Την αχίλλειο πτέρνα του Μαξίμου άγγιξε η τελευταία «διαμαρτυρία» του ΠαΣοΚ για θέματα δημοσιονομικής διαχείρισης! Ητοι το ζήτημα των ειδικών μισθολογίων και των αποφάσεων του Συμβουλίου της Επικρατείας που στην παρούσα φάση αποτελεί το μεγαλύτερο κυβερνητικό αγκάθι για την επίτευξη των στόχων και την τήρηση του προϋπολογισμού.

Αφορμή για να γραφεί νέο επεισόδιο στο σίριαλ των κυβερνητικών διαφοροποιήσεων αποτέλεσαν τα όσα είπε ο υπουργός Οικονομικών στο Γενικό Συμβούλιο του ΣΕΒ για τις δικαστικές αποφάσεις που αφορούν τη μισθολογική αποκατάσταση επαγγελματικών ομάδων που εντάσσονται στα ειδικά μισθολόγια, π.χ. οι ένστολοι.

«Οι πολιτικοί αποφασίζουν τη δημοσιονομική πολιτική και όχι η δικαστική εξουσία. Εχει λόγο η Δικαιοσύνη για το τι είναι δίκαιο και τι είναι άδικο, αλλά δεν μπορεί να κάνει δημοσιονομική πολιτική» είπε ο Γκίκας Χαρδούβελης από το βήμα του ΣΕΒ γνωρίζοντας ότι ετησίως η κυβέρνηση με βάση τις δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να καταβάλει επιπλέον περί τα 800 εκατ. ευρώ σε όσες ομάδες δικαιώνονται.

Η ΚΟΝΤΡΑ. Το ΠαΣοΚ επισήμως διά του εκπροσώπου Τύπου του κόμματος Δημήτρη Καρύδη σχολίασε ότι «σε αποφάσεις που είναι αμετάκλητες το κράτος πρέπει να προσαρμοστεί, όπως οι αποφάσεις για τους ενστόλους». Ομως φαίνεται ότι και στο εσωτερικό του μικρότερου κυβερνητικού εταίρου έχουν αρχίσει να αναπτύσσονται δύο γραμμές όχι κατ’ ανάγκη αντικρουόμενες. Για παράδειγμα ο Χρήστος Πρωτόπαπας που είναι επικεφαλής της ομάδας παρακολούθησης του κυβερνητικού έργου και γνωρίζει απέξω κι ανακατωτά και τις συμβατικές υποχρεώσεις της χώρας και τη στενότητα των Ταμείων έσπευσε να δηλώσει ότι «ο Χαρδούβελης έχει δίκιο».

Επί της ουσίας στη Χαριλάου Τρικούπη λένε σε άλλους τόνους πως οι δικαστικές αποφάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν. Ο μεν Καρύδης πιστεύει ότι το θέμα είναι με ποιον τρόπο η κυβέρνηση θα αποπληρώσει τα σπασμένα των προηγούμενων ετών, π.χ. με δόσεις, ο δε Πρωτόπαπας θεωρεί ότι ορθώς ο Χαρδούβελης στέλνει ένα πολιτικό μήνυμα προς τους δικαστές διότι εάν συνεχιστούν ανάλογες αποφάσεις για αποζημιώσεις στα ειδικά μισθολόγια μπορεί να τιναχθεί το πρόγραμμα στον αέρα.

Είναι γεγονός ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ προβληματίζουν έντονα τους επιτελείς στο Μέγαρο Μαξίμου. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι το πρόγραμμα της οικονομίας έχει μπει σε μια ικανοποιητική σειρά και ότι δεν θα υπάρξουν νέα μέτρα λιτότητας. Η χώρα παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα και σε ό,τι αφορά τον δανεισμό περιορίζεται στα συμπεφωνημένα με τους δανειστές, ενώ έχει βγει με σχετική επιτυχία και στις αγορές. Ομως το Μαξίμου γνωρίζει πως η ιστορία με τα ειδικά μισθολόγια μπορεί να φέρει την κυβέρνηση σε δύσκολη θέση. Η κυβέρνηση γνωρίζει ότι οι αποφάσεις του ΣτΕ είναι μανίκι και μάλιστα ακριβό καθώς μπορεί να της στερήσει ετησίως περί τα 700-800 εκατ. ευρώ. Πιστεύει ότι ακόμη και έτσι δεν θα βγει εκτός στόχων διότι αυτά τα απρογραμμάτιστα έξοδα «μπορεί να καλυφθούν από τα πλεονάσματα».

