Η μεγάλη αναθεώρηση της ανάπτυξης τρίτου τριμήνου των ΗΠΑ από 3,9% σε 5% είναι σημαντική για τέσσερις λόγους.

Πρώτον, το άλμα του ΑΕΠ σημαίνει ότι περάσαμε σε κάτι ισχυρότερο από την απλή ασθενική ανάκαμψη των ΗΠΑ. Βέβαια, τα απογοητευτικά στοιχεία για τα διαρκή αγαθά δείχνουν ότι έχουμε ακόμη δρόμο να διανύσουμε. Ομως οι μηχανές της ανάπτυξης έχουν πάρει μπροστά.

Δεύτερον, η ανάπτυξη αυτή θα ενισχύσει την πρόθεση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (FED) να αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια μέσα στο 2015. Η αρχή του κύκλου αύξησης των επιτοκίων αναμένεται να γίνει μέχρι το τέλος του καλοκαιριού το αργότερο.

Τρίτον, τα στοιχεία του ΑΕΠ των ΗΠΑ αναδεικνύουν τις μεγάλες αποκλίσεις που υπάρχουν στην ανάπτυξη και τις πολιτικές που εφαρμόζονται σε όλο τον κόσμο -ιδιαίτερα τις διαφορές των ΗΠΑ με την Ευρώπη και την Ιαπωνία. Οι αποκλίσεις αυτές θα οδηγήσουν στην εφαρμογή αντίθετων νομισματικών πολιτικών, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα την ισοτιμία του δολαρίου και δημιουργώντας μεγαλύτερες διακυμάνσεις τιμών στις αγορές.

Τέλος, οι κίνδυνοι για τη μελλοντική αμερικανική ανάπτυξη είναι εξωγενείς. Με την ανάπτυξη στις ΗΠΑ να έχει όλο και πιο βαθιές και ευρείες ρίζες, τα βασικά εμπόδια για την απογείωσή της επικεντρώνονται σε δύο τομείς. Πρώτον, την ασθενή ανάπτυξη στον υπόλοιπο κόσμο -όπου οι συνθήκες έχουν χειροτερέψει λόγω των γεωπολιτικών σοκ από τη Ρωσία. Δεύτερον, υπάρχει η πιθανότητα είτε να συμβεί κάποιο ατύχημα στις αγορές –επειδή οι επενδυτές έχουν μάθει να εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τη χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθεί εδώ και καιρό η FED –ή να υπάρξει αναταραχή από την εφαρμογή μιας λανθασμένης πολιτικής –επειδή οι κεντρικές τράπεζες έχουν σηκώσει το βάρος της τόνωσης της οικονομίας για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

© Bloomberg News

Ο Μοχάμεντ ελ -Εριάν είναι επικεφαλής οικονομολόγος της Allianz και πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ανάπτυξης του προέδρου των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα. Εχει διατελέσει επικεφαλής της PIMCO