Σε έκτακτη ειδική συνεδρίαση, στις 10 το πρωί της Παρασκευής, το Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής θα αποφασίσει αν και εφόσον συντρέχουν οι λόγοι που επιβάλλει το Σύνταγμα για να ανοίξει η Ολομέλεια και να συζητηθεί το θέμα του δημοψηφίσματος για τη «μικρή ΔΕΗ».

Να απόσχουν από τη συνεδρίαση αποφάσισαν οι κοινοβουλευτικές ομάδες του ΣΥΡΙΖΑ του ΚΚΕ και των ΑΝΕΛ.

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει λόγο για κυβερνητική απόφαση που «είναι απολύτως αντισυνταγματική (…) και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

Η ΔΗΜΑΡ, διά του Φώτη Κουβέλη, ξεκαθάρισε ότι «δεν πρόκειται να δεχθεί να συνυπολογισθούν και, δι αυτού του τρόπου, να νομιμοποιηθούν οι υπογραφές βουλευτών της Χρυσής Αυγής για τον σχηματισμό του αναγκαίου αριθμού των 120 βουλευτών».

Την απόφαση για απέχει από τη συζήτηση στο Α’ Θερινό Τμήμα της Βουλής σχετικά με το εάν θα συγκληθεί ολομέλεια που θα αποφασίσει για το αίτημα περί δημοψηφίσματος για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ», έλαβε η ομόφωνα η Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ

Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες υποστηρίζουν ότι παραβιάζεται το Σύνταγμα και κάνουν λόγο για εκτροπή.

Σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του κόμματος Πάνος Καμμένος, κάλεσε τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης -του δημοκρατικού τόξου, όπως είπε – σε κοινή συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να «καταγγείλουν τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης και να εκφράσουν μια ενιαία θέση».

Το Α’ Θερινό Τμήμα θα αποφασίσει αν οι προτάσεις των κομμάτων της αντιπολίτευσης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος είναι ομοειδείς, αν μπορούν να συναθροιστούν οι υπογραφές που φέρουν και αν το ερώτημα που θέτουν για την πώληση του 30% της ΔΕΗ έχει κοινωνικό ή δημοσιονομικό χαρακτήρα.

Αυτό αποφασίστηκε το απόγευμα της Πέμπτης στη Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής, μετά από πρόταση της κυβερνητικής πλειοψηφίας, η οποία καταψηφίστηκε από όλους τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης και υπό τις έντονες αντιδράσεις τους.

Οι αντιδράσεις

Ο γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Βούτσης έκανε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ στη συζήτηση στη Βουλή για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ»:

«Η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, από κοινού με την Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, ενέκριναν την πρόταση του προεδρείου της ΚΟ για τη μη νομιμοποίηση της αυριανής διαδικασίας συζήτησης στο Θερινό τμήμα με θέμα την έγκριση η όχι ως «παραδεκτής», της πρότασης που σύμφωνα με το Σύνταγμα υπεβλήθη, για δημοψήφισμα σχετικά με το ψηφισθέν νομοσχέδιο για τη «μικρή ΔΕΗ», από περισσότερους των αναγκαίων των 120 βουλευτών.

» Η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως αντισυνταγματική, παραβιάζει κατάφωρα τον Κανονισμό της Βουλής και κινείται στην κατεύθυνση μιας βαθιάς αντιδημοκρατικής εκτροπής».

«Εμείς προτείναμε στον πρόεδρο της Βουλής να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκληθεί η Ολομέλεια της Βουλής για να διεξαχθεί η τριήμερη προβλεπόμενη από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής συζήτηση για το δημοψήφισμα», τόνισε, από την πλευρά του, ο Παναγιώτης Λαφαζάνης στους δημοσιογράφους και πρόσθεσε:

«Εξηγήσαμε ότι για την πρόταση, όχι μόνον υπήρχαν, οι 120 τουλάχιστον βουλευτές της δημοκρατικής αντιπολίτευσης και δεν αφορά δημοσιονομικό θέμα αλλά και ότι η ηλεκτρική κάλυψη είναι μείζον κοινωνικό θέμα, όπως προϋποθέτει το Σύνταγμα. Τα δύο κόμματα που εκπροσωπούν την κυβέρνηση, δυστυχώς, παρά το αυτονόητο και την κοινή λογική, το αμφισβήτησαν με διάτρητα επιχειρήματα».

Ο κ. Λαφαζάνης, ανέφερε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, καλεί τον πρόεδρο της Βουλής Βαγγέλη Μεϊμαράκη, «να τηρήσει το Σύνταγμα και τον κανονισμό της Βουλής, και να ζητήσει από την κυβέρνηση να συγκαλέσει την Ολομέλεια, γιατί δεν θεωρεί ότι νομιμοποιείται το Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής να αποφασίσει για τα δικαιώματα της μειοψηφίας όπως τα ορίζει το Σύνταγμα».

