Το αλεύρι αποτελεί την κύρια αιτία επαγγελματικού άσθματος (20% των συνολικών περιστατικών), σύμφωνα με μια νέα γαλλική επιστημονική έρευνα. Ακολουθεί σε επικινδυνότητα το αμμώνιο (15%), το οποίο υπάρχει συχνά στα προϊόντα καθαρισμού.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Φρεντερίκ Ντε Μπλε του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Στρασβούργου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στο Μόναχο, μελέτησαν επί τρία χρόνια στοιχεία που είχαν συλλέξει ΓΤάλλοι γιατροί ειδικευμένοι στις επαγγελματικές νόσους (δηλαδή όσες σχετίζονται με το επάγγελμα κάποιου).

Μεταξύ άλλων, διαπιστώθηκε ότι οι γυναίκες είναι πολύ πιο πιθανό να διαγνωστούν με επαγγελματικό άσθμα (43 ανά εκατομμύριο εργαζομένων) από ό,τι οι άνδρες (29 ανά εκατ.). Τα σχετικά περιστατικά είναι, επίσης, περισσότερα μεταξύ τόσο των εξειδικευμένων όσο και των ανειδίκευτων εργαζομένων των πόλεων (κατά μέσο όρο 116 ανά εκατ.) από ό,τι μεταξύ των αγροτών (97 ανά εκατ.).

Η συχνότερη εμφάνιση επαγγελματικού άσθματος συμβαίνει μεταξύ όσων εργάζονται στον δευτερογενή τομέα μεταποίησης και επεξεργασίας τροφίμων και ποτών (279 ανά εκατ.), ενώ αντίθετα πολύ χαμηλότερη είναι η συχνότητα στον πρωτογενή (αγροτικό) τομέα παραγωγής τροφίμων (160 ανά εκατ.).

Εξάλλου, μια άλλη νορβηγική έρευνα, που παρουσιάστηκε στο ίδιο συνέδριο, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ένα μωρό κινδυνεύει περισσότερο να γεννηθεί με άσθμα, αν ο πατέρας κάπνιζε για καιρό πριν τη σύλληψη του παιδιού. Είναι η πρώτη μελέτη που συσχετίζει τις καπνιστικές συνήθειες του πατέρα πριν καν τη σύλληψη με το παιδικό άσθμα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη δρα Σέσιλ Σβάνες του Πανεπιστημίου του Μπέργκεν, ανέλυσαν τις περιπτώσεις άνω των 13.000 ζευγαριών, εστιάζοντας στο πόσα χρόνια κάπνιζε ένας άνδρας προτού γίνει πατέρας και κατά πόσο το είχε κόψει όταν η γυναίκα του έμεινε έγκυος.

Η στατιστική ανάλυση έδειξε ότι το μη αλλεργικό άσθμα είναι σημαντικά συχνότερο σε εκείνα τα παιδιά, των οποίων ο πατέρας κάπνιζε ήδη στην ηλικία των 15 ετών. Από την άλλη, δεν διαπιστώθηκε συσχέτιση ανάμεσα στα χρόνια που μια μητέρα κάπνιζε πριν τη σύλληψη και στο παιδικό άσθμα. Όμως το κάπνισμα αποτελεί παράγοντα κινδύνου για τη γυναίκα στη διάρκεια της εγκυμοσύνης της.