Νέες αποκαλύψεις συνταράζουν το πολιτικό σκηνικό στη Γαλλία εν μέσω της μάχης για την ηγεσία της Δεξιάς στην οποία δίνει ξανά το «παρών» ο Νικολά Σαρκοζί.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Φρανσουά Φιγιόν, ο οποίος κατηγορείται ότι αποπειράθηκε να επισπεύσει ποινική δίωξη σε βάρος του Σαρκοζί για να εμποδίσει την πολιτική επιστροφή του, αλλά και ο προσωπάρχης του Ελιζέ, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, στενός συνεργάτης και προσωπικός φίλος του Φρανσουά Ολάντ.

Η υπόθεση ξεκίνησε ως εσωκομματική κρίση στη δεξιά Ενωση για ένα Λαϊκό Κίνημα (UMP) σε βάρος του Φρανσουά Φιγιόν, όμως λαμβάνει διαστάσεις κυβερνητικού σκανδάλου με την υποψία πλεκτάνης εις βάρος της αντιπολίτευσης από τον προσωπάρχη της Προεδρίας της Γαλλίας.

Η πολιτική θύελλα πυροδοτήθηκε από τις αποκαλύψεις δύο δημοσιογράφων της εφημερίδας Le Monde σε βιβλίο τους που κυκλοφόρησε την προηγούμενη εβδομάδα, τα σημαντικότερα σημεία του οποίου αναδημοσίευσε η εφημερίδα στην οποία εργάζονται.

Ο Φρανσουά Φιγιόν, πρωθυπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί επί μία πενταετία, εμφανίζεται να έχει πιέσει το Ελιζέ για να επιταχυνθεί ποινική δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου προκειμένου να τον θέσει εκτός μάχης για την ηγεσία του UMP.

Σύμφωνα με τα στοιχεία των δημοσιογράφων, ο Φρανσουά Φιγιόν είχε ζητήσει συνάντηση με τον Ζαν-Πιερ Ζουγέ, τον οποίο γνωρίζει καλά, αφού υπήρξε υφυπουργός του (επί προεδρίας Σαρκοζί). Οι δύο άνδρες γευμάτισαν τελικά μαζί την 24η Ιουνίου.

Ο Φρανσουά Φιγιόν δηλώνει θύμα πλεκτάνης και προαναγγέλλει δικαστική προσφυγή εναντίον της Le Monde. «Δεν μπορώ να δω τίποτε άλλο σε αυτές τις φαιδρές επιθέσεις πέρα από μια προσπάθεια αποσταθεροποίησης και μια πλεκτάνη» δηλώνει.

Η υπόθεση όμως δεν σταματά εκεί. Ενώ στην αρχή η πέτρα του σκανδάλου ήταν ο Φιγιόν, μέσα σε λίγες ώρες τα πυρά στράφηκαν κατά του προσωπάρχη του Ολάντ, Ζαν-Πιερ Ζουγέ, ο οποίος αυτοπαγιδεύτηκε με τις δηλώσεις του και τώρα μερίδα της αντιπολίτευσης ζητά «την κεφαλή του επί πίνακι».

Οι δημοσιογράφοι ζήτησαν από τον Ζουγέ να επιβεβαιώσει τις πληροφορίες που είχαν από άλλες πηγές ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος ο Φιγιόν ζήτησε την παρέμβαση του Ελιζέ, για την επιτάχυνση των διαδικασιών όσον αφορά στις δικαστικές υποθέσεις που εκκρεμούν σε βάρος του Σαρκοζί.

Απαντώντας, ο γενικός γραμματέας του Ελιζέ φέρεται να αναγνωρίζει ότι ο Φιγιόν «υπήρξε ιδιαίτερα σκληρός για το θέμα του προστίμου» που έπρεπε να πληρώσει ο Σαρκοζί (σχεδόν 400.000 ευρώ) για την υπέρβαση των δαπανών της προεκλογικής του εκστρατείας το 2012, το οποίο τελικά πλήρωσε το κόμμα UMP.

«Ζαν-Πιερ», φέρεται να είπε ο Φιγιόν, «Δεν είχε δικαίωμα να ζητήσει κάτι τέτοιο από το κόμμα […] πρόκειται για κατάχρηση κοινωνικού αγαθού». Και προσέθεσε: «Ζαν-Πιερ, συνειδητοποιείς ότι εάν δεν χτυπήσετε γρήγορα, θα τον αφήσετε να επανέλθει» στην πολιτική.

Μετά τον αρχικό σάλο που ξέσπασε στο εσωτερικό του UMP εναντίον του Φιγιόν, ο Ζουγέ προχώρησε σε διάψευση των όσων αποκάλυψαν οι δημοσιογράφοι, λέγοντας ότι κατά τη διάρκεια του γεύματος μίλησαν για διάφορα θέματα, αλλά όχι για το θέμα της καμπάνιας του Σαρκοζί το 2012.

Οι δημοσιογράφοι ανταπάντησαν άμεσα, δηλώνοντας ότι η συζήτηση είχε ηχογραφηθεί και ότι το μαγνητόφωνο τους ήταν πάνω στο τραπέζι.

Μάλιστα, επέτρεψαν σε δημοσιογράφο της δημόσιας τηλεόρασης France 2 να ακούσει την ηχογράφηση, την οποία θα παραδώσουν στη Δικαιοσύνη εφόσον τους ζητηθεί, όπως τόνισαν.

Μετά την ανακοίνωση αυτή των δημοσιογράφων, ο Ζουγέ ανασκεύασε τη δήλωση διάψευσης.

Με νέα του δήλωση αναγνωρίζει ότι συζήτησε με τον Φιγιόν το θέμα των πλαστών τιμολογίων (υπόθεση Μπιγκμαλιόν) για τα έξοδα της προεκλογικής εκστρατείας του Σαρκοζί το 2012, καθώς και για το πρόστιμο που πλήρωσε το κόμμα UMP.

«Πρόκειται για διάψευση της διάψευσης που σημαίνει ότι ο Ζουγέ ψεύδεται» ήταν το συμπέρασμα πολλών σχολιαστών, γεγονός το οποίο μεταθέτει την κρίση στην προεδρία.

Οι προσκείμενοι στον Φιγιόν δεν έχασαν την ευκαιρία να υπογραμμίσουν ότι δεν υπάρχει ηχογράφηση με τον Φιγιόν, παρά μόνο με τα λεγόμενα του Ζουγέ.

Ο ίδιος Φιγιόν «άνοιξε πυρ» κατά του προσωπάρχη, δηλώνοντας σε τηλεοπτικό δελτίο το βράδυ της Κυριακής ότι «ο Ζουγέ ψεύδεται» εάν πράγματι είπε αυτά που υποστηρίζουν οι δημοσιογράφοι, κάνοντας λόγο για εθνικό σκάνδαλο.

Κερδισμένος μοιάζει να βγαίνει τελικά ο Νικολά Σαρκοζί, ο οποίος για άλλη μια φορά θα μπορέσει να υποστηρίξει ότι είναι «θύμα διαπλοκής» της Δικαιοσύνης και των πολιτικών του αντιπάλων.