Ηταν αυτοί που έβαλαν πόρτα στους ελέγχους από τους αρμόδιους μηχανισμούς που έχει κινητοποιήσει η ηγεσία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης για τη μετατροπή συμβάσεων και τη μονιμοποίηση εργαζομένων. Τώρα, οι ίδιοι αυτοί δήμαρχοι καλούνται να περάσουν την πόρτα της Εισαγγελίας Αθηνών μετά την αναμενόμενη αποστολή σήμερα των σχετικών φακέλων από τον υπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Πρόκειται για τις περιπτώσεις πέντε δήμων από τους συνολικά δέκα στους οποίους επιλέχθηκε πιλοτικά να ξεκινήσει ο έλεγχος των συμβάσεων. «Ελέγχουμε τους δέκα δήμους με τον μεγαλύτερο αριθμό μετατροπών συμβάσεων» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος όμως σημείωσε (μιλώντας στο Mega) πως οι μισοί αρνήθηκαν τον έλεγχο. «Οταν πάνε οι ελεγκτές και κάποιος τους πετάει έξω, υπάρχει θέμα» σχολίασε και αποφάσισε να στείλει στον Αρειο Πάγο τα στοιχεία όσων απαγόρευσαν να ελεγχθούν οι υπηρεσιακοί φάκελοι από το Σώμα Επιθεωρητών Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ).

ΟΙ ΜΙΣΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ. «Εάν νομίζουν πως μπορούν να διοικηθούν οι δήμοι με εισαγγελείς, ας το κάνουν» απαντάει ο δήμαρχος Χαλανδρίου Σίμος Ρούσος, ο οποίος είναι ένας από την πρωτοβουλία των 19 προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ δημάρχων που αρνήθηκαν την αποστολή στοιχείων. Ο ίδιος παραδέχεται πως οι μισοί περίπου υπάλληλοι του δήμου υπηρετούν σε αυτόν μετά τη διαδικασία μονιμοποίησης.
«Μας διαλύει τις υπηρεσίες εάν φύγουν οι υπάλληλοι αυτοί και δεν είχαμε καμία ανάμειξη στην τότε διαδικασία» λέει ο κ. Ρούσος, διαβλέποντας πως πίσω από το νέο εγχείρημα βρίσκεται η ανάγκη κάλυψης του μνημονιακού αριθμού των απολύσεων. «Πρόκειται για ανατροπή του Διατάγματος Παυλόπουλου, η συνταγματικότητα του οποίου έχει κριθεί» υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ισχυριζόμενος πως βάσει του Διατάγματος «εάν είχαν βεβαιώσεις από τον δήμο ή το δημοτικό συμβούλιο, ήταν στοιχείο που σε μονιμοποιούσε».
«Παρατυπίες γίνανε και αντιλαμβάνομαι ότι η διαδικασία είχε τρύπες» αναφέρει δήμαρχος μεγάλης πόλης του Λεκανοπεδίου. Φέρνει ως παράδειγμα πως το Διάταγμα Παυλόπουλου όριζε μεταξύ των προϋποθέσεων μονιμοποίησης πως δεν πρέπει να υπάρχει διακοπή μεγαλύτερη των τριών μηνών μεταξύ των συμβάσεων.
Υπήρξαν –όπως παραδέχεται –περιπτώσεις υπαλλήλων με μακρόχρονη προϋπηρεσία, όπου όμως είχαν διακοπή περίπου τεσσάρων μηνών. «Για τους υπαλλήλους αυτούς μπορεί και να βεβαιώθηκε πως η διακοπή ήταν τριών μηνών και τελικώς να μονιμοποιήθηκαν» λέει. «Αν είχες έναν τέτοιο εργαζόμενο – όμηρο επί σειρά ετών που για λίγες ημέρες έχανε το εισιτήριο διορισμού, τι θα έκανες;» αναρωτιέται.
«Τυπικά το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει δίκιο» παραδέχεται ο ίδιος δήμαρχος. Ωστόσο, αρνείται, όπως λέει, ύστερα από μία δεκαετία που αυτοί οι υπάλληλοι απασχολούνται ως μόνιμοι να συνδράμει ώστε να απολυθούν. «Με το ποσοστό ανεργίας που υπάρχει σήμερα, δεν μπορώ να στείλω και άλλους ανθρώπους εκεί» σημειώνει, παραπέμποντας στις αποφάσεις της Πολιτείας και στην εξέταση των στοιχείων που έγινε τότε.
Ο ίδιος δηλώνει όμως πως επιθυμεί να αποφύγει τις κορόνες όπως αυτές που σηκώνουν οι προσκείμενοι στον ΣΥΡΙΖΑ αιρετοί –με πλέον πρόσφατη αυτήν της κυρίας Δούρου -, επικεντρώνοντας στο γεγονός πως η διαδικασία επανελέγχου της μονιμοποίησης επηρεάζει ανθρώπους οι οποίοι απασχολούνται επί σειρά ετών και τους οποίους, μετά τους περιορισμούς στις προσλήψεις, δεν θα μπορέσει να αντικαταστήσει.

Εμφανίζεται πάντως λάβρος κατά όσων βρεθούν με πλαστά δικαιολογητικά και προΐσταται της αντίστοιχης διαδικασίας. «Τον έλεγχο τον κάνω χωρίς να χρειαστεί παρέμβαση του υπουργείου» υποστηρίζει, επισημαίνοντας πως μέσω της διαδικασίας αυτής έχουν εντοπιστεί στον δήμο του επίορκοι υπάλληλοι και ήδη έχει ξεκινήσει η απομάκρυνσή τους. «Αν δήλωσες ότι απασχολήθηκες σε κάποια υπηρεσία και δεν είχες απασχοληθεί, αλλά με βεβαίωση του υπηρεσιακού συμβουλίου μπόρεσες να πας στο ΑΣΕΠ και να μονιμοποιηθείς» αναρωτιέται ο υπουργός θέτοντας το ζήτημα κατά πόσο και αυτό συνεπάγεται χρήση πλαστού στοιχείου για τον διορισμό.