ΤΟ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΣΤΟΙΧΕΙΟ. Ομως δεν τη φοβίζει μόνο αυτό. Υπάρχει και το κοινωνικό στοιχείο αυτής της εξέλιξης. Η αποκατάσταση μίας μόνο μερίδας εργαζομένων μπορεί να προκαλέσει ένταση και πιέσεις και από άλλες κατηγορίες που βλέπουν ότι κάποιες ομάδες δικαιώνονται ή τους χαϊδεύουν τα αυτιά την ώρα που οι ίδιοι εξακολουθούν να υφίστανται τις συνέπειες της κρίσης, π.χ. το χαράτσι της ΔΕΗ ή την εισφορά αλληλεγγύης σε συνδυασμό με υψηλή φορολόγηση.

Η κυβέρνηση, από τη στιγμή που έχει ποντάρει στις φοροελαφρύνσεις από τον Σεπτέμβριο με την καθιέρωση χαμηλότερων συντελεστών, δεν θέλει να δει όλη αυτή η προσπάθεια να πηγαίνει χαμένη γιατί κάποιες κατηγορίες εργαζομένων νιώθουν αδικημένοι. Αλλωστε, ακόμη και αν το Μαξίμου δεν έχει στον σχεδιασμό του εκλογές μέσα στο 2014, γνωρίζει ότι το 2015 δηλαδή σε λίγους μήνες από τώρα, μπορεί να αναγκαστεί να προσφύγει στις κάλπες λόγω αδιεξόδου στο θέμα της προεδρικής εκλογής. Ώς τότε όμως θέλει οι πολίτες να έχουν αισθανθεί κάποιου είδους ανακούφιση…

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη

H ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που υπάρχει στον κυβερνητικό συνασπισμό αποτυπώθηκε πάντως χθες και στις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για το περίφημο «χαράτσι», κάτι που ερμηνεύθηκε ως αιχμή για τον Βαγγέλη Βενιζέλο. «Η ιστορία λέει ότι όσες φορές προσπαθήσαμε να αναδιαπραγματευθούμε και επιχειρήσαμε να θέσουμε τέτοια θέματα με την τρόικα σπάσαμε τα μούτρα μας», είπε δηκτικά ο υπουργός, λέγοντας ότι πήραμε δώρο το ΕΕΤΗΔΕ! Αργά το βράδυ η Χαριλάου Τρικούπη διερωτήθηκε: «Σε ποιον πουλάει τσαμπουκά ο Κυριάκος Μητσοτάκης;». Στο ενημερωτικό σημείωμά του το ΠαΣοΚ προέτρεπε τον υπουργό Διοικητικής Μεταρρύθμισης να θυμηθεί, ή αν δεν το ξέρει να ρωτήσει να μάθει, πως τον Σεπτέμβριο του 2011 η τρόικα ζήτησε από τη χώρα και τον υπουργό Οικονομικών πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα και ο κ. Βενιζέλος αρνήθηκε να μπει σ’ αυτήν τη λογική. Συνιστά δε στον υπουργό, τον οποίο χαρακτηρίζει «όψιμο διαπραγματευτή», να μην κουνάει το δάχτυλο στο ΠαΣοΚ και να μάθει ότι ο καλός πολιτικός δεν είναι εκείνος που οδηγεί με τις επιλογές του σε αδιέξοδα και υπονομεύει το αναγκαίο μέτρο της αξιολόγησης, αλλά αυτός που αναγνωρίζει τα λάθη του!

Δημόσιες συζητήσεις

Η παρέμβαση Χαρδούβελη για τις δικαστικές αποφάσεις προκάλεσε δημόσιες συζητήσεις για την ορθότητά της. Ο ανεξάρτητος βουλευτής Νικήτας Κακλαμάνης έγραψε δηκτικά στον λογαριασμό του στο twitter: «Κύριε Χαρδούβελη, έχετε δίκιο, οι δικαστές πριν βγάλουν οποιαδήποτε απόφαση πρέπει να σας ρωτούν για το περιεχόμενό της. Ντροπή!».