Διπλή ανάσα σε φορολογούμενους με ασφαλιστικές ή φορολογικές οφειλές που δικαιούνται παράλληλα επιστροφές φόρων σχεδιάζει η κυβέρνηση και η Γενική Γραμματέας Δημοσίων Εσόδων Κ. Σαββαΐδου. Με αποφάσεις που προωθούνται παγώνουν οι συμψηφισμοί ασφαλιστικών οφειλών με επιστροφές φόρων έως τις αρχές του 2015 ενώ παράλληλα οι συμψηφισμοί για φορολογικές οφειλές θα γίνονται μόνο για το ποσό της τρέχουσας δόσης. «Το φορτίο των φόρων έχει πέσει βαρύ, πρέπει να δώσουμε ανάσες στους φορολογούμενους» τονίζει αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών, μνημονεύοντας το φορολογικό ημερολόγιο έως το τέλος του έτους: τέλη Σεπτεμβρίου λήγει η δεύτερη δόση για τους φόρους εισοδήματος, τέλη Νοεμβρίου η τρίτη δόση, από τον Σεπτέμβριο έως τον Φεβρουάριο θα εξοφλούνται κάθε μήνα ΕΝΦΙΑ και συμπληρωματικός φόρος, ενώ στα τέλη Δεκεμβρίου έρχεται και το μπιλιετάκι των τελών κυκλοφορίας για το 2015.

Σε ένα σκηνικό που μυρίζει μπαρούτι μετά το πατατράκ του ΕΝΦΙΑ, οι ανάσες για τους φορολογούμενους αποτελούν αντικείμενο καθημερινής και επίμονης αναζήτησης για την κυβέρνηση και το οικονομικό επιτελείο ειδικότερα.

ΑΥΤΟΜΑΤΑ. Η αρχή έγινε στραβά. Με το που βεβαιώθηκαν οι φόροι ακινήτων και ανέβηκαν τα –σε πολλές περιπτώσεις λανθασμένα –εκκαθαριστικά, σταμάτησαν οι επιστροφές φόρου. Η διαδικασία ήταν αυτόματη διότι αυτό ορίζει ο νόμος. Προβλέπει ότι σε περίπτωση επιστροφής φόρου, εφόσον υπάρχει ληξιπρόθεσμη ή απλά βεβαιωμένη οφειλή, πρώτα γίνεται συμψηφισμός στο σύνολο της οφειλής και μετά ό,τι περισσεύει, αν περισσεύει, επιστρέφεται στον δικαιούχο. Με πυροσβεστική παρέμβαση της ΓΓΔΕ το θέμα λύθηκε προσωρινά. Η απόφαση της κ. Σαββαΐδου όριζε ότι βεβαιωμένες οφειλές ΕΝΦΙΑ δεν θα συμψηφίζονται με επιστροφές φόρων έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Τώρα με νέα απόφαση που έχει στα σκαριά ετοιμάζεται να πάει ένα βήμα παραπέρα. Η απόφαση, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ορίζει ότι αν για παράδειγμα ένας φορολογούμενος δικαιούται επιστροφή φόρου 1.000 ευρώ και έως τις 30 Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσει πρώτη δόση ΕΝΦΙΑ 150 ευρώ ( σε σύνολο 900 ευρώ), η Εφορία θα κρατήσει μόνο τα 150 ευρώ και θα επιστρέψει τα 850 ευρώ.

Αν δεν υπάρξει η απόφαση, ο συγκεκριμένος φορολογούμενος την 1η Οκτωβρίου θα διαπιστώσει ότι η Εφορία τού έχει κρατήσει 900 ευρώ που χρωστά για τον ΕΝΦΙΑ –και θεωρητικά έχει το περιθώριο να ξοφλήσει έως τις 28 Φεβρουαρίου 2015 –και θα του επιστρέψει 100 ευρώ.

Σε δεύτερο επίπεδο σχεδιάζεται κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας με την οποία θα παγώνουν έως την 1η-1-2015 οι αυτόματοι συμψηφισμοί επιστροφών φόρου με ασφαλιστικές οφειλές.

ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΕΙΣ. Ο νόμος ορίζει ότι, αν υπάρχουν ασφαλιστικές οφειλές, πρώτα ξεπληρώνονται αυτές μέσω συμψηφισμού και στη συνέχεια γίνονται επιστροφές φόρου αν περισσεύει κάτι. Θεωρητικά, οι αυτόματοι συμψηφισμοί θα ξεκινούσαν από τον περασμένο Απρίλιο. Ομως ακόμα και σήμερα τα ηλεκτρονικά συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών και της ΓΓΔΕ δεν «μιλάνε» αυτόματα μεταξύ τους. Οι συμψηφισμοί ξεκίνησαν προ ημερών με ανταλλαγή δεδομένων για συγκεκριμένο αριθμό ασφαλισμένων. Το ΚΕΑΟ άρχισε να δίνει αρχεία με συγκεκριμένο αριθμό οφειλετών (π.χ 10.000 οφειλέτες ασφαλιστικών εισφορών) στη ΓΓΔΕ, έτρεχαν οι διασταυρώσεις κι αν βρισκόταν κάποιος φορολογούμενος με επιστροφή φόρου και ασφαλιστική οφειλή γινόταν συμψηφισμός.

Ακόμα και αυτού του επιπέδου οι συμψηφισμοί έχουν παγώσει. Μετά την απόφαση, δε, όσοι δικαιούνται επιστροφή φόρου θα την εισπράττουν ακόμα και αν χρωστάνε ασφαλιστικές εισφορές. Τουλάχιστον έως τις αρχές του 2015, οπότε σχεδιάζεται να ενεργοποιηθεί η άμεση επικοινωνία των ηλεκτρονικών συστημάτων για τους φόρους με αυτά των εισφορών. Αλλά μέχρι τότε, υπάρχει ένα περιθώριο τεσσάρων μηνών…