«Αυτό είναι ολοκληρωτισμός, όχι δημοκρατία. Το Σύνταγμα κατά βάσει κατοχυρώνει τα δικαιώματα της μειοψηφίας και ο κανονισμός της Βουλής. Εμείς δεν νομιμοποιούμε το Α΄ Θερινό Τμήμα να θέσει υπό αμφισβήτηση το Σύνταγμα», επισήμανε ο κ. Λαφαζάνης.

«Ενα κατεξοχήν αναφαίρετο και αυτοδίκαιο αίτημα καταστρατηγείται. Πρόκειται περί τραγέλαφου και αθλιότητας. Σειρά ενεργειών της κυβέρνησης δείχνουν ότι έχουμε μια περιορισμένη Δημοκρατία», τόνισε από την πλευρά του ο Νίκος Βούτσης.

Το ΚΚΕ θα απόσχει από τη συζήτηση

Δεν θα συμμετέχουν οι βουλευτές του ΚΚΕ στην συζήτηση στο Α΄ Θερινό Τμήμα της Βουλής για το δημοψήφισμα για τη «μικρή ΔΕΗ».

Αυτό αναφέρεται σε γραπτή ανακοίνωση του κόμματος, με την οποία επιρρίπτονται στην κυβέρνηση «μεγάλες ευθύνες γιατί προκειμένου να καλύψει την αρνητική στάση της για τη σύγκλιση της Oλομέλειας της Βουλής, παραπέμπει το ζήτημα στο θερινό τμήμα για μια προσχηματική συζήτηση με προδιαγεγραμμένο αποτέλεσμα».

«Οι βουλευτές του ΚΚΕ, με επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής ζήτησαν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την κατάργηση των νόμων που έχουν οδηγήσει στην απελευθέρωση της ενέργειας και στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, συμπεριλαμβανομένου και του ψηφισθέντα νόμου «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρείας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ», τονίζεται στην ανακοίνωση του.

«Παρ΄ όλο που η πρόταση του ΚΚΕ είναι διαφορετική από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, υπάρχουν οι προϋποθέσεις να συγκληθεί η Oλομέλεια της Βουλής, να γίνει συζήτηση και να αποφανθεί το σώμα για το δημοψήφισμα. Συνεπώς οι βουλευτές του ΚΚΕ δεν θα πάρουν μέρος σε αυτή τη διαδικασία», καταλήγει η ανακοίνωση.

«Το κυβερνητικό μπλοκ απέκρουσε ότι υπήρχαν πάνω από 120 υπογραφές και ομοιότητα στις προτάσεις της αντιπολίτευσης για δημοψήφισμα κάτι που για μένα προσκρούει στην κοινή λογική», δήλωσε μετά τη Διάσκεψη των Προέδρων ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΔΗΜΑΡ Νίκος Αναγνωστάκης.

Νωρίτερα, ο Δ΄ Αντιπρόεδρος της Βουλής Ιωάννης Δραγασάκης είχε γνωστοποιήσει ότι έχουν κατατεθεί έξι αιτήματα υπογραφόμενα από 127 συνολικά βουλευτές για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος σύμφωνα με το άρθρο 44 παρ. 2 του Συντάγματος και 116 του Κανονισμού της Βουλής για το ψηφισμένο νομοσχέδιο με τίτλο «Δημιουργία Νέας Καθετοποιημένης Εταιρείας Ηλεκτρικής Ενέργειας», σύμφωνα με τα οριζόμενα σε έκαστη αυτών.

Ξεχωριστά ανακοίνωσε ο κ. Δραγασάκης το αίτημα 12 βουλευτών του ΚΚΕ που ζητάει τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την ακύρωση και την κατάργηση του ν. 1914/1990, του ν.2773/1999, του ν. 3426/2005, του ν. 4001/2011 του ν.4237/2014 και για τον ψηφισθέντα νόμο «Δημιουργία νέας καθετοποιημένης εταιρίας ηλεκτρικής ενέργειας», του γνωστού ως «μικρή ΔΕΗ».

Οι 6 προτάσεις με τις 127 υπογραφές αφορούν: ΣΥΡΙΖΑ 71, ΑΝΕΛ 14, Ανεξάρτητοι Βουλευτές 14, ΔΗΜΑΡ 11, Χρυσή Αυγή 16 και την ξεχωριστή πρόταση του Β. Πολύδωρα.

Ξεχωριστά ανακοινώθηκε η πρόταση του ΚΚΕ με 12 υπογραφές, κάτι που παραπέμπει στο ενδεχόμενο να μην αθροιστούν οι υπογραφές αυτές μαζί με των υπολοίπων.