Δεν έχει τέλος η περιπέτεια της 27χρονης Σουδανής, η οποία είχε καταδικαστεί σε θάνατο επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό.

Μόλις μία ημέρα μετά την απελευθέρωσή της, η νεαρή συνελήφθη ξανά μαζί με την οικογένειά της στο αεροδρόμιο του Χαρτούμ, ενώ ετοιμάζονταν για φύγουν για τις ΗΠΑ.

Η υπόθεση της Μεριάμ, η οποία καταδικάστηκε σε θάνατο επειδή ασπάστηκε τον χριστιανισμό και γέννησε το δεύτερο παιδί της αλυσοδεμένη προκάλεσε διεθνή κατακραυγή.

Περίπου 40 πράκτορες ασφαλείας συνέλαβαν την Τρίτη την 27χρονη μαζί με τον σύζυγό της και τα δύο της παιδιά στο αεροδρόμιο.

Κατηγορία για πλαστογραφία

Τα ξημερώματα της Τετάρτης, το υπουργείο Εξωτερικών του Σουδάν κάλεσε τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και του Νότιου Σουδάν να δώσουν εξηγήσεις μετά την προσπάθεια της γυναίκας να αναχωρήσει από τη χώρα με έγγραφα που είχαν εκδοθεί από την πρεσβεία του Νότιου Σουδάν, ανέφερε η κεντρική υπηρεσία ασφαλείας του Σουδάν με ανάρτησή της στην επίσημη ιστοσελίδα της στο Facebook.

«Η υπηρεσία διαβατηρίων του αεροδρομίου συνέλαβε την Ιμπραχίμ επειδή επέδειξε ταξιδιωτικά έγγραφα τα οποία εκδόθηκαν από το Νότιο Σουδάν και έφεραν αμερικανική θεώρηση» έγραψε στο Facebook το γραφείο Τύπου της υπηρεσίας πληροφοριών και ασφάλειας της χώρας, αναφέροντας το μουσουλμανικό όνομα της γυναίκας.

«Οι αρχές του Σουδάν θεώρησαν ότι το γεγονός αυτό συνιστά ποινικό αδίκημα και το υπουργείο Εξωτερικών κάλεσε τους πρεσβευτές των δυο χωρών για εξηγήσεις», προστίθεται στην ανακοίνωση.

Την ίδια στιγμή ο δικηγόρος της, Μοχάμεντ Μουσταφά, δήλωνε ότι η πελάτισσά του επρόκειτο να κρατηθεί στο αστυνομικό τμήμα για ένα εικοσιτετράωρο, κατηγορούμενη για αδίκημα που σχετίζεται με την πλαστογραφία.

Ωστόσο, οι αρχές του Νότιου Σουδάν διαβεβαιώνουν ότι τα έγγραφα είναι αυθεντικά.

Ο δικηγόρος της ανέφερε ακόμη ότι η νεαρή μητέρα κρατείται σε αστυνομικό τμήμα στο Χαρτούμ, ενώ ο σύζυγος της και τα παιδιά της πιστεύεται ότι διαμένουν στην πρεσβεία του Νότιου Σουδάν.

Νωρίτερα κρατούνταν στο αεροδρόμιο, ωστόσο στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι.

Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Νωρίτερα, οι αμερικανικές αρχές είχαν ανακοινώσει ότι η νεαρή Σουδανή δεν έχει συλληφθεί και πρόσθεταν ότι γίνονται προσπάθειες για να βγει από τη χώρα με τον σύζυγό της, αμερικανό πολίτη, και τα δύο τους παιδιά.

«Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ενημερώθηκε από τη σουδανική κυβέρνηση ότι η οικογένεια κρατήθηκε προσωρινά για αρκετές ώρες στο αεροδρόμιο για θέματα που αφορούσαν το ταξίδι τους (…) Δεν έχουν συλληφθεί», δήλωσε η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρί Χαρφ.

«Η (σουδανική) κυβέρνηση μας διαβεβαίωσε ότι είναι ασφαλείς (…) Βρισκόμαστε σε άμεση επαφή με τους σουδανούς αξιωματούχους για να διασφαλίσουμε την άμεση και ασφαλή αναχώρηση (της οικογένειας) από το Σουδάν», υπογράμμισε η Χαρφ χωρίς να διευκρινίσει πού ακριβώς βρίσκεται το ζευγάρι και τα δύο μικρά παιδιά τους.

Η Μεριάμ καταδικάστηκε σε θάνατο στις 15 Μαΐου -ευρισκόμενη σε προχωρημένη εγκυμοσύνη- βάσει του ισλαμικού νόμου που ισχύει στο Σουδάν και απαγορεύει την αλλαγή θρησκεύματος.