Ο φωτισμός χαμηλής έντασης την ώρα του ύπνου ενδέχεται να εμποδίσει την αποτελεσματική δράση φαρμάκων κατά του καρκίνου του μαστού, προειδοποιούν αμερικανοί ερευνητές.

Πειράματα σε ζώα έδειξαν ότι πηγές φωτός ισοδύναμες σε ένταση με τις λάμπες του δρόμου, θα μπορούσαν να κάνουν τους καρκινικούς όγκους ανθεκτικούς στο φάρμακο Tamoxifen.

Πρόκειται για ένα από τα πιο δημοφιλή αντικαρκινικά φάρμακα, που χρησιμοποιείται ευρέως από τους ασθενείς, παρατείνοντας κατά πολύ το προσδόκιμο ζωής γυναικών με καρκίνο του μαστού.

Ο δραστικός μηχανισμός του μειώνει την παραγωγή οιστρογόνων, που ευθύνονται για την ανάπτυξη καρκινικών όγκων, ωστόσο τα καρκινικά κύτταρα μπορεί να γίνουν σταδιακά ανθεκτικά στο φάρμακο.

Η σχετική έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό «Cancer Research», έδειξε ότι το φως επηρεάζει τις ορμόνες του ύπνου, οι οποίες με τη σειρά τους διαταράσσουν τη λειτουργία των καρκινικών κυττάρων.

Βρετανοί επιστήμονες χαρακτήρισαν τα συγκεκριμένα ευρήματα πολύ ενδιαφέροντα, αλλά τόνισαν ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε σαφή συμπεράσματα, καθώς δεν έχουν εφαρμοστεί ακόμα σε ανθρώπινο οργανισμό.

Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου «Tulane» των ΗΠΑ ερεύνησαν τον ρόλο τον οποίο παίζει το βιολογικό ρολόι ενός οργανισμού στην ανθεκτικότητα που αυτός παρουσιάζει στο συγκεκριμένο φάρμακο.

Η έρευνά τους εστιάστηκε στην ορμόνη μελατονίνη που συνδέεται με την επιθυμία ύπνου. Τα επίπεδα αυτής της ορμόνης στον οργανισμό αρχίζουν να αυξάνονται το βράδυ και καθ’ όλη τη διάρκεια της νύχτας, ενώ πέφτουν κατακόρυφα μόλις ξημερώσει.

Ωστόσο, πηγές φωτός που μπορεί να υπάρχουν σε ένα υπνοδωμάτιο τη νύχτα, όπως ένα κινητό τηλέφωνο, ένα τάμπλετ ή τεχνητά φώτα, μπορεί να μειώσουν τα επίπεδα της μελατονίνης.

Στα πλαίσια του πειράματος, χορηγήθηκε από την επιστημονική ομάδα Tamoxifen σε αρουραίους με ανθρώπινα καρκινικά κύτταρα, οι οποίοι στη συνέχεια κοιμήθηκαν σε κλουβιά με αμυδρό φως ή εντελώς σκοτεινά.

Τα ευρήματα της έρευνας έδειξαν ότι σε αμυδρό φως, τα επίπεδα μελατονίνης ήταν χαμηλότερα, οι όγκοι μεγαλύτεροι, ενώ παρουσιάστηκε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στο Tamoxifen.

Ένα δεύτερο πείραμα έδειξε ότι η χορήγηση συμπληρωματικής δόσης μελατονίνης στους αρουραίους έκανε πιο αποτελεσματική τη δράση του φαρμάκου με αποτέλεσμα οι όγκοι να μειωθούν αισθητά.

Ο γιατρός Στήβεν Χιλ εξηγεί στην ιστοσελίδα του BBC: «Δεν έχω στόχο να προωθήσω την αγορά σκευασμάτων με συμπλήρωμα μελατονίνης, καθώς δεν υπάρχουν ακόμα αρκετές αποδείξεις. Όμως, ο καθένας θα μπορούσε να φροντίζει να κοιμάται τουλάχιστον σε ένα τελείως σκοτεινό δωμάτιο ή να φορά κάποια μάσκα ύπνου προκειμένου τα επίπεδα της μελατονίνης να βρίσκονται στα φυσιολοφικά επίπεδα. Καλό θα ήταν επίσης το Tamoxifen να λαμβάνεται από τους ασθενείς πριν πέσουν για ύπνο».