Ακουμπισμένος ανέμελα σ’ ένα αυτοκίνητο, με το γνωστό του στυλ κι ένα τσιγάρο στο χέρι, ο Ηλίας Ψινάκης έκλεψε για ώρα την παράσταση έξω από το Κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης στα Ανω Λιόσια στα προεόρτια της ορκωμοσίας της Ρένας Δούρου και του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής. Κάποιος ανυποψίαστος θα μπορούσε να τον θεωρήσει ώς και οικοδεσπότη της βραδιάς –μόνον που όπως αποδείχθηκε στη συνέχεια τη δουλειά είχαν πάρει ο Μοντεσκιέ και ο Τσε Γκεβάρα…

Στην ορκωμοσία του προηγούμενου Περιφερειακού Συμβουλίου ο Γιάννης Σγουρός καθόταν στην είσοδο της Παλαιάς Βουλής και υποδεχόταν διά χειραψίας όλο τον κόσμο. Στη χθεσινή τελετή ορκωμοσίας δεν υπήρχε καμία ιδιαίτερη υποδοχή. Ολα ήταν απλά, «από τον λαό για τον λαό», που λέει και η προσθήκη του πολιτικού όρκου της Ρένας Δούρου. Μερικά μπουκάλια πορτοκαλάδες και νερά πάνω σ’ ένα τραπέζι, που έγιναν γρήγορα ανάρπαστα.

Ζητούσαν οδηγίες! Η έξοδος της Αττικής Οδού φέρνει τα Ανω Λιόσια σε απόσταση 20 λεπτών από τους Αμπελοκήπους, Από την έξοδο 6 ξεκινάει το περιφερειαρχικό κομβόι.

Είναι ωστόσο φανερό ότι ελάχιστοι έχουν ξαναπάει εκεί: το κομβόι σταματάει συχνά για να ζητήσει οδηγίες από περαστικούς. Παρότι ο συνδυασμός της Ρένας Δούρου έχει αναρτήσει ηλεκτρονικά τον χάρτη με το πού βρίσκεται το Κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπολης Ανω Λιοσίων, γωνία Πίνδου και Αγράφων, ούτε το Google Map βοηθάει.

Μικρές χωματερές στον δρόμο με σκουπίδια που ξεχειλίζουν από παντού. «Επρεπε να δεις τι υπήρχε γύρω από το γυμναστήριο χθες» λέει μέλος της ομάδας που έχει γνώση της οργάνωσης της εκδήλωσης. «Μιλάμε για τόνους σκουπίδια, για φορτηγά ολόκληρα».

Η απεργία των εργαζομένων στον Δήμο Φυλής, οι οποίοι είναι απλήρωτοι, δεν επτόησε πάντως τη νέα περιφερειακή Αρχή –που αποφάσισε να διοργανώσει εκεί και όχι παραδοσιακά, στο κέντρο της Αθήνας, την τελετή ορκωμοσίας.

Για τους κατοίκους των Ανω Λιοσίων – Φυλής, άλλωστε, τα σκουπίδια είναι κάτι σαν ευχή και κατάρα μαζί. Επί δεκαετίες τώρα, εκεί λειτουργούν οι μοναδικές χωματερές του Λεκανοπεδίου και οι δημοτικές Αρχές λαμβάνουν σημαντικά ανταποδοτικά τέλη.

Μάλιστα, χθες, μια ομάδα κατοίκων δημιούργησε αίσθηση όταν κατά τη διάρκεια της πρωτότυπης ορκωμοσίας –με διάφορους τύπους πολιτικού όρκου –φώναξε αρκετές φορές το σύνθημα «να φύγει η χωματερή». Ηταν κάπως σαν να σήκωναν και το γάντι που πέταξε προς πάσα κατεύθυνση η νέα περιφερειάρχης Αττικής, η οποία δεσμεύτηκε να κλείσει ο ΧΥΤΑ της Φυλής και να μη γίνουν οι νέοι χώροι υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) ούτε στην Κερατέα ούτε στο Γραμματικό.

