Κατά τις πληροφορίες, στην κυβέρνηση το πήραν απόφαση ότι 180 βουλευτές για νέο πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν θα υπάρξουν. Αυτό είναι και καλό και κακό. Καλό γιατί αρχίζουν να προσγειώνονται. Οι πρωθυπουργικές διαβεβαιώσεις ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016 μπορεί να έγιναν για ψυχολογικούς λόγους, αλλά ήταν ίσης αξίας με τις θεωρίες των Ζαππείων για το Μνημόνιο.

Το κακό είναι ότι από τη στιγμή που οι κυβερνητικοί έχουν πειστεί ότι οι εκλογές είναι αναπόφευκτες, το μαγαζί θα γίνει καλοκαιρινό με επιστροφή στην παροχολογία –κυριολεκτικά: γιατί οι πραγματικές παροχές είναι αδύνατες. Ο παλαιοκομματισμός και οι καβγάδες ΠΑΣΟΚ – ΝΔ μπαίνουν στην ημερησία διάταξη.

Αυτή είναι η μία πλευρά του νομίσματος. Στην άλλη υπάρχει ο ΣΥΡΙΖΑ. Η κυβερνητική παραδοχή «180 γιοκ» συνιστά επιτυχία της Κουμουνδούρου. Με την έννοια ότι οι παρεμβάσεις για τον «κουμπαρά» και τις «βαλίτσες» δεν ήταν ανοησίες. Ηταν πολιτικό σχέδιο. Με στόχο να καταστήσει προληπτικά ύποπτο εξαγοράς όποιον βουλευτή θα σκεφτόταν να ψηφίσει για πρόεδρο –έστω με βαριά καρδιά. Προκειμένου να του κολλήσει η ρετσινιά δεν θα το κάνει –για αυτοπροστασία.

Αυτή η επιτυχία των συριζαίων είναι και καλή και κακή. Καλή, γιατί δείχνει ότι μπορούν να οργανώνουν παρεμβάσεις που ορίζουν την πορεία των πραγμάτων προς το συμφέρον τους –αφού θα πετύχουν τον στόχο των πρόωρων εκλογών. Κακή, γιατί αυτή η μέθοδος δεν είναι ό,τι θα θέλαμε να δούμε ως πρακτική ενός κόμματος που τώρα είναι στην αντιπολίτευση και αύριο ίσως είναι στην κυβέρνηση. Για φανταστείτε πού μπορεί να οδηγήσει η αξιοποίηση των δυνατοτήτων που δίνει η εξουσία για την οργάνωση τέτοιων «επιχειρήσεων»;

Θα ήταν ανατριχιαστικό ένα κόμμα που κυβερνά να στήνει κόλπα προληπτικής ηθικής εξόντωσης των άλλων –διά του κράτους και των μηχανισμών του. Αν ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας δεν το αντιμετωπίσει εγκαίρως, κάποια στιγμή θα το υποστεί –έτσι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Ακόμη και αν γίνει πρωθυπουργός θα βρεθεί μπροστά στο ενδεχόμενο να θυμηθεί τον Κωνσταντίνο Καραμανλή όταν έλεγε: «Ποιος επιτέλους κυβερνάει αυτόν τον τόπο;».