Ο βρετανός πρωθυπουργός παρουσίασε τις εξαγγελίες του για τους αυστηρότερους κανονισμούς που θα επιδιώξει όσον αφορά το τι ισχύει με μετανάστες από ευρωπαϊκές χώρες στη Βρετανία, συνδέοντάς τις με την παραμονή στους «28».

Οι αλλαγές είναι «απόλυτη προϋπόθεση» στις συνομιλίες με την ΕΕ, είπε, αλλά «εάν δεν εισακουστούν, δεν μπορεί να αποκλειστεί τίποτε» -υπονοώντας το ενδεχόμενο βρετανικής αποχώρησης.

Οι προτάσεις παρουσιάστηκαν την Παρασκευή και μεταξύ άλλων προβλέπουν ότι υπήκοοι χωρών της ΕΕ θα πρέπει πρώτα να έχουν εργαστούν για τέσσερα χρόνια πριν τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης στη φορολόγηση ή πριν αποκτήσουν πρόσβαση σε επιδόματα.

Η δημοσιοποίηση των στοιχείων που έδειχναν την Πέμπτη νέα μεγάλη αύξηση της μετανάστευσης -κατά το μεγαλύτερο μέρος της από κράτη μέλη της ΕΕ- ερμηνεύθηκε ως πλήγμα για τον συντηρητικό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που πιέζεται από την αύξηση της δημοτικότητας του αντιευρωπαϊκού, ξενοφοβικού Κόμματος Ανεξαρτησίας του Ηνωμένου Βασιλείου (UKIP) έξι μήνες πριν τις κάλπες.