«Δεν είναι λύση οι χωματερές, πρέπει να μάθουμε να ανακυκλώνουμε, να κάνουμε διαλογή στην πηγή, να κάνουμε κομποστοποίηση» λέει με έμφαση ένα από τα κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που κάθεται στην τρίτη σειρά των καθισμένων πίσω από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Μανώλη Γλέζο και τον Γιάννη Δραγασάκη. «Βέβαια, αυτά δεν είναι πράγματα εύκολα, οι άνθρωποι χρειάζονται εκπαίδευση και κίνητρα για να το κάνουν αυτό» συμπληρώνει και με τα δάχτυλα του χεριού του κάνει το νόημα που κάνουμε όταν θέλουμε να περιγράψουν την έννοια των χρημάτων.

Κατά τα άλλα, από τον Ηλία Ψινάκη και τον Γιάννη Μώραλη ώς τον Πέτρο Φιλιππίδη και τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και ο διακριτικός δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, όλοι είχαν την προσοχή τους στραμμένη αλλού: στην πρώτη γυναίκα περιφερειάρχη Αττικής (η Φώφη Γεννηματά ήταν υπερνομάρχης). Το πρώτο αιρετό μέλος του ΣΥΡΙΖΑ που από σήμερα αναλαμβάνει πραγματικά καθήκοντα εξουσίας (και όχι επί χάρτου), και μάλιστα σε μια περιφέρεια που πληθυσμικά ισούται σχεδόν με τη μισή χώρα.

Ο όρκος. Η ίδια επέλεξε χθες να εστιάσει στα συμβολικά. Και να δείξει πυγμή σε έναν άλλο ισχυρό χώρο επιρροής, την Εκκλησία. Ανεβαίνει στο βήμα. Βάζει το χέρι στην καρδιά. Και ορκίζεται: «Στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από τον λαό και ασκούνται από τον λαό».

Η τελευταία φράση, απευθείας βγαλμένη από το καλοκαίρι της Γαλλικής Επανάστασης, ένα άλμα από το 1789 στο 2014, από τη Βαστίλλη στο πνιγμένο στα σκουπίδια Κλειστό Γυμναστήριο της Δροσούπουλης. Αυτή τη φράση, παρότι η Δούρου επέλεξε ένα γκρι, προτεσταντικό θα έλεγε κανείς, κοστούμι εργασίας, την εκφώνησε σηκώνοντας ψηλά τη γροθιά. Το ίδιο έκανε σχεδόν όλος ο κόσμος από κάτω. Εκτός από μερικούς που φώναξαν «ουοου» από τις κερκίδες. Ενα παλαιοκομμουνιστικό ρεύμα διαπέρασε για δευτερόλεπτα την ατμόσφαιρα. Πρέπει να το ένιωσε και ο Αλέξης Τσίπρας, παρότι ούτε σηκώθηκε ούτε ύψωσε τη γροθιά του. Τη σκηνή παρακολούθησαν σχεδόν εμβρόντητα τα μέλη των άλλων παρατάξεων: Ψύχραιμος ως διπλωμάτης ο Γιώργος Κουμουτσάκος –ο οποίος άλλαξε τεχνηέντως αμέσως θέση μόλις πήγε να καθήσει πολύ κοντά του ο Ηλίας Παναγιώταρος της Χρυσής Αυγής. Με ελαφρύ μειδίαμα ο Παύλος Χαϊκάλης των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Ανέκφραστος ο Γιάννης Σγουρός, ο οποίος ευχήθηκε τελικά –μέσω επιστολής –καλή επιτυχία στην κ. Δούρου. Προβληματισμένος ο Θάνος Τζήμερος. Με σοβαρό βλέμμα η Μαρία Γιαννακάκη. Αυτοί που έπαθαν όμως σοκ ήταν οι ιερείς που συνόδευαν τον μητροπολίτη Ιλίου Αθηναγόρα. «Δεν μας δίνει κανείς σημασία. Βλέπεις, εμείς δεν είμαστε Αγιορείτες…», σχολίασε με φαρμακερή γλώσσα εις εξ αυτών σε έναν κάτοικο της περιοχής που παρακολουθούσε σιωπηλός.