Σύμφωνα με στελέχη των αμερικανικών υπηρεσιών πληροφοριών, το Μπόινγκ της μαλαισιανής αεροπορικής εταιρείας που συνετρίβη στην ανατολική Ουκρανία επλήγη από πύραυλο, αλλά ακόμη – όπως δήλωσε αμερικανός αξιωματούχος υπό τον όρο να μην κατονομαστεί – μελετούν τα δεδομένα που έχουν συλλέξει ώστε να εξακριβώσουν εάν ο πύραυλος εκτοξεύθηκε από τους αντάρτες.

Σύστημα ραντάρ έχει καταγράψει την εκτόξευση πυραύλου εδάφους-αέρος ο οποίος ακολουθεί την πορεία ενός αεροπλάνου δεξιά, λίγο πριν αυτό συντριβεί στο έδαφος. Σε δεύτερο σύστημα ραντάρ έχει καταγραφεί η εκπομπή θερμού σήματος την στιγμή της πρόσκρουσης του αεροσκάφους. Οι υπηρεσίες των ΗΠΑ αναλύουν την τροχιά του πυραύλου στην προσπάθειά τους να προσδιορίσουν από που εξαπολύθηκε η επίθεση, είπε ο ίδιος αξιωματούχος.

Σύμφωνα με μηνύματα στο Διαδίκτυο και τηλεφωνικές συνδιαλέξεις που ανέφεραν ότι υπέκλεψαν οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών, το αεροσκάφος ενδέχεται να καταρρίφθηκε από τους αντάρτες οι οποίοι νόμιζαν εσφαλμένα ότι πρόκειται για ουκρανικό στρατιωτικό αεροσκάφος.

Σε αυτό το βίντεο φέρεται να έχει καταγραφεί η στιγμή της συντριβής του αεροσκάφους.

Η εθνικότητα των επιβατών

Συνολικά 295 άνθρωποι, ανάμεσά τους 154 Ολλανδοί, επέβαιναν στο αεροσκάφος που είχε απογειωθεί από το Aμστερνταμ με προορισμό την Κουάλα Λουμπούρ, δήλωσε ο Χουμπ Χόρτερ, αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της αεροπορικής εταιρείας Malaysia Airlines. Ανάμεσα στα θύματα βρίσκονται και τρία βρέφη.

Στο αεροσκάφος επέβαιναν «283 επιβάτες και 15 μέλη του πληρώματος», είπε ο Χόρτερ κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στο διεθνές αεροδρόμιο Σίπολ του Αμστερνταμ.

Ο Χόρτερ έδωσε κατάλογο με τις εθνικότητες των επιβατών, διευκρίνισε όμως ότι η εθνικότητα περίπου 47 εξ αυτών δεν έχει ακόμη επαληθευτεί. Ενδέχεται ο αριθμός των νεκρών να αυξηθεί αφού εκτιμάται ότι οι επιβάτες των οποίων η εθνικότητα δεν έχει προσδιοριστεί μπορεί να φτάσουν τους πενήντα.

Ο ίδιος ανέφερε πως στο αεροσκάφος επέβαιναν 154 Ολλανδοί, 27 Αυστραλοί, 23 Μαλαίσιοι, 11 Ινδονήσιοι, 6 Βρετανοί, 4 Γερμανοί, 4 Βέλγοι, 3 Φιλιππινέζοι και 1 Καναδός.

Ο αντιπρόεδρος της ευρωπαϊκής θυγατρικής της Malaysia Airlines δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει αν στο αεροσκάφος Boeing 777 επέβαιναν γάλλοι υπήκοοι.

Ρωσικό σύστημα πυραύλων Buk εδάφους-αέρος το οποίο εκτιμάται ότι έπληξε το μαλαισιανό αεροσκάφος.

Πετούσε σε ασφαλές υψόμετρο

Στο μεταξύ, έγινε γνωστό ότι το αεροσκάφος πετούσε σε ύψος 33.000 ποδών (ή 10 χλμ.), δηλαδή περίπου 1.000 πόδια πάνω από το τμήμα του εναέριου χώρου της χώρας που έχουν κλείσει οι ουκρανικές αρχές, δήλωσε τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής η ευρωπαϊκή υπηρεσία η οποία είναι αρμόδια για τον συντονισμό των πτήσεων στον ευρωπαϊκό εναέριο χώρο, η Eurocontrol.

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, το αεροσκάφος πετούσε στο επίπεδο πτήσης 330 (περίπου 10.000 μέτρα ή 33.000 πόδια), όταν εξαφανίστηκε από το ραντάρ» ανέφερε η Eurocontrol, η οποία εδρεύει στις Βρυξέλλες.

