Η Γερμανία είναι έτοιμη να στηρίξει και πάλι την Ελλάδα. Απαραίτητη προϋπόθεση, όμως, είναι η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων «για το δικό σας καλό». Για την ώρα, αυτό που προέχει είναι η εκλογή νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ώστε να τερματιστεί η πολιτική αστάθεια στην Ελλάδα που θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα όλες τις προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια, λέει στη συνέντευξή του στα «ΝΕΑ» ο Χανς Ντίτριχ Γκένσερ.

Ο 87χρονος πρώην αντικαγκελάριος και υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δεν υποκύπτει στα σενάρια Grexit. Ομως κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το τι θα μπορούσε να πυροδοτήσει η πολιτική αβεβαιότητα στην Ελλάδα υπογραμμίζοντας ότι οι κίνδυνοι δεν είναι φανταστικοί, ενώ επαναλαμβάνει ότι η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα ως ισχυρό εταίρο στην ΕΕ.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο Γκένσερ μιλά θετικά για την Ελλάδα. Ο ανατολικογερμανός πολιτικός στήριξε επανειλημμένα τη χώρα όταν άλλοι την πυροβολούσαν. Είχε μάλιστα διαφωνήσει ανοικτά με τον Φίλιπ Ρέσλερ όταν από την θέση του αντικαγκελαρίου (τις ημέρες που οι Φιλελεύθεροι του FDP συγκυβερνούσαν με το CDU της Ανγκελα Μέρκελ) έκανε προκλητικές δηλώσεις έναντι της Ελλάδας. Σε άλλη παρέμβασή του είχε παραδεχθεί ότι ίσως η χώρα να μπήκε πολύ νωρίς στο ευρώ. Ομως είχε ταχθεί υπέρ της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης και της θεσμικής ισοτιμίας μικρών και μεγάλων χωρών.

Σας προβληματίζει ο πολιτικός αναβρασμός στην Ελλάδα; Ανησυχείτε ότι οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να φέρουν τη χώρα πίσω, στην αφετηρία, και να χαθούν οι προσπάθειες που έγιναν τα τελευταία χρόνια;
Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα ακολουθεί μια αξιοθαύμαστη πορεία μεταρρυθμίσεων συνεργαζόμενη στενά με τους ευρωπαίους και διεθνείς εταίρους της. Εχουν επιτευχθεί πάρα πολλά, ειδικά υπό την ηγεσία του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά. Ολοι οι μακροοικονομικοί δείκτες δείχνουν ότι η χώρα βρίσκεται στην πορεία εξόδου από την κρίση. Θα ήταν κρίμα όλες οι προσπάθειες και οι θυσίες του ελληνικού λαού να τεθούν σε κίνδυνο εξαιτίας της πολιτικής αβεβαιότητας.
Πιστεύετε ότι η πολιτική αστάθεια μπορεί να επαναφέρει το φάντασμα του Grexit; Πόσο ρεαλιστικά είναι αυτά τα σενάρια;
Τις τελευταίες εβδομάδες είδαμε πόσο ευαίσθητα αντιδρούν οι διεθνείς αγορές στις πολιτικές προκλήσεις στην Ελλάδα. Θα ήμουν ο τελευταίος που θα υπέκυπτε σε οποιαδήποτε σενάρια. Αλλά υπάρχουν πραγματικοί κίνδυνοι και όλοι στην Ελλάδα πρέπει να ενεργήσουν με τη μέγιστη υπευθυνότητα! Προφανώς, το να εκλεγεί νέος Πρόεδρος και να προχωρήσει γρήγορα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με τους ευρωπαίους και τους διεθνείς εταίρους θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να αποφευχθεί η περαιτέρω αστάθεια.
Είναι έτοιμη η Γερμανία να στηρίξει και πάλι την Ελλάδα; Με ποιες προϋποθέσεις;
Η Γερμανία έχει στηρίξει την Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της κρίσης με πολύ σημαντικούς τρόπους, παρ’ όλο που κάποιοι στην Ελλάδα δεν θέλουν να το αναγνωρίσουν. Είμαι βέβαιος ότι η Γερμανία θα συνεχίσει να στηρίζει την Ελλάδα. Αλλά αυτή η συνεργασία μπορεί να έχει επιτυχία μόνο αν η Ελλάδα συνεχίσει στον δρόμο των μεταρρυθμίσεων, όχι για όφελος άλλων, αλλά για το δικό της καλό. Η Γερμανία χρειάζεται την Ελλάδα ως ισχυρό εταίρο στην Ευρωπαϊκή Ενωση. Γι’ αυτό και η πολιτική σταθερότητα υπό μια ισχυρή ηγεσία πρέπει να συνεχιστεί!
Το 2012 χαρακτηρίσατε τον Αντώνη Σαμαρά «πολιτικό της χρονιάς». Το πιστεύετε ακόμα; Ποια είναι η γνώμη σας για τον Αλέξη Τσίπρα; Πιστεύει ακόμα η Γερμανία ότι είναι επικίνδυνος;
Εχω εντυπωσιαστεί πολύ από την επιμονή και την επιτυχία του Αντώνη Σαμαρά. Με την κυβέρνησή του η Ελλάδα εφάρμοσε περισσότερες μεταρρυθμίσεις απ’ οποιαδήποτε άλλη εποχή. Αυτό ήταν και παραμένει ένα δύσκολο εγχείρημα, όπως όλοι γνωρίζουμε. Είμαι πεισμένος ότι οι πολίτες θα νιώσουν ότι αυτές οι προσπάθειες δεν έγιναν μάταια αλλά ότι θα αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο. Δεν είμαι σε θέση να σχολιάσω τα εσωτερικά πολιτικά ζητήματα στην Ελλάδα. Αυτό είναι απόφαση του ελληνικού πολιτικού συστήματος και των ελλήνων ψηφοφόρων. Μπορώ μόνο να πω το εξής. Οποιος κυβερνήσει την Ελλάδα θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της συνέχισης όχι μόνο της διαδικασίας των μεταρρυθμίσεων αλλά και της διατήρησης της στενής συνεργασίας με τους ευρωπαίους εταίρους.
Υπάρχει καλή πρακτική για τις κυβερνήσεις συνεργασίας; Πώς θα μπορούσε η Ελλάδα να διαμορφώσει κουλτούρα πολιτικής συναίνεσης όπως η Γερμανία;
Σε ό,τι αφορά το δημοκρατικό σύστημα δεν αισθάνομαι ότι έχω δικαίωμα να δώσω συμβουλές σε μια χώρα που αποκαλούμε με σεβασμό «το λίκνο της δημοκρατίας». Αλλά αυτό που μπορώ να πω είναι ότι αισθάνομαι πολύ κοντά στον ελληνικό λαό.