Σε επίσημο δείπνο στην Ουάσιγκτον που παρατέθηκε ενόψει της Συνόδου του G20 που θα γίνει αυτόν τον μήνα στο Μπρισμπέιν της Αυστραλίας, ο μεγιστάνας των μέσων ενημέρωσης που έχει γεννηθεί στην Αυστραλία Ρούπερτ Μέρντοκ μίλησε για τους κινδύνους του σοσιαλισμού και του μεγάλου ρόλου της κυβέρνησης στα δρώμενα. Ο Μέρντοκ, ο οποίος είναι μεγάλος πολέμιος του Μπαράκ Ομπάμα, επαίνεσε τις αξίες της λιτότητας και των χαλαρών κανονιστικών πρακτικών και τάχθηκε κατά της δημιουργίας ισχυρού κοινωνικού ιστού ασφαλείας.

Οι υπουργοί βρέθηκαν στην Ουάσιγκτον για να συμμετάσχουν στην ετήσια συνάντηση του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας και να επιλύσουν τις διαφορές τους ενόψει της επερχόμενης Συνόδου του G20.

Μένει να δούμε τις μεταρρυθμίσεις που θα προτείνει το G20 στο Μπρισμέιν. Η μεγαλύτερη πρόκληση όμως είναι να επιτευχθούν οι στόχοι ανάπτυξης που θα τεθούν με τρόπο που θα περιλαμβάνει όλους τους ανθρώπους. Τα τελευταία δύο χρόνια αναλυτές, ακαδημαϊκοί και οικονομολόγοι έχουν συνδέσει τη μείωση στη ζήτηση με την αύξηση των εισοδηματικών ανισοτήτων.

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ πρόσφατα ανέφερε ότι οι 85 πιο πλούσιοι άνθρωποι στον κόσμο ελέγχουν περισσότερο πλούτο από τα 3,5 δισ. των πιο φτωχών ανθρώπων του πλανήτη. Αυτή η ανισότητα ρίχνει τη σκιά της πάνω από την παγκόσμια οικονομία.

Οι ανισότητες δεν είναι ένα περιθωριακό θέμα. Η αντιμετώπιση της αύξησής τους είναι σημαντική για να επιτευχθεί διατηρήσιμη οικονομική ανάπτυξη και πολιτική σταθερότητα. Η πραγματική δύναμη του G20 είναι να αναδείξει τις προκλήσεις αυτές και να παρουσιάσει τρόπους για την αντιμετώπισή τους. Το ερώτημα τώρα είναι εάν θα υπάρξει ηγέτης, και ποιος θα είναι αυτός, που θα πάρει το μικρόφωνο στο Μπρισμπέιν και θα μιλήσει για αυτά τα θέματα.

Ο Γουέιν Σουάν είναι πρώην αντιπρόεδρος και υπουργός Οικονομικών της Αυστραλίας. Εχει συμμετάσχει πολλές φορές στη σύνοδο των υπουργών Οικονομικών του G20.