Στον αέρα βρίσκεται ο ημιτελικός κυπέλλου μπάσκετ μεταξύ ΠΑΟΚ και Παναθηναϊκού της Δευτέρας, καθώς το ΑΣΕΑΔ έκανε δεκτή την προσφυγή του Ολυμπιακού που ζητούσε να του κατακυρωθεί ο μεταξύ τους προημιτελικός αγώνας στο ΟΑΚΑ, λόγω της παρουσίας στις εξέδρες του προέδρου του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλου ενώ αυτός ήταν τιμωρημένος.

Θυμίζουμε ότι το τριφύλλι είχε αποκλείσει τον Ολυμπιακό επικρατώντας με 77-76 με κάρφωμα του Μπατίστα στην εκπνοή του αγώνα, αλλά οι Ερυθρόλευκοι είχαν κάνει ένσταση κατά του κύρους του αγώνα (λόγω της παρουσίας του τιμωρημένου προέδρου) στην ΕΟΚ, με βάση τον δικό της κανονισμό που μιλούσε για μηδενισμό της ομάδας που υποπίπτει σε αυτή την παράβαση.

Η ΕΟΚ έστειλε την υπόθεση στον αθλητικό δικαστή του ΕΣΑΚΕ ο οποίος απέρριψε την ένσταση των Πειραιωτών με τους τελευταίους όμως να προσφέυγουν στο ανώτατο συμβούλιο επίλυσης οικονομικών διαφορών (ΑΣΕΑΔ) που το μεσημέρι της Παρασκευής τους δικαίωσε.

Ομως η ΕΟΚ που πρέπει να ορίσει τον δεύτερο ημιτελικό με μοναδική σίγουρη ομάδα τον γηπεδούχο ΠΑΟΚ, αντέδρασε άμεσα και με επιστολή της ζητά από το ΑΣΕΑΔ να αποσαφηνίσει την απόφασή του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΟΚ:

«Με την υπ’ αριθ. 101/19-12-2014 απόφαση του ΑΣΕΑΔ έγινε αποδεκτή η προσφυγή της Ολυμπιακός ΚΑΕ περί ακύρωσης της υπ’ αριθ. 55/31-10-2014 απόφασης του ΜΔΟ του ΕΣΑΚΕ.

Η ως άνω απόφαση, όπως είναι διατυπωμένη, δημιουργεί σύγχυση όσον αφορά το διατακτικό της και για το λόγο αυτό σας ζητάμε την άμεση αποσαφήνιση και ορθή ερμηνεία του διατακτικού της απόφασης αυτής, προκειμένου η ΕΟΚ να καθορίσει τις περαιτέρω ενέργειές της».

«Η ατιμωρησία έλαβε τέλος»

Από την πλευρά της η διοίκηση του Ολυμπιακού κάνει λόγο για τέλος της ατιμωρησίας, αναφέροντας χαρακτηριστικά στην ανακοίνωσή της:

«Το ΑΣΕΑΔ με σημερινή απόφασή του έκανε δεκτή την προσφυγή της Κ.Α.Ε. Ολυμπιακός και, ανατρέποντας την απόφαση του Αθλητικού Δικαστή, κατακύρωσε αμετάκλητα τον από 09.10.2014 αγώνα Κυπέλλου υπέρ του Ολυμπιακού, λόγω της παράνομης παρουσίας του τότε Προέδρου της Κ.Α.Ε. Παναθηναϊκός Δ. Γιαννακόπουλου στο γήπεδο. Η ατιμωρησία έλαβε τέλος».

«Δεν μπορούν να νικήσουν ούτε αμούστακα και ανήλικα παιδιά…»

Από την πλευρά του Παναθηναϊκού, ο πρώην πρόεδρος της ομάδας, Δημήτρης Γιαννακόπουλος ήταν λάβρος στη δήλωσή του και υπενθύμισε ότι οι αγώνες κερδίζονται στα γήπεδα πετώντας και την μπηχτή του προς τον πρώην προπονητή του Ολυμπιακού Γιώργο Μπαρτζώκα αλλά και τον Βασίλη Σπανούλη, λέγοντας πως ναι, εγώ ήμουν στο γήπεδο αλλά αυτοί δεν μπορούν ούτε αμούστακα παιδιά να νικήσουν.

Αναλυτικά η δήλωσή του:

«Τον τελευταίο καιρό έχουμε γίνει μάρτυρες πρωτόγνωρων καταστάσεων στο χώρο του μπάσκετ. Άνθρωποι που δεν έχουν πιάσει ποτέ τη μπάλα στα χέρια τους έρχονται και με τις περίεργες (σε σημείο γελοιότητας) αποφάσεις τους, υποτιμούν και υποβαθμίζουν ένα επαγγελματικό άθλημα στο οποίο κάποιοι εξακολουθούν να επενδύουν εκατομμύρια ευρώ. Σε μια περίοδο που το ελληνικό μπάσκετ εξακολουθεί να «αντιστέκεται» στην κατάρρευση που μαστίζει τη χώρα και να μας κάνει υπερήφανους ως Έλληνες με τις συνεχείς επιτυχίες του.