«Ο διάδρομος αυτός είχε κλείσει από τις ουκρανικές αρχές από την επιφάνεια έως το επίπεδο πτήσης 320 (κατά προσέγγιση 32.000 πόδια), αλλά ήταν ανοικτός στο επίπεδο όπου πετούσε το αεροσκάφος», πρόσθεσε η υπηρεσία.

Μετά τη συντριβή όλος ο εναέριος χώρος της ανατολικής Ουκρανίας έχει κλείσει, ανεξαρτήτως υψομέτρου, ανέφερε η ανακοίνωση της Eurocontrol.

Οι αρχές των αυτονομιστών ανέφεραν ότι θέλουν να στείλουν τα «μαύρα κουτιά», τις συσκευές καταγραφής των δεδομένων της πτήσης και των συνομιλιών στο πιλοτήριο, στη Μόσχα για να εξεταστούν. Ωστόσο, ένας από τους ηγέτες των ανταρτών δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ότι δεν είχαν βρεθεί τα μαύρα κουτιά ως αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Πούτιν: Η Ουκρανία φέρει την ευθύνη

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Παρασκευή ότι η Ουκρανία φέρει την ευθύνη για την κατάρριψη του επιβατικού αεροσκάφους, υποστηρίζοντας ότι η τραγωδία αυτή θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί εάν το Κίεβο δεν είχε αρχίσει εκ νέου στρατιωτικές επιχειρήσεις εναντίον των αυτονομιστών.

«Αυτή η τραγωδία δεν θα είχε συμβεί, εάν υπήρχε σταθερότητα στην περιοχή, ή αν οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική Ουκρανία δεν είχαν ξεκινήσει εκ νέου», είπε ο πρόεδρος της Ρωσίας.

«Χωρίς αμφιβολία η κυβέρνηση στο έδαφος της οποίας συνέβη φέρει την ευθύνη για αυτή την τρομακτική τραγωδία», είπε, προσθέτοντας ότι ο ίδιος έδωσε οδηγία στις ρωσικές αρχές να κάνουν ό,τι είναι δυνατόν ώστε να συνδράμουν τις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες σημειώθηκε η συντριβή.

«Θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν ώστε να κατανοήσουμε τι ακριβώς συνέβη», είπε. «Το συμβάν αυτό είναι εντελώς απαράδεκτο».

«Το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου»

Ο πρωθυπουργός της Μαλαισίας, Νατζίμπ Ράζακ, δήλωσε ότι το αεροσκάφος δεν εξέπεμψε σήμα κινδύνου πριν από τη συντριβή του.

Ο Νατζίμπ δεσμεύτηκε ότι «δεν θα μείνει πέτρα που δεν θα σηκώσει» στις έρευνες σχετικά με τις συνθήκες υπό τις οποίες συνετρίβη το αεροσκάφος που εκτελούσε την πτήση MH017, από το Αμστερνταμ στην πρωτεύουσα της Μαλαισίας, την Κουάλα Λουμπούρ.

«Οφείλουμε, και πρόκειται, να ανακαλύψουμε τι συνέβη σε αυτή την πτήση», είπε. «Οι υπεύθυνοι θα πρέπει να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης».

Ο Νατζίμπ δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ότι η χώρα του δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τι προκάλεσε την πτώση του αεροσκάφους και συμφώνησε με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα ότι οι ερευνητές θα πρέπει να έχουν πλήρη πρόσβαση στον τόπο της συντριβής.

«Οι ουκρανικές αρχές εικάζουν ότι το αεροσκάφος καταρρίφθηκε. Ωστόσο, στην παρούσα φάση η Μαλαισία δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει τα αίτια της τραγωδίας αυτής».

Ο Νατζίμπ είπε επίσης ότι θα σταλεί στην Ουκρανία μια ειδική ομάδα έρευνας και διάσωσης από τη Μαλαισία.

Συνεδριάζει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ

Το Συμβούλιο Ασφαλείας (ΣΑ) του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών σχεδιάζει να συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα (Παρασκευή) για να εξετάσει την κατάσταση στην Ουκρανία μετά τη συντριβή του μαλαισιανού επιβατικού αεροσκάφους.

Διπλωμάτες δήλωσαν αρχικά ότι η συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ θα γινόταν στις 15:00 σήμερα (τοπική ώρα• 22:00 ώρα Ελλάδας), αργότερα όμως ανέφεραν ότι ενδέχεται να επισπευσθεί και να γίνει το πρωί (τοπική ώρα).

Ο αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδιος για πολιτικά θέματα, ο Αμερικανός Τζέφρι Φέλτμαν, αναμένεται να ενημερώσει το Συμβούλιο Ασφαλείας για τις εξελίξεις στη συνεδρίαση αυτή.