοκρασίες δεν επιτρέπουν την πρόσβαση σε όλους τους χώρους του Norman Atlantic.

«Για να μπορέσει να ανοίξει το γκαράζ του Norman μπορεί να χρειασθούν ακόμη και αρκετές ημέρες», είπε.

Oι καραμπινιέροι, σήμερα, προχώρησαν στους πρώτους αναγκαίους ελέγχους σχετικά με την λειτουργία του συστήματος πυρόσβεσης και εκκένωσης του πλοίου, που σύμφωνα με δηλώσεις πολλών διασωθέντων παρουσίασε σοβαρά προβλήματα.

Υπάρχει, παράλληλα το ενδεχόμενο να ρυμουλκηθεί το πλοίο μέχρι το Μπάρι, η εισαγγελίας του οποίου διεξάγει την κύρια έρευνα, υπό την προϋπόθεση, όμως, να μπορέσουν να τύχουν σεβασμού οι απαιτούμενες συνθήκες ασφαλείας.

Στο πλοίο εισήλθαν, τέλος, και τρία μέλη της ειδικής επιτροπής η οποία συστάθηκε από το υπουργείο Μεταφορών της Ρώμης, για την λεπτομερή εξακρίβωση των αιτιών της ναυτικής αυτής τραγωδίας.

Στην Ιταλία βρίσκονται οι συγγενείς των εννέα Ελλήνων αγνοουμένων του Norman Atlantic που, με τη βοήθεια εκπροσώπου της ελληνικής πρεσβείας στη Ρώμη, έχουν έρθει σε επαφή με τις νομαρχίες του Μπάρι, του Μπρίντιζι και του Λέτσε, οι οποίες διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχουν άλλοι Έλληνες τραυματίες στα νοσοκομεία της Απουλίας.

Αργότερα είναι πιθανό να επιτραπεί στους συγγενείς να προσεγγίσουν το Norman Atlantic, το οποίο βρίσκεται στο Λιμάνι του Μπρίντιζι, χωρίς φυσικά να μπορέσουν να ανέβουν.

Στο μεταξύ, το ιταλικό υπουργείο Μεταφορών ξεκίνησε έρευνα για την εξακρίβωση των ακριβών αιτιών της πυρκαγιάς, ενώ, όπως αναφέρει ο ιταλικός Τύπος, αναμένεται να αφιχθεί στο Μπρίντιζι και επιτροπή ελλήνων εμπειρογνωμόνων.