Πριν από λίγο καιρό ελήφθη η απόφαση να επαναληφθεί ο αγώνας Άρης – ΠΑΟΚ αν και ο διαιτητής, δηλαδή ο απόλυτος «άρχοντας» του γηπέδου, αποφάσισε να διακοπεί οριστικά. Μια απόφαση για γέλια και για κλάματα αλλά και μια απόφαση ιδιαιτέρως επικίνδυνη.

Πάμε και στη σημερινή απόφαση του ΑΣΕΑΔ, να κρίνει ως απαράδεκτη εκείνη του μονομελούς δικαιοδοτικού οργάνου του ΕΣΑΚΕ. Ζήτησε, λέει, το ΑΣΕΑΔ να κριθεί η υπόθεση επί της ουσίας.

Σωστά…

Ουσία είναι ότι βρέθηκα εγώ στο γήπεδο ή ότι ο Μπαρτζώκας, ο Σπανούλης και η παρέα τους δεν μπόρεσαν να κερδίσουν εντός παρκέ ούτε αμούστακα και ανήλικα παιδιά;

Ίδωμεν…»

Το άσχημο είναι πως το μπάσκετ έχει μετατραπεί εφέτος σε ένα…γαϊτανάκι αποφάσεων επί δικαίων και αδίκων, αρχικά με τον Πανιώνιο (φεύγει – μένει) στη συνέχεια με την επανάληψη του αγώνα Αρη-ΠΑΟΚ και μάλιστα απο την αρχή (!) και τώρα με αυτή τη νέα εξέλιξη.

«Στο τέλος εμείς θα δικαιωθούμε», λένε στον Παναθηναϊκό

Μετά τις δηλώσεις του πρώην προέδρου του Παναθηναϊκού Δημήτρη Γιαννακόπουλου, η πράσινη ΚΑΕ εξέδωσε και ανακοίνωση με την οποία επιτίθεται στον Ολυμπιακό, επισημαίνει ότι στο τέλος αυτή είναι που θα δικαιωθεί και κλείνει ειρωνικά για τον «αιώνιο» αντίπαλο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΚΑΕ Παναθηναϊκός:

«Παρά το γεγονός ότι η ΚΑΕ Ολυμπιακός, προβάλλοντας για μια ακόμα φορά τη θλιβερή της επικοινωνιακή εικόνα, έσπευσε να διαστρεβλώσει την αλήθεια παρουσιάζοντας ότι η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δήθεν κατακυρώνει τον μεταξύ μας αγώνα κυπέλλου υπέρ της, η ΚΑΕ Παναθηναϊκός, με αίσθημα ευθύνης, οφείλει να ξεκαθαρίσει την αλήθεια στον φίλαθλο κόσμο.

Η απόφαση του ΑΣΕΑΔ δεν κρίνει την υπόθεση κατ’ ουσία, παρά την αναπέμπει στο ΜΔΟ του ΕΣΑΚΕ δεχόμενο ότι το τελευταίο έχει δικαιοδοσία να κρίνει επ’ αυτής. Σε καμία περίπτωση δεν κάνει δεκτή την ένσταση της ΚΑΕ Ολυμπιακός ούτε διατάσσει την υπέρ της κατακύρωση του αγώνα κυπέλλου.

Δεν μπορούμε όμως παρά να εκφράσουμε την τεράστια απορία μας σχετικά με την απόφαση αυτή του ΑΣΕΑΔ που κάνει άνω κάτω την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο και αφήνει να αιωρείται μία υπόθεση η οποία είναι τελείως ξεκάθαρη: Η ομάδα του Παναθηναϊκού κέρδισε δικαιότατα έναν αγώνα εντός των τεσσάρων γραμμών του γηπέδου.

Η παρουσία του Δημήτρη Γιαννακόπουλου στο γήπεδο δεν επηρέασε στο ελάχιστο έναν αγώνα που κρίθηκε εντός του γηπέδου, με δίκαιο νικητή, όπως άλλωστε μαρτυρούν και οι κινήσεις του ηττημένου που ακολούθησαν με αποκορύφωμα την απόλυση του προπονητή μετά την έντονη αντίδραση των οπαδών που συγκεντρώθηκαν στο ΣΕΦ διαμαρτυρόμενοι για τον αποκλεισμό από το κύπελλο. Δεν συγκεντρώθηκαν για κανέναν άλλο λόγο εκεί.

Οι κανονισμοί του ΕΣΑΚΕ είναι σαφέστατοι.

Καμία νομική κατασκευή δεν δύναται να ανατρέψει την πραγματικότητα, ούτε το υφιστάμενο νομικό καθεστώς.

Τόσο το τυπικό όσο και η ουσία της υπόθεσης βρίσκονται στην πλευρά του Παναθηναϊκού. Κι αυτό θα διαφανεί πανηγυρικά στο τέλος.

Αυτό που έχει καταλάβει όλος ο κόσμος, όμως είναι η πάγια τακτική του Ολυμπιακού: Όταν βλέπεις ότι δεν μπορείς να πάρεις παιχνίδι απέναντι στον Παναθηναϊκό, ούτε μέσα ούτε έξω από την Ελλάδα, ούτε στην Ευρώπη ούτε με Έλληνες αλλά ούτε και με ξένους διαιτητές, ούτε ακόμα κι αν ο Παναθηναϊκός αγωνίζεται με ανήλικους… Τι άλλο σου μένει; Να προσπαθήσεις να πάρεις τον αγώνα στα χαρτιά… μάγκικα και Πειραιώτικα».